Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας Facebook Twitter
Ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται διστακτικός και δεν το έχει κάνει ως τώρα είναι ότι η κοινή γνώμη παραμένει αρνητική –ειδικά για την τεκνοθεσία– και η άρνηση στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά. 
0

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΛΕΙ από καιρό να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, όχι επειδή αγωνίζεται γι' αυτό σθεναρά ο στενός του συνεργάτης, Αλέξης Πατέλης, αλλά επειδή και ο ίδιος το πιστεύει.

Στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης έγιναν κάποιες συζητήσεις, αλλά η κοινή γνώμη δεν ήταν θετική να το αποδεχτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο. Στη δεύτερη θητεία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 41% που έλαβε και ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης τον έχουν καταστήσει πολιτικά κυρίαρχο, τόσο που, σύμφωνα με ορισμένους στο περιβάλλον του, μπορεί να αψηφά το πολιτικό κόστος.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι απώλειες θα είναι ελάχιστες και ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές αρκετός για να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Γι' αυτό εισηγούνται να το κάνει τώρα που η κυβέρνηση διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο του 41%. 

Ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται διστακτικός και δεν το έχει κάνει ως τώρα είναι ότι η κοινή γνώμη παραμένει αρνητική –ειδικά για την τεκνοθεσία– και η άρνηση στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά. 

Δεν είναι όμως μόνο η κοινή γνώμη, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που αντιδρούσε το προηγούμενο διάστημα, ειδικά βουλευτές της επαρχίας. Δημόσια διαφωνία, ωστόσο, έχουν εκφράσει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης και δυο-τρεις ακόμα. 

Ο γάμος και η τεκνοθεσία εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις και γι' αυτό επιχειρείται τώρα η τρίτη προσπάθεια με τον ίδιο τον πρωθυπουργό που το παίρνει πάνω του και αναλαμβάνει να πείσει την κοινή γνώμη. Για να μειώσει τις αντιδράσεις της κομματικής βάσης, θα αφαιρεθεί, όπως λέγεται, ανεπίσημα για την ώρα, η δυνατότητα παρένθετης μητρότητας, την οποία χρησιμοποιούν και επικοινωνιακά για να διαφοροποιηθούν από τον Στέφανο Κασσελάκη και να εμφανιστούν πιο μετριοπαθείς. 

Οι τρεις προσπάθειες και τα πισωγυρίσματα

Ο πρωθυπουργός ήθελε να φέρει τον νόμο το συντομότερο δυνατό, αλλά προτιμούσε να έχει μαζί του και την κοινή γνώμη. Γι' αυτό από τον περασμένο Σεπτέμβριο άνοιξε το θέμα με την έγκρισή του και κυκλοφόρησαν οι πρώτες διαρροές για τον νόμο που θα ερχόταν, ώστε να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και να καταγραφούν οι αντιδράσεις.

Παράλληλα βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη παρέθεταν στη δημόσια συζήτηση τα επιχειρήματά τους. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν και ήταν φτωχά, έκανε κάποια ζημιά και ο Αντώνης Σαμαράς με την τοποθέτησή του, οπότε ξεκίνησε δεύτερος γύρος, κατά τον οποίο αναζητήθηκαν πολιτικά πρόσωπα με πιο δεξιό προφίλ για να υπερασπιστούν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Εκεί επιστρατεύτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, ξαφνιάζοντας αρκετούς, υποστήριξε ότι δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διχάσει την κοινωνία και «επί της αρχής, δεχόμαστε ότι οι ομόφυλοι συμπολίτες μας έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας». 

Αντιθέτως, ο Μάκης Βορίδης είχε διαφωνήσει κατηγορηματικά από τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με απαντήσεις που έδωσε πρόσφατα, επιμένει στις θέσεις αυτές. Ο υπουργός Επικρατείας όχι μόνο εξέφρασε την αντίθεσή του στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά δήλωσε και ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους υπουργούς, επειδή είναι θέμα συνειδήσεως, δεν θα κάνει πίσω. Είχε αναφέρει, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός τους είχε πει ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές να εκφραστούν κατά συνείδηση.

Οι προσπάθειες του Άδωνη Γεωργιάδη και των υπόλοιπων βουλευτών και υπουργών να το υποστηρίξουν είχαν και αυτές πενιχρά αποτελέσματα. Στη βάση του κόμματος εκφράζεται ήδη κάποια δυσαρέσκεια σε ορισμένους για την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Ο γάμος και η τεκνοθεσία εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις και γι' αυτό επιχειρείται τώρα η τρίτη προσπάθεια με τον ίδιο τον πρωθυπουργό που το παίρνει πάνω του και αναλαμβάνει να πείσει την κοινή γνώμη. 

Για να μειώσει τις αντιδράσεις της κομματικής βάσης, θα αφαιρεθεί, όπως λέγεται, ανεπίσημα για την ώρα, η δυνατότητα παρένθετης μητρότητας, την οποία χρησιμοποιούν και επικοινωνιακά για να διαφοροποιηθούν από τον Στέφανο Κασσελάκη και να εμφανιστούν πιο μετριοπαθείς. 

Προετοιμασία για την επικοινωνιακή μάχη

Η γραμμή του Μαξίμου προς τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες είναι ότι το θέμα δεν είχε εξηγηθεί καλά μέχρι τώρα και πως ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνουν αυτά που είπε ο Κασσελάκης (όταν ανέφερε ότι με τον σύντροφό του θέλουν δύο αγόρια που να τους μοιάζουν).  

«Θα εξηγήσουμε ότι δεν θα επιτραπεί η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε δύο άνδρες – μέσω παρένθετης μητέρας, που ούτε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται, αλλά θα μπορούν να υιοθετήσουν» αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου που θα φέρει άμεσα –όπως λέγεται– η κυβέρνηση είναι ήδη ο Παύλος Μαρινάκης, ο Ακης Σκέρτσος, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Δημήτρης Τσιόδρας, με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις τους, ενώ ετοιμάζεται και μία μεγαλύτερη ομάδα για την επικοινωνιακή υποστήριξη, καθώς είναι βέβαιο ότι τα συντηρητικά αντανακλαστικά θα αντιδράσουν. Στην ομάδα που θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο με δημόσιες παρεμβάσεις είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Νίκη Κεραμέως, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Γιώργος Σταμάτης, και αναμένεται να προστεθούν και άλλοι. 

Ψήφος πειθαρχίας ή κατά συνείδηση; Τα αναχώματα

Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές ή θα αφήσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Για τους υπουργούς λέγεται ότι είναι πιο πιθανό να θεωρηθεί υποχρεωτική η υποστήριξη.

Η διαφοροποίηση Σαμαρά, Βορίδη και των υπολοίπων, ωστόσο, δεν δημιουργεί πολιτικά πρόβλημα στον πρωθυπουργό. Βουλευτές θα βρεθούν από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα να το στηρίξουν, όπως είχε ψηφίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με ελάχιστους βουλευτές της Ν.Δ.) το σύμφωνο συμβίωσης που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έλεγε κανείς ότι οι Σαμαράς και Βορίδης με τη στάση τους λειτουργούν ως ανάχωμα για να συγκρατούνται οι δεξιοί ψηφοφόροι που αντιδρούν εντός της Ν.Δ. Αν ο πρωθυπουργός διαγράψει τον Μάκη Βορίδη, πολλοί φοβούνται ότι θα τον κάνει να φαίνεται «ήρωας» στα μάτια των συντηρητικών και θα τους προσφέρει έναν ηγέτη.

Δεδομένης της συντηρητικής στροφής που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, μια τέτοια κίνηση θα είχε σημαντικό ρίσκο. Άλλωστε στην Ελλάδα ο χώρος στα δεξιά της Ν.Δ. έχει μεγαλώσει πολύ, αλλά δεν αποτελεί κίνδυνο όσο είναι κατακερματισμένος, με αδύναμες ηγεσίες. Αν βρεθεί κάποιος όμως που καταφέρει να τους συσπειρώσει, τότε τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα. 

Δημοσκοπήσεις

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Κι όμως, τώρα είναι η ώρα», «υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία κατά του γάμου ομοφύλων και μια συντριπτική πλειοψηφία κατά της τεκνοθεσίας». Ο Ζ. Ζούπης παραθέτει τα ποσοστά και αναφέρει ότι η κυρίαρχη δημοσκοπική τάση είναι κατά της τεκνοθεσιας. Αναφέρει επίσης ότι «αν κάποια κόμματα θεωρούν ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ., ενώ αυτά θα είναι "άνετα", θα καταλάβουν ότι στην κοινωνική τους βάση δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα» καθώς και μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων υπάρχουν πολλοί αρνητικοί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της OPINION POLL, στο θέμα της τεκνοθεσίας οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι αντίθετοι με ποσοστό 81%, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ το 51,1% των ψηφοφόρων είναι εναντίον, ενώ στο ΠΑΣΟΚ είναι το 74,5%. 

«Ακόμα και στο θέμα του γάμου των ομοφύλων η πλειοψηφία είναι υπέρ μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας» αναφερει ο Ζ. Ζούπης. «Η θέση υπέρ της τεκνοθεσίας όμως είναι συντριπτικά μειοψηφική σε όλα τα κομματικά ακροατήρια». Ωστόσο ο κ. Ζούπης είναι από εκείνους που θεωρούν ότι, παρόλα αυτά, η κατάλληλη ώρα είναι τώρα γιατί «τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε ζυγαριές και η κυβέρνηση δεν πρέπει να πτοηθεί». 

Αρνητική είναι όμως και η εκκλησία, με απόφασή της, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δηλώσει πρόσφατα: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας». 

Η εκκλησία έχει σημαντική επιρροή σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ειδικά στην επαρχία οι περισσότεροι βουλευτές επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί της. Ο πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να την πείσει να αλλάξει θέση, μπορεί όμως να αγνοήσει τη θέση της, και αυτό κάνει, καθώς, όπως μαρτυρούν οι τελευταίες ενδείξεις, έχει πειστεί ότι η καλύτερη ώρα είναι τώρα. Αν δεν υποχωρήσει τελικά, θα είναι η πρώτη φορά που θα κινηθεί αψηφώντας την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, επειδή θεωρεί ότι έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να το κάνει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM