Μισόλογα κριτικής και παράλληλοι μονόλογοι 

Μισόλογα κριτικής και παράλληλοι μονόλογοι  Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτήν τη δημόσια εμφάνισή του, που επέλεξε να είναι στην εκδήλωση της «Καθημερινής», προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα του και να διαχωρίσει τη θέση του από πρόσωπα που εκείνος επέλεξε στο παρελθόν. Φωτ.: Bill Rebapis / SOOC
0

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, που δεν έγινε ποτέ όταν έπρεπε, εκεί που έπρεπε και όπως έπρεπε, είχαμε κάτι σαν παράλληλους μονολόγους, με τον Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, και τους πρώην υπουργούς του από την ιδρυτική συνδιάσκεψη του κόμματος της Νέας Αριστεράς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η κριτική ασκείται τώρα που όλοι τους έφυγαν από την ενεργό δράση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα χρόνια στα όργανα του κόμματος δεν συζητήθηκε ποτέ ουσιαστικά ούτε γιατί κέρδισαν την εξουσία ούτε γιατί την έχασαν. 

Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την κυβέρνησή του (πραγματική αυτοκριτική απέφυγε να κάνει) έμοιαζε αρκετά με απολογία, όχι όμως στην αριστερή βάση που απογοήτευσε και σε μεγάλο βαθμό τον εγκατέλειψε, αλλά στο αστικό σύστημα, του οποίου τους εκπροσώπους προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτήν τη δημόσια εμφάνισή του, που επέλεξε να είναι στην εκδήλωση της «Καθημερινής», προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα του και να διαχωρίσει τη θέση του από πρόσωπα που εκείνος επέλεξε στο παρελθόν, από τον Βαρουφάκη μέχρι τον Κασσελάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στη διαπίστωση ότι σήμερα η αριστερά δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις και δεν δίνει «προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής». 

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αφηγηθεί ξανά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, δίνοντάς του μια νέα ερμηνεία και εμφανιζόμενος ο ίδιος με ένα πιο κεντρώο προφίλ και καθόλου ριζοσπαστικό. 

Για το δημοψήφισμα είπε ότι αυτό έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές τότε να κάνουν ένα βήμα πίσω – κι ενώ είναι προφανές ποια ήταν η δική του υποχώρηση, δεν εξήγησε ποια ήταν η υποχώρηση των δανειστών. Χαρακτήρισε ατυχείς τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών. Πριν κριθούν δικαστικά, ωστόσο, έλεγε άλλα. Για τον αντιαμερικανισμό, που στη Μεταπολίτευση χαρακτήριζε όλα τα κόμματα της αριστεράς, είπε ότι ο δικός του αντιαμερικανισμός «πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος». Είπε επίσης ότι «εμπνεόταν από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ» και δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ανέφερε πως είναι περήφανος για τρία πράγματα: την έξοδο από το μνημόνιο, τη Συμφωνία των Πρεσπών και επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η εντιμότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Έξοδος από τα μνημόνια και ακύρωσή τους βέβαια δεν υπήρξε, έφεραν ένα τρίτο μνημόνιο και τα ολοκλήρωσαν, με μεγάλο κόστος για τους Έλληνες, ενώ και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν απαίτηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ωστόσο τη ρύθμιση του χρέους που έγινε μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κανείς από τους «μένουμε Ευρώπη» δεν αμφισβητεί την προσήλωση που επέδειξαν στην εφαρμογή του μνημονίου, παρά την αντίθετη ρητορική και τους λόγους για τους οποίους εξελέγησαν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στη διαπίστωση ότι σήμερα η αριστερά δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις και δεν δίνει «προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής». Οι παλιοί του σύντροφοι που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάστηκαν με όσα είπε και πολλοί σχολίασαν αρνητικά ότι πήγε στο συνέδριο της «Καθημερινής» αλλά όχι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κάπως πιο απελευθερωμένα πια, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς μιλούσαν για τη διαρκή φθορά και την απαξίωσή του. Αυτήν τη φορά όμως δεν γλίτωσε ούτε ο Τσίπρας από την κριτική, αν και ως τώρα τον άφηναν απ' έξω. 

Μισόλογα κριτικής και παράλληλοι μονόλογοι  Facebook Twitter
Η Αχτσιόγλου εμφανίζεται σαν να προειδοποιούσε εγκαίρως τον Τσίπρα, αλλά ποτέ πριν δεν τα είχε πει αυτά, δημόσια τουλάχιστον. Φωτ.: SOOC

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε σε συνέντευξή της ότι «ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τώρα τα δομικά προβλήματα τα οποία εμείς είχαμε έγκαιρα διαγνώσει ότι θα επισυμβούν. Ο ίδιος επέλεξε το καλοκαίρι να ανεχτεί την ευθεία εργαλειοποίησή του από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος έβαλλε εναντίον μου. Το επέτρεψε, το ανέχτηκε και είναι κοινή πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο στήριξε τον κ. Κασσελάκη. Ο ίδιος κάνει τώρα μία όψιμη, ετεροχρονισμένη αναγνώριση, η οποία δεν αλλάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η Αχτσιόγλου εμφανίζεται σαν να προειδοποιούσε εγκαίρως τον Τσίπρα, αλλά ποτέ πριν δεν τα είχε πει αυτά, δημόσια τουλάχιστον. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε και αυτός για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τους τελευταίους μήνες μεταλλάχθηκε οβιδιακά, ωστόσο το σπέρμα προϋπήρχε, δεν προέκυψε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν συνειδητή επιλογή η ρευστοποίηση της συλλογικής λειτουργίας των οργάνων». 

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο κριτικής –με ελάχιστη αυτοκριτική και όχι γενναιόδωρη–, σίγουρα καθυστερημένης και χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι αντλήθηκαν διδάγματα.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ