Επενδύοντας σε υγιείς κοινότητες που προοδεύουν

andriopoulos Facebook Twitter
Τα κτίρια που δημιουργούμε δίνουν μεγάλη χαρά στους χρήστες τους. Τους δίνουν την ικανοποίηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και του ευ ζην.
0

ΣAΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ να περπατάτε σε μια γειτονιά και να θλίβεστε για την εγκατάλειψή της; Να σας λείπουν οι άνθρωποι που παλιότερα έδιναν ζωή στα στενά και στα κτίρια; Να οσμίζεστε την παραίτηση, την υγρασία των κλειστών καταστημάτων; Να ακούτε τη σιωπή ενός ολόκληρου δρόμου; Να βλέπετε τα σπασμένα παραθυρόφυλλα και τις αμπαρωμένες πόρτες σε σπίτια που άλλοτε έσφυζαν από ζωή; Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτές οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές θα μπορούσαν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη για δημιουργία.

Μέχρι που το δοκιμάσαμε και διαπιστώσαμε ότι είναι μια μοναδική εμπειρία. Η Dimand αναπτύσσει ακίνητα με τον πλέον σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο, αναδεικνύει ξεχασμένα εμβληματικά κτίρια και περιοχές, δίνοντας νέα πνοή στη ζωή των κατοίκων. Δημιουργούμε σύγχρονα κτίρια για φιλοξενία και επαγγελματική χρήση. Όμως παράλληλα δημιουργούμε το υπόβαθρο για την αναζωογόνηση ολόκληρων περιοχών. Μια βόλτα στα στενά του Αγίου Διονυσίου, λίγα μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά, θα πείσουν και εσάς σχετικά με το πόσο όμορφο είναι να δίνεις νέα μορφή σε όμορφες γειτονιές. Γειτονιές που κουβαλούν μνήμες, παράδοση και υπερηφάνεια. Η ανάπλαση του καπνεργοστασίου Παπαστράτου φώτισε ολόκληρη τη γειτονιά. Της έδωσε το λίπασμα που χρειαζόταν για ν’ ανθίσει ξανά. Σήμερα τα στενά γύρω από το καπνεργοστάσιο σφύζουν από ζωή. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν τις πόρτες τους, άνθρωποι συρρέουν για να συναντηθούν στα καφέ και τις νέες γκαλερί. Κάποιοι ξεκίνησαν να ανακαινίζουν τα σπίτια τους για να μείνουν στο νέο hot spot του Πειραιά.

Είδαμε την ομορφιά και την πρόοδο που μπορεί να προσφέρει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ένα «άσχημο» κουφάρι όπως ο Πύργος του Πειραιά. Είδαμε τη δυναμική του Μινιόν που κάηκε μαζί με τις πρώτες δυτικότροπες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των Αθηναίων.

Η επανάχρηση ολόκληρων κτιρίων ή τμημάτων τους είναι μια διπλά δημιουργική ενασχόληση. Επιλέγουμε ένα κτίριο-τοπόσημο, το οποίο έχει σημασία για τους περιοίκους. Έχει σημασία ακόμη και γι’ αυτούς που άλλαξαν εν τω μεταξύ γειτονιά. Του δίνουμε ζωή και μια νέα βιώσιμη προοπτική. Φροντίζουμε να γίνει το παράδειγμα προς μίμηση για καλές πρακτικές. Να αναβαθμίζει αισθητικά και περιβαλλοντικά τη γύρω περιοχή. Δημιουργούμε εκτενείς χώρους πρασίνου, ακόμα και σε μορφή κάθετων κήπων. Θέλουμε να φαίνονται η προοπτική και το μέλλον της περιοχής και αυτό το μέλλον να μαγνητίζει τα βλέμματα με μια αύρα «γειτονιάς», συνεργασίας και προόδου. Η ικανοποίηση που νιώθεις όταν βλέπεις το αποτέλεσμα για πρώτη φορά είναι μοναδική. Στέκεσαι και απολαμβάνεις το συνεχώς εξελισσόμενο αστικό τοπίο. 

Παράλληλα, συνεχίζεις να περπατάς σε άγνωστες γειτονιές και να ονειρεύεσαι την προοπτική τους. Εγώ μεγάλωσα στην Πάτρα και είμαι εξοικειωμένος με την ομορφιά του πρωτόλειου βιομηχανικού τοπίου. Είδαμε την ομορφιά και την πρόοδο που μπορεί να προσφέρει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας ένα «άσχημο» κουφάρι όπως ο Πύργος του Πειραιά. Είδαμε τη δυναμική του Μινιόν που κάηκε μαζί με τις πρώτες δυτικότροπες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των Αθηναίων.

Τα κτίρια που δημιουργούμε δίνουν μεγάλη χαρά στους χρήστες τους. Τους δίνουν την ικανοποίηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και του ευ ζην. Έχουν ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα κατά τη λειτουργία τους. Παράγουν μέχρι και μέρος της ενέργειας που χρειάζεται ένα κτίριο για να λειτουργήσει με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Ακόμα και κατά τη διαδικασία της κατασκευής τους το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον είναι ελάχιστο. Στην επανάχρηση κτιρίων, μεταξύ άλλων, ελαχιστοποιείται και το «ενσωματωμένο ανθρακικό αποτύπωμα» (embodied carbon).

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, θα έλεγα ότι οι ομάδες γράφουν τη δική τους ιστορία. Έτσι και στη δική μας περίπτωση, κάθε στέλεχος και κάθε συνεργάτης έχει συμβάλει ουσιαστικά για το αποτέλεσμα που όλοι μαζί έχουμε επιτύχει. Είναι ένα ομαδικό όραμα που υλοποιούμε με ενθουσιασμό και ευθύνη. Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια διαπιστώνω ότι με το παράδειγμά μας βοηθάμε κι άλλους να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και να δώσουν ζωή σε γκρίζες και υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης μας. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε χαρά και υπερηφάνεια, γιατί είναι βέβαιο ότι κάνουμε το σωστό!

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dimand: The green team

ADM The Green Issue / Η «green team» της Dimand και τα μυστικά των πιο sustainable κτιρίων της Αθήνας

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε πολλά πράσινα κτίρια, όλα τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει να αναπτύξει ή έχει ήδη αναπτύξει η Dimand έχουν ως γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ