Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης αρωγής» δεν έχει δοθεί ακόμη

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Δεκαοκτώ ημέρες μετά την πυρκαγιά και ακόμη οι λιγότεροι από 200 πληγέντες δεν έχουν λάβει το επίδομα πρώτης αρωγής. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
0


ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΒΡΟΧΗ.
Που μεγαλώνει τη μυρωδιά από τα καμμένα στην πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου. Η ισχυρή νεροποντή το μεσημέρι της Παρασκευής έφερε και διακοπή ρεύματος που ξεκίνησε λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι. «Θα χρειαστούν 30 χρόνια για να γίνει η Πεντέλη πράσινη όπως ήταν, αν ξαναγίνει» μας λέει ο Γιώργος, κάτοικος της Νέας Πεντέλης από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Η μπόρα της Παρασκευής προκαλεί νέες φουρτούνες στους κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά. Οι κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν κίτρινες (δηλαδή μπορούν να επισκευαστούν) αλλά και οι κόκκινες (όσες πρέπει να κατεδαφιστούν και ίσως να ξαναχτιστούν από την αρχή) δεν έχουν προλάβει να καθαριστούν από τη φωτιά.

Δεκαοκτώ ημέρες μετά την πυρκαγιά και ακόμη οι λιγότεροι από 200 πληγέντες δεν έχουν λάβει το επίδομα πρώτης αρωγής, των 5.000 ευρώ για τα κίτρινα σπίτια ή των 10.000 ευρώ για τις κόκκινες κατοικίες. Κι όμως, οι ιδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να σώσουν τα σπίτια τους έχουν μια σειρά από έξοδα που τρέχουν. Να βρουν σπίτι να νοικιάσουν για να στεγάσουν τις οικογένειες τους, πολλές από τις οποίες έχουν ανήλικα παιδιά που σε λίγες ημέρες ξεκινούν σχολείο.

Οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη προσπαθούν να οργανωθούν για να βοηθήσουν τις περίπου 100 οικογένειες που καταστράφηκαν.

Οι περίπου 150 οικογένειες που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τα όρια του Χαλανδρίου πρέπει να ξαναστήσουν το νοικοκυριό από την αρχή. Από κρεβάτια, καρέκλες και γραφεία για τα παιδιά, μέχρι κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και ρούχα, τα απολύτως απαραίτητα δηλαδή για να ζει μια οικογένεια. Κι όμως, το κρατικό επίδομα ακόμη δεν έχει δοθεί.Τι να πρωτοκαλύψει κάποιος από τις οικονομίες του –αν είχε αποταμιεύσεις– το ενοίκιο, ή τα απολύτως απαραίτητα προς το ζην;

Σήμερα Παρασκευή, ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος υποσχέθηκε ότι το επίδομα της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει να δίνεται από την επόμενη εβδομάδα, 20 ημέρες και βάλε μετά τη φωτιά.

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Οι περίπου 150 οικογένειες που έχασαν τα πάντα από τη φωτιά που έφτασε μέχρι τα όρια του Χαλανδρίου πρέπει να ξαναστήσουν το νοικοκυριό από την αρχή. Φωτ.: Μάκης Πολλάτος/LIFO


Κάποιοι από τους πυρόπληκτους με κίτρινα σπίτια είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα καμένα και αδρανή υλικά από τα σπίτια τους. Πολλά είχαν κατεστραμμένη στέγη και έτρεχαν να βγάλουν τα καμένα υλικά για να επιδιορθώσουν τη σκεπή, ώστε να προλάβουν τα πρωτοβρόχια. Κι ας είναι δυσβάστακτο το κόστος για να απομακρύνουν την περιουσία τους που μετατράπηκε σε μπάζα. Ένας κάδος όπου μεταφέρονται τα αδρανή υλικά κοστίζει από 250-300 ευρώ. Σε ένα κίτρινο σπίτι, πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 10 κάδοι με μπάζα από καμένες οικοσκευές, καμένες στέγες και άλλα κατεστραμμένα πράγματα από το νοικοκυριό που διέλυσε η φωτιά. Μόνο για να βγάλουν τα μπάζα πρέπει να πληρώσουν περί τα 3.000 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, λένε όσοι αναζήτησαν τρόπο να απομακρύνουν τα αδρανή υλικά, το κόστος ενοικίασης ενός κάδου τριπλασιάστηκε. Ακόμη κι όσοι είχαν ξεκινήσει να πετούν τα καμένα δεν πρόλαβαν. Η σημερινή μπόρα έβαλε και νερό μέσα στα κίτρινα σπίτια, δημιουργώντας κι άλλα προβλήματα στους πυρόπληκτους.

Φωτιά στην Πεντέλη: Το κρατικό επίδομα «πρώτης» αρωγής δεν έχει δοθεί ακόμη Facebook Twitter
Κάποιοι από τους πυρόπληκτους με κίτρινα σπίτια είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα καμμένα καθ αδρανή υλικά από τα σπίτια τους. Φωτ.: Μάκης Πολλάτος/LIFO


Κι όλα αυτά την ώρα που το μόνο που συζητούν οι κάτοικοι στη νέα Πεντέλη είναι γιατί τους άφησαν αβοήθητους. «Την ώρα που η φωτιά έκαιγε τα πρώτα σπίτια, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο συντονισμού πάνω από τη νέα Πεντέλη αφού οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες που έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έρχονταν από τον Διόνυσο απομακρύνθηκαν παρά τις δηλωμένες ανησυχίες μας ότι η φωτιά μπορεί να γυρίσει» μας λέει η Μαρίνα απογοητευμένη.

Οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη προσπαθούν να οργανωθούν για να βοηθήσουν τις περίπου 100 οικογένειες που καταστράφηκαν. Μαζεύουν χρήματα, προετοιμάζουν γεύματα για όσους δεν έχουν τρόπο να μαγειρέψουν για τις οικογένειες τους και είναι θλιμμένοι για αυτό που συνέβη, κυρίως όμως για το γεγονός ότι έμειναν αβοήθητοι αν και οι αρμόδιοι τους διαβεβαίωναν ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις φλόγες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ