Γιατί δεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη ο Τραμπ, και η σχέση με τον Μάρκο Ρούμπιο

Γιατί δεν ανησυχεί τον Μητσοτάκη ο Τραμπ, και η σχέση με τον Μάρκο Ρούμπιο Facebook Twitter
O Ντόναλντ Τραμπ προσκαλεί τον Μάρκο Ρούμπιο στο μικρόφωνο κατά τη διάρκεια του Miami-Dade County Fair and Exposition στη Φλόριντα. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ στην πλατφόρμα X συνεχάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά καθήκοντά του από χθες, μετά την ορκωμοσία. 

«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή, στρατηγική μας σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, που εκφράζει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την ίδια γραμμή στην οποία βαδίζει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια, με όλους τους πρωθυπουργούς. Ακόμα και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η τότε ηγεσία δεν αμφισβήτησε ποτέ τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αντιθέτως εργάστηκε για να γίνουν ακόμα πιο στενοί και να καμφθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα της αριστεράς.  

Είναι σαφές πως, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θρηνούν για την επιστροφή του Τραμπ· αντιθέτως πιστεύει ότι οι σχέσεις και με τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν χθες ότι η  Ελλάδα έχει στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ότι ο πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί καλά με τη διοίκηση Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του, «τότε που μπήκαν και τα θεμέλια της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία». «Αυτό που ζητάει ο Τραμπ από την Ευρώπη, την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% και κάποιους τους ενοχλεί, εμείς ως χώρα ήδη το δαπανούμε. Η κυβέρνησή μας επίσης είναι υπέρ της πολιτικής της μείωσης φόρων και έχει φιλοεπενδυτική πολιτική».

Στην ερώτηση αν η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ προβληματίζει ή ανησυχεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η απάντηση είναι πως αυτό που τον απασχολεί είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και το πώς αυτή θα ξεπεράσει τα εμπόδια που περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του. 

Είναι σαφές πως, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλή σχέση με τη διοίκηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θρηνούν για την επιστροφή του Τραμπ· αντιθέτως πιστεύει ότι οι σχέσεις και με τη νέα διοίκηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

«Σας θυμίζω ότι όταν ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο, τον είχε προσκαλέσει και ο Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος. 

Αναφέρει επίσης πως ο Ρούμπιο τον είχε υποδεχθεί τότε και είχαν συνομιλήσει και ότι η σχέση αυτή διατηρήθηκε. «Σε διμερές επίπεδο δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Για την επιβολή δασμών και τα υπόλοιπα θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Τραμπ με την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως για την Ε.Ε. είναι τι θα κάνει η ίδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της». 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ο Τραμπ έχει ζητήσει τις παραιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του State Department, τους οποίους έχει κατηγορήσει ως βαθύ κράτος και γραφειοκράτες, καθώς προετοιμάζεται να ανατρέψει την πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν. Στις αναγκαστικές αποχωρήσεις το δημοσίευμα συμπεριλαμβάνει και τον Τζεφ Πάιατ, ο οποίος ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα πριν από τον Τζορτζ Τσούνη. 

Οι προτεραιότητες του Τραμπ «περιλαμβάνουν την επιβολή σαρωτικών δασμών σε συμμάχους και αντιπάλους, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα», αναφέρει η «Washington Post», και γι' αυτό χρειάζεται στελέχη που πιστεύουν στην πολιτική του. 

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας εξωτερικής πολιτικής που θα χαράξει η διοίκηση Τραμπ και ιδιαίτερα το πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ