ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Έφερε ο Τσίπρας την αριστερά στην εξουσία;

ΘΕΛΕΙ LEAD Έφερε ο Τσίπρας την αριστερά στην εξουσία; Facebook Twitter
Είναι επιτακτική ανάγκη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το μέλλον χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν, για το οποίο πρέπει να απαντήσει με ειλικρινή τρόπο. Αν δεν ΤΟ έκανε ο Τσίπρας, οφείλει να το κάνει εκείνη… Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ
Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από πολλούς ύμνους και αρκετή θλίψη από τους κομματικούς του φίλους αλλά και από αρκετές δόσεις τοξικότητας που εκτοξεύτηκαν άκαιρα από πολιτικούς του αντιπάλους ‒ για αρκετούς από αυτούς ο Τσίπρας συμβόλιζε το απόλυτο πολιτικό κακό. Όλα αυτά, ωστόσο, και ανεξάρτητα από την αλήθεια τους, είναι πια Ιστορία. Ο πολιτικός χρόνος κυλάει γρήγορα και αφήνει τα γεγονότα πίσω του, για να τα μελετήσουν οι ιστορικοί. Η αποτίμηση της αναμφισβήτητα έντονης παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να γίνει αφού κυλήσει πολύς χρόνος και υπάρξει μεγάλη απόσταση από τα γεγονότα.

Πολλοί φίλοι του Τσίπρα, προσπαθώντας να ανεβάσουν την προσωπική του αξία, είπαν αρκετές υπερβολές, μεταξύ άλλων ότι «ο Τσίπρας έφερε την αριστερά στην εξουσία». Είναι μια συνέχεια της συνθηματολογικής προσέγγισης «πρώτη φορά αριστερά» που ακούστηκε τα χρόνια της κυβερνητικής παρουσίας του, αλλά χρησιμοποιήθηκε έντονα και στις προεκλογικές περιόδους, ακόμα και από τον ίδιο τον Τσίπρα, με την υπόσχεση ότι η δεύτερη φορά αριστερά θα είναι διαφορετική, πιο έντιμη, πιο αποδοτική, τελικά πιο αριστερά, γιατί τότε θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να υλοποιήσει όσα δεν κατάφερε, λόγω μνημονίων, την περίοδο 2015-2019.

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε στην εξουσία ένας αγανακτισμένος και απογοητευμένος από την οικονομική και την πολιτική χρεοκοπία κόσμος. Παρότι δεν θα το μάθουμε ποτέ, υπάρχει μια βάσιμη εκτίμηση που λέει ότι ακόμη και αν κάποιος άλλος βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκείνα τα χρόνια, το κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία.

Τώρα που οι επίδοξοι διάδοχοί του επιχειρούν να καταλάβουν την θέση του στα γραφεία της Κουμουνδούρου είναι αναγκαίο για τους ίδιους αλλά και για το κόμμα τους να επεξεργαστούν ουσιαστικά και με γενναία αυτοκριτική το περιεχόμενο της φράσης «ο Τσίπρας έφερε την αριστερά στην εξουσία». Είναι περισσότερο από αναγκαίο αυτό γιατί από την ανάλυσή της θα σχεδιάσουν πολιτικές και πρακτικές τις οποίες θα προτείνουν στον απογοητευμένο κόσμο της αριστεράς. Στην ίδια φράση υπάρχουν δυο θεμελιώδη λάθη: ούτε ο Τσίπρας έφερε την αριστερά στην εξουσία, ούτε η αριστερά ήρθε ποτέ στην εξουσία.

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε στην εξουσία ένας αγανακτισμένος και απογοητευμένος από την οικονομική και την πολιτική χρεοκοπία κόσμος. Παρότι δεν θα το μάθουμε ποτέ, υπάρχει μια βάσιμη εκτίμηση που λέει ότι ακόμη και αν κάποιος άλλος βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκείνα τα χρόνια, το κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία. Ήταν οι καιροί τέτοιοι που ήθελαν μια πειστική απάντηση στις βίαιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που έφεραν τα μνημόνια και αυτή την απάντηση ήταν αδύνατο να τη δώσουν τα κόμματα εξουσίας που αντικειμενικά έφεραν τη χώρα σε αδιέξοδο και στα μνημόνια.

Δεν είχαν την ικανότητα να πουν σε μια ρημαγμένη κοινωνία το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ότι αυτοί θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση ‒ αυτοί την είχαν βάλει. Συμπερασματικά, δεν έφερε ο Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σαφώς είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά το κόμμα θα ερχόταν στην εξουσία με λίγο καλύτερες ή λίγο χειρότερες επιδόσεις έτσι κι αλλιώς. Ήταν η ανάγκη των καιρών που θα το έφερνε.

Το δεύτερο λάθος στην ίδια φράση είναι ότι ήρθε η αριστερά στην εξουσία ‒ αλήθεια, πότε σηματοδοτήθηκε αυτό; Με τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ., με τους οποίους δημιουργήθηκε μια απρόσμενη ώσμωση; Με την υποβάθμιση, αντί της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας; Με τον λαϊκισμό του «σκίζω τα μνημόνια σε μια ημέρα», που ήταν εξαιρετικά αποδοτικός εκλογικά, αλλά δημιούργησε μια σχόλη σκέψης και ερμηνείας των γεγονότων με ανορθολογικό τρόπο; Με την ιδιοκτησιακή αντίληψη ότι τα δημόσια και, ει δυνατόν, και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να υποταχθούν στις αλήθειες του κόμματος και της κυβέρνησης; Τίποτε από αυτά δεν ήταν αριστερό, ούτε καν προοδευτικό.

Οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις βλάπτουν, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να καταγραφούν και τα θετικά, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η απλή αναλογική, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ο νόμος για την ιθαγένεια, γενικά πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ο.κ. Όμως οι ταλαντεύσεις γύρω από την οικονομία, το τρίτο μνημόνιο και κυρίως η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής θόλωσαν τις προοδευτικές αυτές πρωτοβουλίες. Είναι επιτακτική ανάγκη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το μέλλον χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν, για το οποίο πρέπει να απαντήσει με ειλικρινή τρόπο. Αν δεν το έκανε ο Τσίπρας, οφείλει να το κάνει εκείνη…

Οπτική Γωνία
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ