Με 20 μονάδες διαφορά, απλώς παραιτείσαι

Με 20 μονάδες διαφορά, απλώς παραιτείσαι Facebook Twitter
Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην πολιτική ιστορία της χώρας αντί να φθαρεί μια κυβέρνηση, καταποντίζεται η αντιπολίτευση. Φωτ.: Eurokinissi
0


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ
 ΑΡΕΣΕΙ, η Ιστορία θα γράψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε χθες τη σημαντικότερη νίκη της παράταξής του από το 1974. Είναι ο μοναδικός, μεταπολιτευτικά, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, ενώ είναι κυβέρνηση τέσσερα χρόνια (ο Κ. Σημίτης είχε ανεβάσει τα ποσοστά του από 41,59% το 1996 σε 43,79% το 2000, αλλά η διαφορά με τη ΝΔ ήταν μία μονάδα), τόσο με μεγαλύτερη διαφορά όσο και με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες. Μια νίκη που όσο κι αν πονά πολύ κόσμο –και δικαίως– ούτε ο Α. Παπανδρέου την περίοδο της Αλλαγής (της κανονικής, όχι της «γιαλαντζί») είχε επιτύχει, ούτε καν ο Κ. Καραμανλής στις θρυλικές εποχές της παντοδυναμίας του (εκτός του 1974).

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί πολιτικοί που έχασαν με μικρότερη διαφορά υπέβαλαν το ίδιο βράδυ την παραίτησή τους. Χθες, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ήταν να ανακοινώσει ότι δρομολογεί τις εξελίξεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και μετά τις δεύτερες εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι με τέτοια ποσοστά δεν μπορείς να παραπέμπεις το θέμα στα συλλογικά όργανα. Φροντίζεις να δίνεις τον τόνο με την πολιτική σου στάση. Δεν γίνεται να χάνεις με 20 μονάδες, όταν διατυμπάνιζες μέχρι και προχθές ότι έρχεται η πρωτιά, και το βράδυ των εκλογών να συμπεριφέρεσαι σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Τώρα, όσον αφορά τα αίτια της πανωλεθρίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα γραφτούν πολλά και θα γίνει μεγάλη συζήτηση τις επόμενες μέρες. Μια καλή αφετηρία είναι να αναρωτηθούν πάντως για την ομάδα που πλαισιώνει τον κ. Τσίπρα. Κάποτε στους κόλπους της Αριστεράς υπήρχαν σπουδαίες προσωπικότητες, λόγιοι και διανοούμενοι. Έρχεσαι, λοιπόν, να κομίσεις το καινούργιο, επιθυμείς να ανέλθεις στην εξουσία για τη «δεύτερη φορά αριστερά» και συμπεριλαμβάνεις στα ψηφοδέλτιά σου ξεπερασμένα πολιτικά προϊόντα της καραμανλικής δεξιάς, τηλεπερσόνες και αμφιλεγόμενους, τάχα της «Τέχνης» και της ρίμας, ή απολιτίκ άτομα που νομίζουν ότι η πολιτική είναι συνθήματα και η πολακική καφρίλα.

Ο Μητσοτάκης χλευάστηκε, υποτιμήθηκε, έγινε υβριστικό σύνθημα και στοχοποιήθηκε όσο κανείς άλλος Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, το εκλογικό κοντέρ έρχεται να γράψει ότι η χθεσινή ήταν η τέταρτη νίκη του απέναντι στον «λαοπρόβλητο» Αλέξη Τσίπρα και επίκειται μάλλον και επόμενη σε λίγες μέρες.

Επίσης, ας μην ξεχάσουμε και τη θλιβερή πρωτιά του «αριστερού» αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος προεκλογικά δεν δίστασε να τείνει χείρα φιλίας προς άγραν ψήφων στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, να ψαχουλέψει για βοήθεια στα ζόμπι του φασισμού τα οποία σφάξανε κόσμο που κλαίμε μέχρι σήμερα. Οι πολίτες φοβήθηκαν σε όλα τα επίπεδα και αυτό φάνηκε από τη διπλάσια διαφορά που έδωσαν στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου έχει γίνει συστημικό κόμμα. Οι τυμπανοκρουσίες και ο λαϊκισμός έχουν, όμως, κάποτε ημερομηνία λήξης.

Επιπρόσθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ένα σκεπτικό «δεξιάς παρένθεσης», ψήφισε την απλή αναλογική όχι μόνο για να ξυπνήσει τα αριστερά αντανακλαστικά στο ακροατήριό του αλλά και για να επιχειρήσει να στήσει μια παγίδα στην επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να μείνει εντός του πολιτικού παιχνιδιού. Όμως, η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει ταυτίσει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα με καταστάσεις πολιτικών κρίσεων, αστάθειας, αβεβαιότητας και σχηματισμού βραχύβιων κυβερνήσεων περιορισμένης ευθύνης, έστειλε χθες ένα ηχηρό μήνυμα. Όσοι προσήλθαν στην κάλπη όχι μόνο εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους αλλά και επιδοκίμασαν βροντερά τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, δίνοντας μια απάντηση στις πλάνες περί κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν άγγιξε την αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής και αυτό κάτι λέει.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην πολιτική ιστορία της χώρας αντί να φθαρεί μια κυβέρνηση, καταποντίζεται η αντιπολίτευση. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα καταδεικνύει ότι είναι βέβαιο πως επιστρέφουμε σε εποχές κανονικότητας και σ’ έναν πιθανό δικομματισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ο Βαρουφάκης φαίνεται ότι περνά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, το ΚΚΕ δυναμώνει, ενώ αναμένεται η αναδιάταξη του χώρου της αριστεράς.

Χθες, έκλεισε ένας κύκλος κρίσεων και ιδεολογικών ταμπού. Ο Μητσοτάκης χλευάστηκε, υποτιμήθηκε, έγινε υβριστικό σύνθημα και στοχοποιήθηκε όσο κανείς άλλος Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, το εκλογικό κοντέρ έρχεται να γράψει ότι η χθεσινή ήταν η τέταρτη νίκη του απέναντι στον «λαοπρόβλητο» Αλέξη Τσίπρα και επίκειται μάλλον και επόμενη σε λίγες μέρες. Μάλιστα, αυτό επετεύχθη ενώ ο κ. Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα χαρακτήριζε συνεχώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τη «χειρότερη όλων των εποχών». Διαψεύστηκε παταγωδώς. Το άλλοτε πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ εξατμίζεται. Όπως συμβαίνει συχνά στα προσωποπαγή κόμματα, ο αρχηγός μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο ατού αλλά και το ισχυρότερο βαρίδι. Το άστρο του δύει; Μιλάμε για ένα τέλος εποχής; Αυτό που σίγουρα πρέπει να ανησυχήσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως αντιπολίτευση. Κι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι σήμερα έχουμε την απόλυτη κυριαρχία ενός κόμματος με τόσο υψηλά ποσοστά. Απέτυχε να πείσει; Ξεκάθαρα. Ας το αντιληφθούν σύντομα προκειμένου να μην ακολουθήσουν τα χειρότερα.

Τέλος, κάποιοι ας συνειδητοποιήσουν ότι άλλο ο μικρόκοσμος των social media και άλλο οι βουβές τάσεις της κοινωνίας. Το είδαμε και με τη γενιά του TikTok, η οποία ψήφισε όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων επέλεξε την ηπιότητα, την ψυχραιμία, την ωριμότητα και τη σταθερότητα. Η μιζέρια, ο μηδενισμός, η τοξικότητα, το άσβεστο μίσος, η αδράνεια, η αγένεια, ο διχασμός και ο πολιτικός φανατισμός αποδοκιμάστηκαν ευρέως από το εκλογικό σώμα. Τα σουξέ της ανατροπής, τα υψηλά ντεσιμπέλ και ο θόρυβος ανήκουν στο παρελθόν. Όσοι φωνάζουν περισσότερο δεν σημαίνει τελικά ότι είναι και πλειοψηφία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ