Ο Κασσελάκης και ο κύριος Μανώλης

Ο Κασσελάκης και ο κύριος Μανώλης Facebook Twitter
Δεν ευθύνεται ο Κασσελάκης που βρήκε χώρο για να συμπεριφέρεται σαν ένας Μεσσίας με απόλυτες εξουσίες και επιδιώκει αδιαμεσολάβητες σχέσεις με τον λαό. Φωτ.: Άρης Οικονόμου/ SOOC
0

ΑΝ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ήρθε από το Μαϊάμι για διακοπές, βρήκε την πόρτα της Κουμουνδούρου ορθάνοιχτη, μπήκε, κέρδισε την προεδρία του κόμματος και από τότε συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός Μουσολίνι της εποχής μας, δεν φέρει ευθύνη ο ίδιος. Για την ακρίβεια, του αναλογεί το μικρότερο ποσοστό ευθύνης.

Ο ίδιος απλώς υλοποιεί την άμετρη φιλοδοξία του, έστω κι αν το κάνει με έναν εντελώς κυνικό, ρηχό και συχνά πολιτικά παιδιάστικο τρόπο, έστω κι αν δεν έχει κανένα πολιτικό βάθος και συγκρότηση, έστω κι αν η πολιτική του παιδεία δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει καμία σχέση όχι με την αριστερά αλλά ούτε καν με τον ευρύτερο πολιτικό χώρο που κινείται πέραν της δεξιάς.

Είναι φανερό ότι αν ο Κασσελάκης έβρισκε οποιαδήποτε πόρτα άλλου κόμματος ορθάνοιχτη, θα έμπαινε. Οι φιλοδοξίες του δεν έχουν ιδεολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά, δείχνει αρκετά ευέλικτος ως προς αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι όταν διαβάζει κείμενα (όπως αυτά στις ομιλίες του στην Κεντρική Επιτροπή) ή όταν μιλάει σε καλοφτιαγμένα βιντεάκια, προσπαθεί εντελώς αδέξια να εκφράσει συμπυκνωμένες γνώσεις που του έχουν υπαγορεύσει, αλλά απαιτούν βιώματα και γνώσεις που όμως δεν έχει.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κασσελάκης δεν ευθύνεται για το ότι βρήκε πρόσφορο πολιτικό έδαφος ώστε να τον εκλέξουν πρόεδρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μοναδικό κριτήριο την (έντονα αμφισβητήσιμη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) ικανότητα να κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Προσπαθεί να αποστηθίσει όσα του έχουν πει, αλλά αυτό δεν αρκεί για να μην αμφισβητούνται τα αρχηγικά του προσόντα· θα μπορούσε να πουλήσει καταναλωτικά προϊόντα γιατί έχει το επικοινωνιακό χάρισμα, αλλά η πολιτική και ειδικά στην αριστερά χρειάζεται κάτι εντελώς διαφορετικό. Ακόμα και όταν προσπαθεί να ακολουθήσει την όποια στρατηγική έχει, είναι οφθαλμοφανές ότι επιλέγει την πιο καταστροφική για τον ίδιο και το κόμμα του γιατί φαίνεται ότι ακούει τυφλά τον Πολάκη και ο ίδιος δεν διαθέτει τη ικανότητα να κατανοήσει ότι ο λαϊκισμός έχει πολλούς πιστούς, αλλά όχι τόσους ώστε να οδηγήσουν ένα κόμμα στην εξουσία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κασσελάκης δεν ευθύνεται για το ότι βρήκε πρόσφορο πολιτικό έδαφος ώστε να τον εκλέξουν πρόεδρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μοναδικό κριτήριο την (έντονα αμφισβητήσιμη, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις) ικανότητα να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Άλλοι είχαν καλλιεργήσει αυτό το έδαφος, διαπαιδαγωγώντας μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων να μην προτάσσουν ιδεολογικές ή πολιτικές αναφορές και διακυβεύματα, να μην έχουν πολιτικές σταθερές, να μην τους ενδιαφέρει καν τι είναι αυτός που φιλοδοξεί να ηγηθεί του κόμματός τους (είναι πρωτάκουστο ότι περίπου 70.000 ψήφισαν για αρχηγό έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο).

Ο Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα ήταν αυτοί που «δίδαξαν» ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός, κάνοντας εντυπωσιακά γενναίες εκπτώσεις στο πολύχρονο αξιακό φορτίο της αριστεράς σε πολλά επίπεδα τον καιρό της διακυβέρνησής τους, νομιμοποιώντας πολιτικά ακόμα και τη συνεργασία με τον Καμμένο. Οι ίδιοι άνθρωποι προωθούσαν μαξιμαλιστικές τακτικές, ακολουθούσαν λαϊκίστικες και συχνά απολιτικές πρακτικές, επέτρεπαν στον Πολάκη να συμπεριφέρεται σαν τον μάτσο μάγκα που τα σαρώνει όλα και αμφισβητεί ακόμα και τα εμβόλια. Αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, ο σύντροφός τους Πολάκης είναι ο πολιτικός μέντορας του Κασσελάκη. 

Δεν ευθύνεται ο Κασσελάκης που βρήκε χώρο για να συμπεριφέρεται σαν ένας Μεσσίας με απόλυτες εξουσίες και επιδιώκει αδιαμεσολάβητες σχέσεις με τον λαό. Και ο προκάτοχός του ακολουθούσε πιστά το αρχηγικό μοντέλο, απλώς, επειδή χειριζόταν με μαεστρία τις εσωκομματικές διαδικασίες, φρόντιζε να κερδίζει την έγκριση των οργάνων. Η εκλογή αρχηγού από μια βάση που μπορούσε να προέρχεται από οπουδήποτε, αρκεί να έδινε δυο ευρώ ήταν μια πρόταση του Τσίπρα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το κόμμα.

Ακούγονται φωνές έντονης κριτικής για τις μεθόδους που ακολουθεί ο Κασσελάκης για να επιβληθεί στο κόμμα. Είναι σωστές. Όμως σημασία έχει από πού ακούγονται οι φωνές αυτές, γιατί απουσίασαν με ηχηρό τρόπο όταν διαμορφώνονταν οι συνθήκες για την επικράτηση του Κασσελάκη. Προσωπικά, δεν νοιάζομαι τόσο για την τύχη των απογοητευμένων στελεχών όσο για τον κύριο Μανώλη που γνωρίζω.

O κύριος Mανώλης, που συμπληρώνει τα 82 του χρόνια, είναι ακμαίος, δραστήριος και είχε μια ζωή γεμάτη αγώνες για την αριστερά, με φυλακίσεις και διώξεις. Βρίσκεται στην αριστερά από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια και δεν την εγκατέλειψε ποτέ, παρά τις απογοητεύσεις που βίωσε. Γι’ αυτόν ήταν κάτι αδιαπραγμάτευτο. Ο κύριος Μανώλης που συνάντησα πριν από λίγες ημέρες, μετά απ’ όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε για πρώτη φορά στη ζωή του να αποχωρήσει από το κόμμα. Και λέγοντάς του, έμοιαζε σαν να έχανε ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή του…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ