ΤO MIKΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Νέας Αριστεράς, που προέκυψε από την προηγούμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί αγωνιωδώς να επιβιώσει, αναζητούσε, ευλόγως, εδώ και καιρό έναν τρόπο για να βρεθεί στην επικαιρότητα. Η ηγετική του ομάδα συμφώνησε ότι ήταν καλή ιδέα να σπεύσουν να προτείνουν πρώτοι υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνοντας στη δημοσιότητα το όνομα του Χρήστου Ράμμου, για το οποίο υπήρχαν συζητήσεις κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η πρόταση της Νέας Αριστεράς δεν έχει κάποια θεσμική βαρύτητα, τα στελέχη της όμως εκτιμούν ότι μπορεί να τους αποφέρει πολιτικά οφέλη. Πρώτα από όλα, θεωρούν ότι αυτή ήταν ήδη μία επιτυχημένη κίνηση, αφού είναι η μόνη πρόταση τους που κερδίζει λίγη δημοσιότητα μετά από πολύ καιρό. Το άλλο που θεωρούν ότι πέτυχαν, ήταν να αιφνιδιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έδειξαν ότι εκείνοι έχουν την πρωτοβουλία, και να στριμώξουν το ΠΑΣΟΚ με μία πρόταση στην οποία πιστεύουν πως δεν θα μπορούσε να πει όχι.
Τον αιφνιδιασμό τους τον χάλασε λίγο, ενδεχομένως χωρίς να έχει αυτή την πρόθεση, ο Θόδωρος Μαργαρίτης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Ανανεωτικής Αριστεράς), ο οποίος τους πρόλαβε γνωστοποιώντας ότι γίνονται ιδιωτικές συζητήσεις στην αριστερά για τη θέση του ΠτΔ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο όνομα του Χρήστου Ράμμου.
«Ο Ράμμος ήταν μία εξαιρετική επιλογή, κάηκε όμως από τη διαχείριση της. Έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και των τριών. Να είναι μία κοινή πρόταση».
Η Νέα Αριστερά δεν πτοήθηκε ωστόσο από τον κ. Μαργαρίτη και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κ. Χρήστο Ράμμο, τον οποίο χαρακτήρισε ως άνθρωπο που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς και ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου.
Όταν ο Ράμμος ενοχλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ
Είχαν πάντα αυτή την εκτίμηση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για το πρόσωπο του κ. Ράμμου; Η απάντηση είναι όχι, ειδικά την περίοδο που βρέθηκαν στην κυβέρνηση. Ο κ. Ράμμος είναι στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο συμφωνούν στην κριτική περί λαϊκισμού και σε πολλά άλλα, εξαιτίας των οποίων χαρακτηρίζονταν ως «ακροκεντρώοι» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χρήστος Ράμμος όμως, ήταν φίλος και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία είχαν παραιτηθεί μαζί από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ το 2016, διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το κακό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη δικαιοσύνη. Εκείνη την περίοδο πολλοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τον έβλεπαν ως «θεσμικό εμπόδιο» και μιλούσαν μόνο αρνητικά για εκείνον.
Ο κ. Ράμμος είχε ενοχλήσει κι άλλες φορές με τη στάση του τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση που είχε πάρει π.χ για τους οκτώ Τούρκους φυγάδες, τους οποίους ζητούσε να του παραδωθούν ο Ερντογάν (και η κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να διευκολύνει), ήταν μία θέση που είχε δυσαρεστήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σήμερα του πλέκουν το εγκώμιο.
Τον Νοέμβριο του 2019, ο Χρήστος Ράμμος ως πρόεδρος της ΑΔΑΕ, είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη διετία 2017-2018, επί κυβέρνησης Τσίπρα, ότι οι επικοινωνίες ήταν διάτρητες. Μιλώντας για τα διαβόητα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης της ΕΥΠ είχε πει ότι κανένας δεν γνώριζε πόσα κυκλοφορούσαν, δίνοντας την εικόνα ενός ανεξέλεγκτου τοπίου, ενώ ανέφερε και σημαντική αύξηση των παρακολουθήσεων. Ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει ποτέ θετική την κατάσταση δηλαδή, αλλά τότε δεν ασχολούνταν κανείς με τις παρακολουθήσεις (παρότι και ίχνη Pegasus είχαν εντοπιστεί και οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ είχαν αυξηθεί, με μειωμένες ασφαλιστικές δικλείδες).
Ο Χρήστος Ράμμος έγινε αγαπητός και εγκωμιάζεται από τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν τα έβαλε (και) με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μέχρι τότε ήταν ενοχλητικός ακροκεντρώος.
Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η πρόταση για τον Ράμμο μπορεί να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά πιο κοντά
Σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει ότι η πρόταση τους για τον Χρήστο Ράμμο «είναι μια ευκαιρία για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους». Στελέχη της Νέας Αριστεράς όμως, επιχαίρουν επειδή, όπως λένε, κατάφεραν να βγουν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν αυτοί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή πιέζουν το ΠΑΣΟΚ και το φέρνουν σε δύσκολη θέση.
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σήμερα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, λέει στη LiFO την εκτίμηση του ότι «η πρόταση για τον Ράμμο στριμώχνει λίγο τον Ανδρουλάκη, γιατί είναι πολύ δύσκολο να απορρίψει το πρόσωπο, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από ένα κόμμα του 1,5% και λογικά θα μιλήσει θεσμικά μόνο όταν ανοίξει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης». Σχολιάζει ωστόσο, ότι «αν στη Νέα Αριστερά εννοούσαν τη συνεργασία και δεν την ανέφεραν απλώς για να την επικαλεστούν, θα είχαν φροντίσει πρώτα να συνεννοηθούν μεταξύ τους» και να συμφωνήσουν πριν μιλήσουν δημόσια. «Έτσι όπως έγινε η πρόταση για τον Ράμμο, εξυπηρετεί μόνο μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αυτό είναι γενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της συνεννόησης του ευρύτερου χώρου» υποστηρίζει. «Ο Ράμμος ήταν μία εξαιρετική επιλογή, κάηκε όμως από τη διαχείριση της. Έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και των τριών. Να είναι μία κοινή πρόταση». Τώρα, εκτιμά, πως το μόνο θετικό που μπορεί να βγει από αυτή την πρόταση, είναι να φέρει κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Αν η Κουμουνδούρου ανταποκριθεί θετικά σε αυτό και κάνει άλλο ένα βήμα με το να μην υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, ώστε να φανεί ότι μπορούν να συμπορευτούν, τότε η Νέα Αριστερά, πιστεύει ο ίδιος ότι θα μπορούσε να επιστρέψει. Όπως και αρκετοί άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να διασωθεί το κόμμα τους είναι να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση και «να μην αφήσει το ΠΑΣΟΚ να πάει σε μια κατάσταση ηγεμονίας».
Αφορμή για να ενωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή μικροκομματικό παιχνίδι;
Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά ο Χρήστος Ράμμος είχε ενημερωθεί από πριν για την πρόταση που θα έκαναν χωρίς να εκφράσει κάποια αντίρρηση. Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας πρόσφατα στο κανάλι Attica TV, δήλωσε ότι ο Χρήστος Ράμμος προφανώς ήταν ενήμερος. «Εγώ παρουσίασα στον κ. Ράμμο το πολιτικό πλαίσιο και το σκεπτικό πίσω από αυτήν την πρόταση, κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση και σε πολύ θερμό κλίμα» είπε, προσθέτοντας όμως, ότι δεν θέλει να μιλήσει εξ ονόματος του και ότι «όταν κρίνει ο ίδιος, θα τοποθετηθεί δημοσίως». Εκείνος, ανέφερε, παρουσίασε την πρόταση της Νέας Αριστεράς «η οποία προφανώς έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον άμεσα εμπλεκόμενο, τον κ. Ράμμο».
Για το θέμα όμως, θέλησε να παρέμβει και ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, δηλώνοντας πως ο Χρήστος Ράμμος είναι ένας εξαίρετος λειτουργός της δικαιοσύνης και τον τιμά. Στη συνέχεια επιτέθηκε με ένταση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «με ευθύνη του γίνεται μια συζήτηση που υποβαθμίζει τον θεσμό. Διότι, όπως είπε, «έχουμε πρόεδρο που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες. Και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας. Δεν την επέλεξα εγώ όπως γνωρίζετε, ως πρωθυπουργός επέλεξα τον κ. Παυλόπουλο».
Αφήνοντας στην άκρη το μετριοπαθές προφίλ που προσπαθούσε να υιοθετήσει το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο του rebranding, μιλώντας για το θέμα αυτό, θύμιζε πολύ τον Τσίπρα από τα παλιά, όταν είπε ότι «Έκανε δήθεν τον ενοχλημένο (σ.σ ο Κυρ. Μητσοτάκης) όταν ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον κ. Καραμανλή», ενώ «οι διαρροές για τον κ. Δένδια προέρχονται από το Μαξίμου».
Στην ερώτηση αν το θέμα είναι πρόωρο, απάντησε ότι «Πρόωρο ξε-πρόωρο η συζήτηση έχει ανοίξει με ευθύνη του πρωθυπουργού» και ότι «έχει θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτόν τον θεσμό, και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς και να μας πει πού απέτυχε. Να κάνει την αυτοκριτική του αν απέτυχε, ή αν δεν απέτυχε, να μας πει ότι θα προτείνει την κυρία Σακελλαροπούλου, για τη δεύτερη θητεία». Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε επίσης ότι «η στάση του πρωθυπουργού οδηγεί σε θεσμική παρεκτροπή που προσβάλει τον θεσμό».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης πάντως, θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση και αρνείται να τοποθετηθεί ως τώρα. Απαντά πως η συζήτηση αυτή θα γίνει όταν θα έρθει η ώρα και τότε θα πρέπει όλοι να σταθούν με ευπρέπεια και σοβαρότητα στο ζήτημα αυτό. Σε ερώτηση που του έγινε για τον Χρήστο Ράμμο απάντησε πως τον τιμά απεριόριστα, ενώ για το αν θα κάνει δική του πρόταση το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα σε αυτό το θέμα, εγώ τιμώ και την κυρία Σακελλαροπούλου, όλα πρέπει να γίνονται στον καιρό τους, δεν είναι πεδίο για μικροκομματικά παιχνίδια η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για εσωκομματικές διευθετήσεις. Όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε με ευθύτητα και σοβαρότητα».
Όσο για τον πρωθυπουργό, σε πρόσφατη συνέντευξή του απάντησε όταν ρωτήθηκε: «Έχω ξαναπεί ότι είναι άκομψη αυτή η συζήτηση ενώ είναι Πρόεδρος της Δημοκρατία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης για άλλη μια φορά ότι θα κάνει την πρότασή του την κατάλληλη ώρα, φανερώνοντας ωστόσο πως ένα βασικό κριτήριο του θα είναι το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή.