Οι μη απαντήσεις του Μητσοτάκη και οι παράπλευρες απώλειες

Οι μη απαντήσεις του Μητσοτάκη και οι παράπλευρες απώλειες Facebook Twitter
0

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ  με τη σημερινή δήλωση του, η οποία δεν έδωσε ουσιαστικά απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει την κυβέρνηση, επέλεξε εκ των πραγμάτων -και μάλλον παρά την πρόθεση του- να το κρατήσει ανοιχτό. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα, καθώς θίγει τον πυρήνα της κυβέρνησης και αφορά την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει η αντιπολίτευση, ο νομικός κόσμος, τα ΜΜΕ και ο δημόσιος διάλογος. Χαρακτήρισε λάθος την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, υποστήριξε όμως ότι ήταν νόμιμη, κάτι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν πολλοί, ανάμεσά τους αυτή τη φορά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, παρότι την πήρε υπό την εποπτεία του για να την ελέγχει. Μίλησε για ξένα κέντρα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση (εκεί αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη ορισμένα σκληρά δημοσιεύματα του ξένου τύπου) και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος στο πώς θα βελτιωθεί η ΕΥΠ, μιλώντας ωστόσο γενικά. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει ούτε στα βασικά ερωτήματα. Δεν είπε ποιος ζήτησε να παρακολουθήσει η ΕΥΠ τον Ανδρουλάκη, ούτε για ποιον λόγο.  Δεν ανέφερε σε ποιον κατευθύνθηκε το περιεχόμενο των επικοινωνιών του όσο τον παρακολουθούσαν. Δεν ανέφερε το παραμικρό για την χρήση του παράνομου λογισμικού κατασκοπείας Predator εναντίον των ίδιων προσώπων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει ούτε στα βασικά ερωτήματα. Δεν είπε ποιος ζήτησε να παρακολουθήσει η ΕΥΠ τον Ανδρουλάκη, ούτε για ποιον λόγο.  Δεν ανέφερε σε ποιον κατευθύνθηκε το περιεχόμενο των επικοινωνιών του όσο τον παρακολουθούσαν. Δεν ανέφερε το παραμικρό για την χρήση του παράνομου λογισμικού κατασκοπείας Predator εναντίον των ίδιων προσώπων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ. 

Αν η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό, θα έπρεπε να είναι σε συναγερμό από την ανεξέλεγκτη χρήση του εντός της χώρας από άγνωστα κέντρα, τα οποία θα μπορούσαν να παρακολουθούν και υπουργούς και θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει τις ενέργειες που έκανε για τον άμεσο εντοπισμό του. Αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικά με αυτό. 

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ούτε στο αν υπήρξε αίτημα τρίτων χωρών, όπως ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα “Καθημερινή”, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. 

Τι είπε ο πρωθυπουργός;  Οτι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας, η οποία ήταν “τυπικά επαρκής, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή” και παραδέχθηκε ότι “δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας”. 

Αυτό μοιάζει να είναι ακριβές, καθώς όχι μόνο η ΕΥΠ αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αποδεικνύεται, υποτίμησε την (αυτονόητη) πολιτική διάσταση του θέματος. Κι όπως εξήγησε παρακάτω: “Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “ολίσθημα” την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και παραδέχθηκε ότι η  υπόθεση ανέδειξε “την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των  υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προυποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού”. Ανέφερε ότι η δουλειά της ΕΥΠ είναι η εθνική ασφάλεια και η “προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές”.

 Δήλωσε επίσης πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις “που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, να εμποδίζουν την αποστολή τους” και κατέθεσε τέσσερις προτάσεις, η ειλικρίνεια των οποίων θα κριθεί στην πράξη, καθώς μέχρι τώρα η κυβερνητική πρακτική αποδυνάμωσε και δεν ενίσχυσε τα φίλτρα, την διαφάνεια και την λογοδοσία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τους “εχθρούς της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών” και μίλησε για “κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας”. Είναι όμως το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και η ΕΥΠ που ήταν υπό την εποπτεία του, αυτοί που έδωσαν τις αφορμές και προκάλεσαν την κρίση. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λάθος (στην παρακολούθηση Κουκάκη δεν έκανε καμία αναφορά) καθώς και ότι υπάρχει αντικειμενικά πολιτική ευθύνη, αλλά θεωρεί ότι η υπόθεση πρέπει να σταματήσει εδώ. 

Με δυο λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ήταν ένα “ολίσθημα” και χωρίς να δώσει εξηγήσεις, ζήτησε να πάμε παρακάτω και να μην μετατραπεί η υπόθεση σε κατασκοπευτικό σήριαλ για κομματική κατανάλωση. 

Όλα αυτά δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να πείσουν τον Ανδρουλάκη να συνεργαστεί με τη ΝΔ μετεκλογικά σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, αυτή η πόρτα μάλλον έκλεισε οριστικά. 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΜΩΣ και ανάμεσά τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμφισβητούν ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη. Δεν ήταν δηλαδή απλώς λάθος, αλλά ήταν και παράνομη, όπως υποστηρίζουν, καθώς το άρθρο 19 του Συντάγματος ορίζει το απόρρητο της επικοινωνίας ως απόλυτα απαραβίαστο δικαίωμα. Δεν αρκεί δηλαδή η υπογραφή του εισαγγελέα της ΕΥΠ, πρέπει να τεκμηριώνεται και ο λόγος για να μην είναι παράνομη και καταχρηστική. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την δήλωση του πρωθυπουργού υπενθύμισε  ότι “το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό του τηλέφωνο, ενώ λίγες μέρες πριν είχε τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ”. “Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές”.

Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης του από την ΕΥΠ, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί καμία συγκάλυψη. 

Μία μέρα πριν, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, προκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ “να έχει το θάρρος να τα κοινοποιήσει" αυτά που θα μάθει, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό τους “ευαίσθητο”. Πέρα από το γεγονός ότι άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών των παρακολουθήσεων και θα έπρεπε ο κ. Ντογιάκος να τον έχει καλέσει ήδη για να καταθέσει από που το γνωρίζει, στη συνέχεια τα γύρισε λέγοντας  ότι με τον όρο ευαίσθητα δεν εννοούσε προσωπικά δεδομένα, αλλά θέματα "εθνικού συμφέροντος". 

Από την στιγμή λοιπόν που ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο αποδέχεται, αλλά ζητά την δημοσιοποίηση του λόγου παρακολούθησης του, μένει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τον δημοσιοποιήσει, αν υπάρχει. 

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του πρωθυπουργού να μην δώσει απαντήσεις για να κλείσει το θέμα, αποδεικνύεται στην πράξη μη αποτελεσματική, καθώς όσο δεν απαντά, αυτο παραμένει ανοιχτό και οπωσδήποτε όλα αυτά δεν ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να πείσουν τον Ανδρουλάκη να συνεργαστεί μαζί τους μετεκλογικά σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, αυτή η πόρτα μάλλον έκλεισε οριστικά. 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ