Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Από την τελετή αναγόρευσης του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα των τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φεβρουάριος 2001. Φωτ.: ΕΠΑ
0

ΔΙΑΒΑΖΩ μια καταγέλαστη είδηση: «Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αφαίρεσε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Πούτιν». Ομόφωνα, μάλιστα.

Το ερώτημα είναι όχι γιατί του αφαιρέθηκε, αλλά γιατί τού δόθηκε.

Τού είχε, λέει, απονεμηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Είχε γίνει, μάλιστα, ειδική τελετή στην οποία είχε παρευρεθεί ο κ. Κατρούγκαλος (ο οποίος διαμαρτυρόταν σθεναρά πριν λίγες μέρες επειδή απελαύνονται οι Ρώσοι διπλωμάτες που μάς κούναγαν απειλητικά το δάχτυλο για όσα γράφουμε).

Τόσες γελοιότητες μαζεμένες!

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Από την αναγόρευση του Πούτιν σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Φωτ.: Από το twitter της Ρωσικής Πρεσβείας

Ο Πούτιν, και η προσφορά του στη Δημοκρατία! Ο Πούτιν! Που με δίκες παρωδία φυλακίζει κάθε αντιπολιτευόμενο (όταν δεν καταφέρνει να τον δηλητηριάσει), που έχει τσιμεντώσει το Κρεμλίνο σε ένα σύστημα δεσποτισμού και τρόμου.

Ο Πούτιν και η προσφορά του στην κοινωνία! Πού μισεί κάθε έκφραση της ανοιχτής, ελεύθερης σκέψης, περιφρονεί και διώκει απηνώς τις μειονότητες, σιχαίνεται με ακατανόητη ένταση τα γυναικεία και LGBT δικαιώματα.

Ο Πούτιν, και η προσφορά του στα γράμματα! Που είναι απίθανο να έχει ανοίξει βιβλίο στη ζωή του και όλα πάνω του κραυγάζουν το αντίθετο της γνώσης, του στοχασμού, της καλλιέπειας.

Πάμπολλα Δυτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολές, δέχονται να ξεπλύνουν τα λεφτά των εγκληματικών χορηγών τους, χωρίς να ρωτάνε πολλά για την προέλευση ενός τέτοιου πλούτου. Υπάρχουν πτέρυγες σε μουσεία και έδρες σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους που φέρουν το όνομα κλεφτών και λαθρεμπόρων.

Θα μου πεις, συνηθισμένα πράγματα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε κάνει τον Πούτιν επίτιμο διδάκτορα των Οικονομικών το 2001. Και η ερίτιμος Ακαδημία Αθηνών είχε κάνει επίτιμο μέλος της την ζοφερή γυναίκα του Ρουμάνου δικτάτορα, Έλενα Τσαουσέσκου, μια γυναίκα πλήρως ανυπόληπτη και αγράμματη, πριν το εξεγερμένο πλήθος την δολοφονήσει μέσα στο φαραωνικό παλάτι της.

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Από την τελετή αναγόρευσης του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα των τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φεβρουάριος 2001. Φωτ.: ΕΠΑ

Και πάμπολλα Δυτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολές, δέχονται να ξεπλύνουν τα λεφτά των εγκληματικών χορηγών τους, χωρίς να ρωτάνε πολλά για την προέλευση ενός τέτοιου πλούτου. Υπάρχουν πτέρυγες σε μουσεία και έδρες σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους που φέρουν το όνομα κλεφτών και λαθρεμπόρων.

Κάθε «Νονός» χρειάζεται το Βατικανό του.

Οπότε το φτωχό και ασήμαντο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, γιατί να αποτελέσει εξαίρεση; Ποιος ξέρει τι παίχτηκε πίσω από την γελοία απόδοση τιμών σε έναν οιονεί δικτάτορα και την ακόμη πιο γελοία αφαίρεσή τους.

Το ανατριχιαστικό είναι ότι το χρήμα μπορούσε πάντα και μπορεί ακόμη να αγοράσει αβασάνιστα το συγχωροχάρτι του «πνευματικού» κόσμου.

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Μια πρόσφατη φωτογραφία του προστάτη των γραμμάτων και της Δημοκρατίας καθώς αναγγέλλει την εισβολή στην Ουκρανία
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι

Διεθνή / Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Η Κίνα επιδιώκει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη ανατροπή της διεθνούς τάξης και τη βραχυπρόθεσμη διατήρησή της. Ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.
LIFO NEWSROOM
«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ