H Κουτσελίνη, ο Κούγιας και η επαγγελματική επιτυχία ως συγχωροχάρτι

H Κουτσελίνη, ο Κούγιας και η επαγγελματική επιτυχία ως συγχωροχάρτι Facebook Twitter
Αν πετύχεις στον χώρο εργασίας, αν πετύχεις να γίνεις κάποιος, κάνουμε τα στραβά μάτια όλοι μαζί;
0

«ΈΧΕΙ ΑΝΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ο Αποστόλης, είναι αυτοδημιούργητος, παραδέχθηκε την πράξη του γιατί θα μπορούσε να την αρνηθεί και να επιμένει στην αρχική του θέση», διαβάζω πως σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση Λύτρα.

«Εσείς αμφισβητείτε αυτήν τη στιγμή ότι μια καριέρα στο ζενίθ της πλήττεται;» δήλωσε η τηλεπαρουσιάστρια Ζήνα Κουτσελίνη.

Κάθε φορά που ένας επιτυχημένος άντρας είναι βίαιος απέναντι σε μια γυναίκα, το ξέπλυμα ξεκινά με την επίδειξη βιογραφικού. Άπαξ και είσαι δικηγόρος, γιατρός, επιχειρηματίας, έτσι κι έχεις τελειώσει ΑΕΙ, αν είσαι αθλητής με βραβεία, αν γενικά έχεις αποδείξει ότι ως άντρας είσαι σε αρμονία με τις επιταγές της κοινωνίας και φροντίζεις τα σχετικά με τα χρήματα και το status, είσαι ήδη σχεδόν αθώος. 

Είναι τόσο κανονικοποιημένη η σχέση ανάμεσα σε εισόδημα, επιτυχία και δικαίωμα στη βιαιότητα που όταν ακούμε στον δημόσιο λόγο το «η καταγγελία κάνει κακό στη φήμη» αμέσως καταλαβαίνουμε, κι ας μην πηγαίνει αμέσως ο νους στο πόσο παράλογο είναι αυτό που εννοείται. 

Το επιχείρημα της καριέρας θα καλύπτει τον θύτη, που σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως άντρας. Γιατί είναι αντρικό πράγμα η επιτυχία, η επιχείρηση, η συνδιαλλαγή με την αγορά, το να έρχονται στο σπίτι χρήματα.

Αυτό που υπονοείται είναι απλό: αν είσαι υπάκουος στις κοινωνικές επιταγές, κερδίζεις το δώρο της βίας χωρίς συνέπειες. Και γράφω «υπάκουος» γιατί κάθε κοινωνική επιτυχία είναι αποτέλεσμα υπακοής. Όταν έρχονται δυο γνωστοί στο κοινό άνθρωποι, όπως είναι ο Κούγιας και η Κουτσελίνη, και λένε ότι κάποιος είναι αυτοδημιούργητος και τώρα η καριέρα του καταστρέφεται, αυτό που κάνουν είναι να μας υπενθυμίζουν τις αξίες μας: αν πετύχεις στον χώρο εργασίας, αν πετύχεις να γίνεις κάποιος, κάνουμε τα στραβά μάτια όλοι μαζί. 

Φυσικά, το φύλο πρέπει να μπει με σαφήνεια στη ζυγαριά. Γιατί αν η γυναίκα δεν ήταν λιγότερο άνθρωπος, άντρας μείον το πλευρό, θα μπορούσε η δήλωση της παρουσιάστριας να αναφέρεται στο πώς, έπειτα από κακοποίηση μέσα στο σπίτι της από οικείο της πρόσωπο, η δικηγόρος Σοφία Πολυζωγοπούλου θα δυσκολευτεί ν’ ανταποκριθεί στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και δέχεται πλήγμα στην καριέρα της λόγω επιβάρυνσης της ψυχικής της υγείας. 

Αλλά όχι. Μία καριέρα υπάρχει, η αντρική. Είναι άλλωστε αρσενικό χαρακτηριστικό το να είναι κανείς αυτοδημιούργητος. 

Το επιχείρημα της καριέρας θα καλύπτει τον θύτη, που σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως άντρας. Γιατί είναι αντρικό πράγμα η επιτυχία, η επιχείρηση, η συνδιαλλαγή με την αγορά, το να έρχονται στο σπίτι χρήματα. Το θύμα, συνήθως γυναίκα, παρουσιάζεται ως ένα ατύχημα. Μια ολόκληρη «κατά λάθος» ύπαρξη που ήρθε να προκαλέσει πρόβλημα στη μόνη σχέση που έχει σημασία: αυτή του άντρα με την καριέρα του. Η δική της καριέρα; Η δική της πορεία ζωής; Η δική της φήμη όταν η καταγγελία είναι στίγμα; 

Ασχολείται ποτέ το πλήθος που ανησυχεί «τι θα γίνει με τη δουλειά του» με το τι θα γίνει με τη δική της;

Ενώ αυτά τα σχόλια μάς φαίνονται «απαράδεκτα», στην πραγματικότητα εκφράζουν με ειλικρίνεια κάποιες απ’ τις αξίες που διαπνέουν τον πολιτισμό μας. Κι ενώ μπορούμε να το συζητήσουμε με όρους καπιταλισμού, φεμινισμού και πατριαρχίας, σε απλά λιανά ελληνικά το θέμα είναι ότι ακόμα ο ρόλος του άντρα είναι έξω, να φέρνει λεφτά, και ακόμα η καριέρα της γυναίκας είναι μια παρένθεση μέχρι να βρει κάτι αξιόλογο να κάνει στη ζωή της, που να συμφωνεί με τον κοινωνικό της ρόλο. 

Εν προκειμένω, το θύμα είναι δικηγόρος. Αν είναι να μιλήσουμε για καριέρες, ας εστιάσουμε τουλάχιστον στη δική της. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κούγιας για Απόστολο Λύτρα: Απαράδεκτος ο ξυλοδαρμός, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά γιατί το παραδέχθηκε

Ελλάδα / Κούγιας για Απόστολο Λύτρα: Απαράδεκτος ο ξυλοδαρμός, αλλά έχει ανδρικά χαρακτηριστικά γιατί το παραδέχθηκε

«Έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχθηκε την πράξη του, ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει και να επιμείνει στην αρχική του τοποθέτηση», είπε για τον Απόστολο Λύτρα
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

«Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ