Μισόλογα κριτικής και παράλληλοι μονόλογοι 

Μισόλογα κριτικής και παράλληλοι μονόλογοι  Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτήν τη δημόσια εμφάνισή του, που επέλεξε να είναι στην εκδήλωση της «Καθημερινής», προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα του και να διαχωρίσει τη θέση του από πρόσωπα που εκείνος επέλεξε στο παρελθόν. Φωτ.: Bill Rebapis / SOOC
0

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, που δεν έγινε ποτέ όταν έπρεπε, εκεί που έπρεπε και όπως έπρεπε, είχαμε κάτι σαν παράλληλους μονολόγους, με τον Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, και τους πρώην υπουργούς του από την ιδρυτική συνδιάσκεψη του κόμματος της Νέας Αριστεράς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η κριτική ασκείται τώρα που όλοι τους έφυγαν από την ενεργό δράση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τα χρόνια στα όργανα του κόμματος δεν συζητήθηκε ποτέ ουσιαστικά ούτε γιατί κέρδισαν την εξουσία ούτε γιατί την έχασαν. 

Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την κυβέρνησή του (πραγματική αυτοκριτική απέφυγε να κάνει) έμοιαζε αρκετά με απολογία, όχι όμως στην αριστερή βάση που απογοήτευσε και σε μεγάλο βαθμό τον εγκατέλειψε, αλλά στο αστικό σύστημα, του οποίου τους εκπροσώπους προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτήν τη δημόσια εμφάνισή του, που επέλεξε να είναι στην εκδήλωση της «Καθημερινής», προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα του και να διαχωρίσει τη θέση του από πρόσωπα που εκείνος επέλεξε στο παρελθόν, από τον Βαρουφάκη μέχρι τον Κασσελάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στη διαπίστωση ότι σήμερα η αριστερά δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις και δεν δίνει «προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής». 

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αφηγηθεί ξανά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, δίνοντάς του μια νέα ερμηνεία και εμφανιζόμενος ο ίδιος με ένα πιο κεντρώο προφίλ και καθόλου ριζοσπαστικό. 

Για το δημοψήφισμα είπε ότι αυτό έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές τότε να κάνουν ένα βήμα πίσω – κι ενώ είναι προφανές ποια ήταν η δική του υποχώρηση, δεν εξήγησε ποια ήταν η υποχώρηση των δανειστών. Χαρακτήρισε ατυχείς τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών. Πριν κριθούν δικαστικά, ωστόσο, έλεγε άλλα. Για τον αντιαμερικανισμό, που στη Μεταπολίτευση χαρακτήριζε όλα τα κόμματα της αριστεράς, είπε ότι ο δικός του αντιαμερικανισμός «πάντα είχε ένα πλαίσιο, ακόμη και όταν ήμουν νέος». Είπε επίσης ότι «εμπνεόταν από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τα κινήματα που διαμορφώνονταν στις ΗΠΑ» και δήλωσε ευτυχής που η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που έπαιξε ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ανέφερε πως είναι περήφανος για τρία πράγματα: την έξοδο από το μνημόνιο, τη Συμφωνία των Πρεσπών και επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η εντιμότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Έξοδος από τα μνημόνια και ακύρωσή τους βέβαια δεν υπήρξε, έφεραν ένα τρίτο μνημόνιο και τα ολοκλήρωσαν, με μεγάλο κόστος για τους Έλληνες, ενώ και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν απαίτηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ωστόσο τη ρύθμιση του χρέους που έγινε μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κανείς από τους «μένουμε Ευρώπη» δεν αμφισβητεί την προσήλωση που επέδειξαν στην εφαρμογή του μνημονίου, παρά την αντίθετη ρητορική και τους λόγους για τους οποίους εξελέγησαν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στη διαπίστωση ότι σήμερα η αριστερά δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις και δεν δίνει «προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής». Οι παλιοί του σύντροφοι που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάστηκαν με όσα είπε και πολλοί σχολίασαν αρνητικά ότι πήγε στο συνέδριο της «Καθημερινής» αλλά όχι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κάπως πιο απελευθερωμένα πια, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς μιλούσαν για τη διαρκή φθορά και την απαξίωσή του. Αυτήν τη φορά όμως δεν γλίτωσε ούτε ο Τσίπρας από την κριτική, αν και ως τώρα τον άφηναν απ' έξω. 

Μισόλογα κριτικής και παράλληλοι μονόλογοι  Facebook Twitter
Η Αχτσιόγλου εμφανίζεται σαν να προειδοποιούσε εγκαίρως τον Τσίπρα, αλλά ποτέ πριν δεν τα είχε πει αυτά, δημόσια τουλάχιστον. Φωτ.: SOOC

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε σε συνέντευξή της ότι «ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τώρα τα δομικά προβλήματα τα οποία εμείς είχαμε έγκαιρα διαγνώσει ότι θα επισυμβούν. Ο ίδιος επέλεξε το καλοκαίρι να ανεχτεί την ευθεία εργαλειοποίησή του από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος έβαλλε εναντίον μου. Το επέτρεψε, το ανέχτηκε και είναι κοινή πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο στήριξε τον κ. Κασσελάκη. Ο ίδιος κάνει τώρα μία όψιμη, ετεροχρονισμένη αναγνώριση, η οποία δεν αλλάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η Αχτσιόγλου εμφανίζεται σαν να προειδοποιούσε εγκαίρως τον Τσίπρα, αλλά ποτέ πριν δεν τα είχε πει αυτά, δημόσια τουλάχιστον. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε και αυτός για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τους τελευταίους μήνες μεταλλάχθηκε οβιδιακά, ωστόσο το σπέρμα προϋπήρχε, δεν προέκυψε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν συνειδητή επιλογή η ρευστοποίηση της συλλογικής λειτουργίας των οργάνων». 

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο κριτικής –με ελάχιστη αυτοκριτική και όχι γενναιόδωρη–, σίγουρα καθυστερημένης και χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι αντλήθηκαν διδάγματα.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ