Ο πλουτολαϊκισμός του Τραμπ και του Μασκ

Ο πλουτολαϊκισμός του Τραμπ και του Μασκ Facebook Twitter
Το κήρυγμα των πλουτολαϊκιστών βρίσκει ανταπόκριση επειδή στοχεύει σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτική όσο για την κοινωνική εκδίκηση. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του Τραμπ το περασμένο Σάββατο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια ξεπέρασε ίσως κάθε όριο πολιτικής παραδοξότητας. Ποιος επιζών από μια απόπειρα δολοφονία διοργανώνει ένα γιγαντιαίο πάρτι στο σημείο όπου ο ίδιος τραυματίστηκε και κάποιος από το κοινό έχασε τη ζωή του;

Ακόμα όμως πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι κάθε τόσο χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από την εργατική και τη μεσαία τάξη, σχηματίζουν ουρές για να αποθεώσουν έναν πάμπλουτο Νεοϋορκέζο –ο οποίος έχει εκφράσει την απέχθειά του προς τους Αμερικανούς της ενδοχώρας– καθώς αφορίζει τις «ελίτ».

Πρόκειται για πολιτική παρωδία: ο Τραμπ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Τζ. Ντ. Βανς, ο «χωριάτης» που έγινε πολυεκατομμυριούχος, έχουν ελάχιστα κοινά με τους περισσότερους ανθρώπους στο ακροατήριο, όσο κι αν ισχυρίζονται ότι είναι κάποιοι από αυτούς. Η μάσκα πέφτει συχνά. Ακόμα και όταν φλερτάρει με την ψήφο των συνδικάτων, ο Τραμπ ομολογεί πόσο πολύ μισούσε να πληρώνει υπερωρίες στους υπαλλήλους του.

Σε όλο τον κόσμο πάμπλουτοι άνθρωποι εξαπατούν τους απλούς ψηφοφόρους, προειδοποιώντας ότι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν για να τους αφαιρέσουν τα δικαιώματά τους και να μετατρέψουν το έθνος τους σε ένα απέραντο γκέτο γεμάτο ανεπιθύμητους.

Σε μια άλλη χαρακτηριστική στιγμή, ο Τραμπ καμάρωνε για το γεγονός ότι ο Βανς και η σύζυγός του είναι απόφοιτοι του Γέιλ, παρά τους συνήθεις αφορισμούς του για τα πανεπιστήμια της ελίτ (εξαιρώντας φυσικά τις δικές του ημέρες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, γνωστό και ως Penn, το οποίο ανήκει στην απόλυτη ελίτ της Ivy League).

Στη συνέχεια, ο Τραμπ καλωσόρισε από το βάθρο τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο αλλόκοτα, καθώς ο 53χρονος Μασκ (επισης απόφοιτος του Penn) άρχισε να χοροπηδάει στη σκηνή σαν έφηβος που πηγαίνει σε συναυλία και τον επιλέγουν από το κοινό για να γνωρίσει από κοντά το αγαπημένο του συγκρότημα.

Αυτό που συνέβη στο Μπάτλερ το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, δεν αποτελεί κάποια αμερικανική ιδιαιτερότητα. Σε όλο τον κόσμο πάμπλουτοι άνθρωποι εξαπατούν τους απλούς ψηφοφόρους, προειδοποιώντας ότι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν για να τους αφαιρέσουν τα δικαιώματά τους και να μετατρέψουν το έθνος τους σε ένα απέραντο γκέτο γεμάτο ανεπιθύμητους (που είναι σχεδόν πάντα φυλετικές μειονότητες ή μετανάστες ή, ιδανικά, και τα δύο).

Ο Βρετανός συγγραφέας και αναλυτής Μάρτιν Γουλφ αποκαλεί αυτή την απόπειρα των ανθρώπων που βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής και κοινωνικής πυραμίδας να παραμείνουν εκεί, φορώντας τη μάσκα του αντικαθεστωτικού και φιλεργατικού υποψήφιου, «πλουτο-λαϊκισμό».

Όλα αυτά τα κινήματα που έχουν φτάσει μέχρι την εξουσία σε διάφορα κράτη, από τη Βραζιλία και την Ουγγαρία μέχρι την Ιταλία και την Τουρκία, μοιάζουν εντυπωσιακά μεταξύ τους: Ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον κοινό ψηφοφόρο, ιδίως τους «ξεχασμένους» και «αποστερημένους» ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα, η εκλογική τους βάση δεν αποτελείται από τους φτωχούς και τους απόκληρους. Αντιθέτως, συχνά οι υποστηρικτές του τείνουν να είναι σχετικά εύποροι.

Το κήρυγμα των πλουτολαϊκιστών βρίσκει ανταπόκριση επειδή στοχεύει σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πολιτική όσο για την κοινωνική εκδίκηση. Το αίσθημα δυσαρέσκειας που τους κατατρώει είναι το αποτέλεσμα όχι της ανεκπλήρωτης αγάπης αλλά του ανεκπλήρωτου μίσους. Και ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος φορέας εκδίκησής από έναν άξεστο μεγιστάνα που προστάζει την προσοχή, εξοργίζει και φοβίζει τους ανθρώπους που οι ίδιοι μισούν και στόχο έχει να ελέγχει το πολιτικό σύστημα ώστε να αυτό να μην μπορεί να τον αγγίξει;

Ο Μασκ, από την πλευρά του, είναι η τέλεια προσθήκη σ’ αυτή την κουστωδία. Όπως και ο Τραμπ, φαίνεται να μην μπορεί να πιστέψει ότι, παρότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα –πολυτελείς κατοικίες, ακριβούς δικηγόρους, υπάκουο προσωπικό–, δεν μπορούν να αγοράσουν τον σεβασμό. Για ανθρώπους όπως ο Μασκ και ο Τραμπ, η απόρριψη είναι κάτι εξοργιστικό και ασυγχώρητο.

Ο Τραμπ και οι όμοιοί του συνάπτουν ένα συμβόλαιο με τους αγανακτισμένους πολίτες: Θα παρενοχλούμε τους εχθρούς σας για λογαριασμό σας και θα τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που θέλετε να τιμωρηθούν. Στο τέλος, όμως, το αστείο είναι πάντα εις βάρος των ψηφοφόρων: Οι πλουτο-λαϊκιστές δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους που τους επευφημούν.

Κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν θα συμβεί πραγματικά και η ζωή θα γίνει απλώς πιο δύσκολη για όλους όσοι δεν είναι αρκετά πλούσιοι ή ισχυροί για να αντισταθούν στις αυταρχικές πολιτικές που θα επιβάλουν οι άνθρωποι αυτοί σε όλους, ακόμα και στους υποστηρικτές τους. Όταν κατακαθίσει η σκόνη, ο Τραμπ και ο Βανς θα εξακολουθήσουν να είναι πάμπλουτοι και πανίσχυροι – όπως και ο Μασκ, του οποίου η περιουσία και η δύναμη υπερβαίνει χώρες και σύνορα με τρόπο που οι δεξιοί λαϊκιστές συνήθως ισχυρίζονται ότι μισούν.

Με στοιχεία από The Atlantic

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Βιβλίο / Τυχερός και loser: Πίσω από τον μύθο της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Ένα νέο βιβλίο γραμμένο από δημοσιογράφους των New York Times χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του τραμπικού μύθου: την αντίληψη δηλαδή ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο.
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Διεθνή / Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε δίνοντας σόου για τους φανατικούς του υποστηρικτές, με τον Έλον Μασκ να χοροπηδά επί σκηνής για να τον αποθεώσει - «Όπως έλεγα...», ξεκίνησε την ομιλία του - Ενός λεπτού σιγή και τέσσερις ήχοι καμπάνας για τον νεκρό και τους τραυματίες - Ακούστηκε και το Ave Maria
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας

Ρεπορτάζ / Ναυάγιο Sea Diamond: Ξανά στις δικαστικές αίθουσες

Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από τη δραματική βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης, η υπόθεση εξακολουθεί να εξετάζεται. Την Πέμπτη, στο Αστικό Εφετείο Πειραιά, θα υπάρξει νέα συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Λυκούργος Πορφύρης: «Αν το βασικό σου κριτήριο στα σεξουαλικά σου θέλω είναι η ομορφιά, νομίζω ότι μάλλον κάνεις πολύ βαρετό σεξ»

Κοκέτα / Λυκούργος Πορφύρης: «Η ταμπέλα του όμορφου υπάρχει ως φετίχ για τον αλφισμό»

Ο Λυκούργος είναι καλλιτέχνης και queer ακτιβιστής γύρω από την αναπηρία που ζει μεταξύ Όσλο και Αθήνας, βασικά, είναι ένας πολύ ωραίος τύπος και μας τα είπε όλα έτσι ακριβώς όπως τα σκέφτεται. 
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ