Ένα παράσημο για τον Ανδρέα Γεωργίου

Ένα παράσημο για τον Ανδρέα Γεωργίου Facebook Twitter
Σε αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου για τα μνημόνια ξεκίνησε το 2013 ένα συστηματικό και ανελέητο δικαστικό κυνηγητό του κ. Γεωργίου.
0

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ συχνά μετά από δικαστικές αποφάσεις που μοιάζουν παράδοξες ή αντιβαίνουν στο περί δικαίου αίσθημα είναι ότι «οι δικαστικές αποφάσεις δεν σχολιάζονται».

Εννοείται ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει να κρίνονται. Το ότι η Δικαιοσύνη θεωρείται τυφλή δεν υποχρεώνει σε εθελοτυφλία και όσους εξετάζουν τις αποφάσεις της. Οι δικαστές δεν έχουν το αλάθητο και μερικές φορές παίρνουν τις αποφάσεις τους όχι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος αλλά επηρεασμένοι από εξωδικαστικούς παράγοντες. Αλλιώς η ελληνική νομοθεσία και το Σύνταγμα δεν θα προέβλεπαν αγωγές κακοδικίας.

Είναι, βέβαια, ενδιαφέρον το ότι στα ενενήντα δύο χρόνια που υφίσταται το αδίκημα της κακοδικίας, από τις εκατοντάδες αγωγές μόνο δύο οδήγησαν σε καταδίκη δικαστών – την τελευταία φορά, απ’ όσο γνωρίζω, το 1966. Έρχεται άθελα στον νου η φράση «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Μια δικαστική απόφαση που σχολιάστηκε αρνητικά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι η καταδίκη το 2017 του τέως προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου.

Πολλά έχουν γραφτεί και για τις λεπτομέρειες των ποινικών διώξεων κατά του κ. Γεωργίου αλλά και για τις πολιτικές διαστάσεις αυτής της υπόθεσης. Ήρθε στην επιφάνεια μια ανίερη συμμαχία καραμανλικών και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καλλιεργηθεί ο μύθος ότι η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια επειδή κάποιος «φούσκωσε» το χρέος –ή αρνήθηκε να κοροϊδεύει τους κουτόφραγκους– και όχι από τη δημοσιονομική κακοδιαχείριση.

Το «έγκλημα» του κ. Γεωργίου είναι ότι για τον υπολογισμό του ελληνικού δημόσιου χρέους του 2009 συνυπολόγισε, πολύ σωστά, και τα χρέη των ΔΕΚΟ. Έτσι φάνηκαν σε όλο τους το μεγαλείο και το δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα στο οποίο είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αλλά και η έκταση της παραποίησης στοιχείων επί χρόνια.

Αρκεί μια περίληψη των βασικών δεδομένων. Η ΕΛΣΤΑΤ δημιουργήθηκε το 2010 επειδή η Eurostat επανειλημμένως είχε εγείρει αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων που κατέθετε η Ελλάδα ως το 2009. Τα Greek Statistics είχαν καταντήσει διαβόητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας ήταν αντικείμενο χλευασμού.

Ο κ. Γεωργίου, οικονομολόγος με διεθνή εμπειρία, εκλήθη να οργανώσει την ΕΛΣΤΑΤ και διετέλεσε πρόεδρός της ως το 2015. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπήρχε μια ανεξάρτητη αρχή για τη συλλογή, επεξεργασία και κοινοποίηση στατιστικών στοιχείων με χρήση της διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας και σε εφαρμογή των σχετικών κανονισμών της Ε.Ε. 

Το «έγκλημα» του κ. Γεωργίου είναι ότι για τον υπολογισμό του ελληνικού δημόσιου χρέους του 2009 συνυπολόγισε, πολύ σωστά, και τα χρέη των ΔΕΚΟ. Έτσι φάνηκαν σε όλο τους το μεγαλείο και το δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα στο οποίο είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αλλά και η έκταση της παραποίησης στοιχείων επί χρόνια.

Σε αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου για τα μνημόνια ξεκίνησε το 2013 ένα συστηματικό και ανελέητο δικαστικό κυνηγητό του κ. Γεωργίου. Η πρώτη δίωξη για ψευδή βεβαίωση οδήγησε στην αθώωσή του το 2015 από το Συμβούλιο Εφετών. Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση το 2016 και έναν χρόνο αργότερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, αδυνατώντας να τον καταδικάσει για ψευδή βεβαίωση, τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι του επέβαλε την ανώτατη ποινή της διετούς φυλάκισης και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Η καταδίκη στηρίχτηκε στην κατηγορία ότι ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος χωρίς να ενημερώσει το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. Κι όμως, σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, ο πρόεδρος μιας στατιστικής υπηρεσίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάρτιση και δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και δηλώσεις υποστήριξης προς τον κ. Γεωργίου από οργανισμούς και επιφανείς ειδικούς, η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί. Εκείνοι που στο παρελθόν τροφοδοτούσαν τη Eurostat με ανακριβή στοιχεία, αντί να βρεθούν οι ίδιοι υπόδικοι, έγιναν κατήγοροι του κ. Γεωργίου για δυσφήμιση και πέτυχαν πάλι την καταδίκη του από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο. Η υπόθεση εκκρεμεί πλέον στον Άρειο Πάγο.

Οι διώξεις του κ. Γεωργίου αφήνουν πικρή γεύση στο στόμα. Πρόσφατα ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε παρέμβαση της κυβέρνησης για να τεθεί τέλος στο μαρτύριο ενός ευσυνείδητου δημόσιου υπαλλήλου. Αμφιβάλλω αν ο νυν πρωθυπουργός θα το πράξει. Έχει δείξει ότι δεν τολμά να διαταράξει ευαίσθητες ισορροπίες στο κόμμα του.

Για την αδράνειά της η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεσθεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν όμως δυνατότητες τουλάχιστον να δοθεί ηθική δικαίωση στον κ. Γεωργίου και να εκφραστεί δημόσια και ισχυρά το περί δικαίου αίσθημα από άλλους φορείς.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον εξέλεξε, με τεράστια πλειοψηφία, στην ολιγομελή αρχή που εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Δεν θα έπρεπε αντιστοίχως τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Στατιστικής των ελληνικών ΑΕΙ να συναγωνίζονται ποιο θα του απονείμει πρώτο τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα για τη συμβολή του στην οργάνωση της ΕΛΣΤΑΤ; Γιατί η Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών δεν τον έχει βραβεύσει για την ευσυνειδησία του ως πρότυπου τεχνοκράτη που με γνώση, θάρρος και ειλικρίνεια υπηρέτησε τα συμφέροντα του κράτους; Και είναι εξωπραγματικό να ελπίζει κανείς ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρασημοφορήσει τον Έλληνα που αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας;  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ