ΕΝΩ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ το μέτωπο με την εκκλησία και τους αγρότες, η κυβέρνηση έχει ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, με τα πανεπιστήμια, το οποίο δεν ξέρει πώς να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες.
Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού, για την οποία γνώριζε ότι θα είχε πολιτικό κόστος και συνέπειες, που ήλπιζε ότι θα είχε τον χρόνο να τις μετριάσει. Οι αγρότες εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν σύντομα και ότι θα καταφέρει να συνεννοηθεί μαζί τους. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα κοινωνικό στρώμα στο οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει βάσεις και ασκεί σημαντική επιρροή. Για τα πανεπιστήμια όμως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια στρατηγική.
Βουλευτές της ΝΔ σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να ανοίξει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ δεν είχε έτοιμο το νομοσχέδιο, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με γκάφα και προχειρότητα, παρά με σκοπιμότητα» αναφέρει ένας από αυτούς.
Κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι η κυβέρνηση έσπευσε να το ανοίξει επειδή θεωρεί ότι το θέμα αυτό ενώνει όλο το κόμμα, αφού ήταν πάγια θέση της ΝΔ και επί Καραμανλή και επί Σαμαρά. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές της ΝΔ δεν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που τους εμπνέει για να ξεχάσουν όλα τα άλλα και να δώσουν τη μεγάλη μάχη, ενώ στην αριστερά πολλοί ελπίζουν ότι οι αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να την αναγεννήσουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ακόμα πως αν περάσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως «δεξιά φιλελεύθερη μεταρρύθμιση», θα ισοφαρίσουν το κόστος από τη σύγκρουση με την εκκλησία. Αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου έτσι.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει το πολιτικό κόστος των καταλήψεων και των χαμένων εξεταστικών, καθώς αυτές τις χρεώνει στα κόμματα της αριστεράς που τις στηρίζουν και θεωρεί ότι επιβεβαιώνουν τη δική της θέση, για την «αναγκαιότητα» της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεν υπολόγισε όμως ότι οι ψηφοφόροι της, και ειδικά το δεξιό κοινό που θέλει να διατηρήσει, απαιτούν από την κυβέρνηση να μη γίνονται καταλήψεις και να μη χάνονται εξεταστικές.
Δημοσκόπηση της Pulse που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες κατέδειξε πως η κοινή γνώμη θεωρεί ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται έως το τέλος του μήνα, αλλά πριν ακόμα έρθει στη Βουλή, οι κινητοποιήσεις έχουν εμποδίσει την εξέταση μαθημάτων σε δεκάδες σχολές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ακόμα πως αν περάσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως «δεξιά φιλελεύθερη μεταρρύθμιση», θα ισοφαρίσουν το κόστος από τη σύγκρουση με την εκκλησία. Αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου έτσι. Οι θυμωμένοι δεξιοί ψηφοφόροι δεν τα βάζουν στη ζυγαριά και αυτό που βλέπουν εκείνοι είναι την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει «τάξη και ασφάλεια».
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση δύο υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι ανησυχούν μήπως το Μέγαρο Μαξίμου θελήσει τελικά να κάνει επίδειξη τάξης και ασφάλειας για να συγκρατήσει το δεξιό κοινό της ΝΔ. Οι ίδιοι το απεύχονται, επειδή πιστεύουν ότι αν κάτι δεν πάει καλά –και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πάντα υψηλό ρίσκο– θα το χρεωθούν οι ίδιοι. Γι' αυτό, λένε οι πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας πιέζει για διαδικτυακές εξετάσεις, ώστε να μη χρειαστεί να εκκενωθούν με τη βία οι καταλήψεις.
Πολλοί καθηγητές και πρυτάνεις όμως διαφωνούν με τις διαδικτυακές εξετάσεις και έχουν διατυπώσει αναλυτικά τις αντιρρήσεις τους στις σχετικές ανακοινώσεις, ειδικά για το θέμα του αδιάβλητου των εξετάσεων, αλλά όχι μόνο. «Αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο εν μέσω μαζικών καταλήψεων, θα κάνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σε συνθήκες πανδημίας. Μόνο που τώρα θα υπάρχει παντού κανονικότητα, εκτός από τα πανεπιστήμια» αναφέρει ένας καθηγητής στην LiFO.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα θέλουν να επισπεύσουν την ψήφισή του μέχρι το τέλος του μήνα. Αρχικά είχαν πει ότι θα το έφερναν τον Δεκέμβριο, πριν από τις γιορτές, αλλά καθυστέρησαν και τελικά το φέρνουν μέσα στην εξεταστική περίοδο. Ο λόγος της καθυστέρησης λέγεται ότι είναι κάποια μπαλώματα που γίνονται για να αποφύγουν τις ενστάσεις των συνταγματολόγων, όπως το να μην πάνε σε δημιουργία πανεπιστημίων, αλλά σε παραρτήματα για να ξεπεράσουν την συνταγματική απαγόρευση.