Υπουργός των κυβερνήσεων Τσίπρα, χωρίς αξιομνημόνευτο έργο από όπου πέρασε, όσες φορές απασχόλησε τα ΜΜΕ απειλούσε με αγωγές, υποστήριξε ένθερμα τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωταγωνίστησε στην καθαίρεση του από την Κεντρική Επιτροπή, δηλώνοντας ότι διόρθωσαν το λάθος, που είχε κάνει η βάση εκλέγοντάς τον.
Πέρσι τέτοιον καιρό, η Όλγα Γεροβασίλη ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό δεν την εμπόδισε λίγους μήνες μετά να πρωταγωνιστήσει στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για την καθαίρεση του, καθώς η χρησιμότητα του είχε παρέλθει. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί άλλαξε γνώμη, ούτε να κάνει κάποιου είδους αυτοκριτική. Παρομοίως, πριν από λίγο καιρό ζητούσε τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη και τώρα συμμαχεί μαζί του, ενδεχομένως προσωρινά.
Η Όλγα Γεροβασίλη είναι μία πολύ δυναμική πολιτικός, την οποία συχνά τα ΜΜΕ αποκαλούν με το κλισέ της «σιδηράς κυρίας». Εδώ και 12 χρόνια πρωταγωνιστεί σε όλες τις φάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την ακμή έως την παρακμή του, και ακόμα και σήμερα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποσυρθεί από την κομματική ηγεσία, εκείνη παραμένει σταθερή συνομιλήτρια του και θεωρείται η άτυπη αρχηγός της «φρουράς» του.
Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές έδωσε μάχη κατά των πρώην συντρόφων της, που αποχώρησαν με την πρώτη διάσπαση, για να μην περάσει ο έλεγχος του κόμματος στα χέρια τους. Σε εκείνη και στον Χρήστο Σπίρτζη αποδίδονται μερικές από τις πιο καθοριστικές ενέργειες που αποδυνάμωσαν την υποψηφιότητα της 'Εφης Αχτσιόγλου, ανοίγοντας το δρόμο για την επέλαση Κασσελάκη. Στη συνέχεια υποστήριξε ολόθερμα τον νέο πρόεδρο και τη βραδιά της εκλογής του καλωσόριζε στην Κουμουνδούρου την οικογένεια και τους συγγενείς του Στέφανου Κασσελάκη, τους οποίους συνέχαιρε.
Για την πολιτική διορατικότητα της δεν φημίζεται, αλλά ο δυναμισμός της δεν αμφισβητείται από κανέναν. 'Εργο από τα υπουργεία που πέρασε δεν έχει αφήσει, αλλά ήταν πάντα αφοσιωμένη στον Αλέξη Τσίπρα
Ο νέος πρόεδρος υποστηρίχθηκε με σκοπό να είναι μιας χρήσης και περιορισμένης διάρκειας. Η «αποστολή» του ήταν να διώξει τα «βαρίδια» και να χρεωθεί τις ήττες των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών. Όσοι νόμιζαν όμως ότι ο Κασσελάκης θα ήταν ένας βολικός και ελεγχόμενος πρόεδρος, έπεσαν έξω και όταν το διαπίστωσαν τους κυρίευσε ο τρόμος. Η «φρουρά Τσίπρα» χρειαζόταν έναν καμικάζι για να του πάρει πίσω τα κλειδιά του κόμματος και η Όλγα Γεροβασίλη ήταν η πιο πρόθυμη από όλους.
Από το «αντιμνημόνιο» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας η κυρία Γεροβασίλη μπήκε το 2012, όταν εξελέγη βουλευτής Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν η οργισμένη εποχή της κρίσης, η οποία την ανέδειξε μαζί με άλλους, εκ των οποίων λίγοι επιβίωσαν μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Εκείνη όχι μόνο κατάφερε να επανεκλεγεί, αν και είχε ξεκινήσει η περίοδος της ελεύθερης πτώσης, αλλά εξασφάλισε και την τοποθέτηση της σε μία από από τις πιο προνομιακές θέσεις, αυτή της αντιπροέδρου της Βουλής.
Η κ. Γεροβασίλη δεν ανήκει στους «ανεπάγγελτους» της πολιτικής. Όταν έγινε βουλευτής, ήταν ήδη επαγγελματικά επιτυχημένη. Παρά την οικονομική κρίση, τα δικά της εισοδήματα παρέμεναν υψηλά, καθώς ήταν επιχειρηματίας στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, ως συνιδιοκτήτρια διαγνωστικού κέντρου στην πόλη της.
Για την πολιτική διορατικότητα της δεν φημίζεται, αλλά ο δυναμισμός της δεν αμφισβητείται από κανέναν. 'Εργο από τα υπουργεία που πέρασε δεν έχει αφήσει, αλλά ήταν πάντα αφοσιωμένη στον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου τα προβλήματα προσπαθούσε πάντα να λύνει και συχνά με επιτυχία, όπως αναφέρουν κομματικοί σύντροφοι της.
Οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως κι εκείνη, είχαν πάντα μία αίσθηση προσωπικού χρέους απέναντι του, καθώς θεωρούσαν ότι χάρη στο γεγονός ότι τους επέλεξε έγιναν υπουργοί, κάτι που δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν πριν, όσοι δεν συμμετείχαν σε μεγάλα κόμματα. Εκείνος τους άνοιξε τις πόρτες του μαγικού κόσμου της εξουσίας και γνώρισαν τα προνόμια της, για αυτό του ήταν και παραμένουν ευγνώμονες οι πιο πολλοί από αυτούς.
Το 2015 η Όλγα Γεροβασίλη ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος και αποκαλούσε την τρόικα «θεσμούς», στο πλαίσιο μιας επιθετικής επικοινωνιακής εκστρατείας που ισχυριζόταν -μεταξύ άλλων- ότι έδιωξαν την τρόικα. Το 2016 διαδέχθηκε τον Χριστόφορο Βερναρδάκη στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «να μεταρρυθμίσει το δημόσιο», όπως έγραφαν τότε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Το 2018, μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας της τα ΜΑΤ ούτε καταργήθηκαν, ούτε αλλαξαν, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισαν να χρησιμοποιούνται ακόμα και κατά διαδηλωτών, ενώ γίνονταν και προληπτικές συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας της επίσης συνέβη ο τραγικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου, στην υπόθεση του οποίου θα έριχνε άπλετο φως για τη συμπεριφορά των αστυνομικών, ενώ αποκαλύφθηκαν ηχητικά ντοκουμέντα με απειλές αξιωματούχων της Πυροσβεστικής για να μην προχωρήσει η έρευνα των ευθυνών για το Μάτι, τα οποία περιείχαν αναφορές στην υπουργό.
Η έρευνα για το Μάτι και οι απειλές για μηνύσεις στον Τύπο που αποκάλυψε ηχητικά ντοκουμέντα για συγκάλυψη ευθυνών.
Ενα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το 2020 και τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν, αποκάλυψαν ότι ο πραγματογνώμονας που διερευνούσε τις αιτίες για την τραγωδία στο Μάτι, ο Δημήτρης Λιότσιος, δεχόταν πιέσεις και απειλές για να σταματήσει την έρευνα από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ΒασίληΜατθαιόπουλο, ο οποίος ακουγόταν να του λέει ότι είχε εντολές από «την υπουργό». Η κ. Γεροβασίλη αντέδρασε στέλνοντας εξώδικο στην εφημερίδα, με το οποίο απαιτούσε να ανακαλέσει το δημοσίευμα και απειλούσε με μηνύσεις τη διοίκηση και τους δημοσιογράφους, αλλά η εφημερίδα της απάντησε αρνητικά. Όπως αναφερόταν στην απάντηση, η εφημερίδα αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλούνταν εντολή που είχε λάβει από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και πρότεινε στην κ. Γεροβασίλη ότι αν ήθελε, μπορούσε να στραφεί νομικά εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.
Η κ. Γεροβασίλη πάντως, ήταν γνωστό ότι διατηρούσε φιλικές και όχι μόνο αυστηρά τυπικές σχέσεις με τον κ. Ματθαιόπουλο. Τον Απρίλιο του 2019, σχεδόν ένα χρόνο μετά το Μάτι, η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από επίσκεψη της στην Κρήτη για να παραστεί σε τελετή εγκαινίων της Πυροσβεστικής, διασκέδαζε σε ταβέρνα της περιοχής χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τον κ. Ματθαιόπουλο.
Το Πόθεν Έσχες και το Διαγνωστικό Κέντρο στην Αρτα
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είχε απασχολήσει στο παρελθόν τα ΜΜΕ, η κ. Γεροβασίλη ήταν το Πόθεν Έσχες της και το ασυμβίβαστο, για το οποίο είχε κατηγορηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Το 2014 ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» και του δημοσιογράφου Γ. Λυκουρέντζου αναφερόταν στην ύπαρξη φακέλου «με καταγγελία κατά του συζύγου της, υπαλλήλου της Πολεοδομίας Άρτας, για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, ο οποίος είχε διαβιβαστεί στη Βουλή κατά την προεκλογική περίοδο, όταν η κυρία Γεροβασίλη ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου με τον ΣΥΡΙΖΑ». Η εφημερίδα είχε ζητήσει την τοποθέτησή της, η οποία, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, είχε απαντήσει αρχικά ότι «δεν γνωρίζει την υπόθεση, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και δεν ανακάλυψε το παραμικρό». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε «για προσπάθεια να χτυπηθεί η υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη στην Ηπειρο». Σε ανακοίνωση της η κ.Γεροβασίλη γνωστοποιούσε ότι θα προχωρούσε σε αγωγές, κάτι που δεν συνέβη.
Όταν τον Δεκέμβριο του 2016 δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τα Πόθεν Έσχες των μελών της κυβέρνησης Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει «εισοδήματα ύψους 223.213,15 ευρώ για το 2013 και 166.108,16 ευρώ για το 2014, καθώς συμμετέχει ως ομόρρυθμος εταίρος σε ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στην Άρτα» έγραφε το οικονομικό σάιτ newmoney, το οποίο επεσήμαινε ότι «ωστόσο, κατά έναν περίεργο τρόπο οι καταθέσεις της είναι πενιχρές».
Ο μεγαλύτερος θόρυβος όμως, έγινε μετά από ένα πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι η Όλγα Γεροβασίλη ήταν επί τρία χρόνια παράνομα βουλευτής, επειδή παρέμενε μέτοχος στο ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και μεταβίβασε το μερίδιο της στο γιο της το 2015, όταν έγινε υπουργός, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής από το 2012. Η κ. Γεροβασίλη και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν ότι υπήρχε ασυμβίβαστο με τη βουλευτική ιδιότητα και το αναγνώριζαν μόνο για την υπουργική, αλλά η αντιπολίτευση επέμενε πως ο νόμος απαγορεύει και τη συμμετοχή συγγενών πρώτου βαθμού μελών της κυβέρνησης σε εταιρείες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει την παραίτηση της, αναφέροντας ότι «η κ. Γεροβασίλη γνώριζε ότι η ιδιότητα του μετόχου σε εταιρεία η οποία έχει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ασυμβίβαστο κι επομένως είναι βαρύτα εκτεθειμένη». Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, ερμήνευσε με διαφορετικό τρόπο και τις σχετικές διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι οι συμβάσεις του ιδιωτικού κέντρου υγείας της κυρίας Γεροβασίλη δεν ενέπιπταν σε αυτές που εννοούσε ο νόμος. Με ανακοίνωση του το Ποτάμι τότε είχε πάρει θέση ευθέως κατά της κ. Γεροβασίλη: «Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είχαν ανταλλάξει αρκετές πολεμικές δηλώσεις τότε, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα επέμενε να τοποθετείται και το Ποτάμι: «Οι γνωστοί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί να απαντήσουν, βρίζουν. Τσιμουδιά για την ουσία της υπόθεσης της κυρίας Γεροβασίλη. Το ίδιο που κάνουν πάντα: από τα ταξίδια του κ. Παππά στο Καράκας ως τις offshore της Αυγής. Τους καλούμε ή να διαψεύσουν το δημοσίευμα ή να παραιτηθεί η κυρία Γεροβασίλη».
Τον Μάιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε επανέλθει με νέες κατηγορίες προς την κ. Γεροβασίλη ότι «έκανε χρυσές δουλειές με το ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο που διατηρεί στην Άρτα», τις οποίες εκείνη είχε χαρακτηρίσει ως χυδαιότητες και fake news.
Τα ξεχασμένα λόγια
Η Όλγα Γεροβασίλη είναι μια έμπειρη και ψημένη πολιτικός σε συνθήκες κρίσης, η οποία δεν έδειξε να πτοείται ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, αντιθέτως δείχνει να απολαμβάνει το πολιτικό παιχνίδι αλλά και την ίντριγκα. «Επιδίωκε να βρίσκεται πάντα στον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα και να είναι απαραίτητη» λέει για αυτήν ένα από τα πιο παλιά στελέχη του κόμματος, προσθέτοντας ότι «έκανε τις χρήσιμες συμμαχίες κάθε φορά και εξόντωνε τους αντιπάλους της με μοναδική αποτελεσματικότητα». Κατάφερε πάντως να επιβιώσει, και αυτό της το αναγνωρίζουν πολλοί, όταν δεκάδες άλλα στελέχη με τα οποία συμπορευόταν το 2015 και ήταν πιο λαμπερά, εξαφανίζονταν το ένα μετά το άλλο αυτά τα δέκα χρόνια και εκείνη παρέμενε εκεί και κάθε φορά πιο ισχυρή.
Τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκε να διαχειριστεί την πτώση και την παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή ήταν ίσως η αποστολή που ανέλαβε με λιγότερο κέφι, αλλά με αίσθηση καθήκοντος.
Δυο μέρες μετά από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, στου οποίου την καθαίρεση πρωτοστάτησε, έλεγε πως η εκλογή του ήταν «αδιαμφισβήτητη και ισχυρότατη» και πως «τα μέλη έχουν την υπόθεση στα χέρια τους και είναι οι εντολείς όλων ημών». Δήλωνε επίσης ότι «150.000 άνθρωποι προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες με ελπίδα και προσδοκία και εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης» και κανένας δεν δικαιούται να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. «Προσωπικά δίνω χρόνο και στο νέο πρόεδρο. Αυτό θεωρώ ότι οφείλουμε να κάνουμε σεβόμενοι και την ετυμηγορία των εσωκομματικών εκλογών» έλεγε πριν από μερικούς μήνες. Τελικά ο χρόνος φαίνεται πως ήταν σχετικός και η αναγνώριση του αποτελέσματος δεν θα διαρκούσε για πάντα για την κ. Γεροβασίλη.
Πέρσι, στις αρχές Δεκεμβρίου όμως, έδινε συνεντεύξεις και τόνιζε ότι πρέπει να σεβαστούν την επιλογή των μελών στην εκλογή Προέδρου», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να του δώσουν χρόνο. «Είναι λάθος να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ή ακόμη χειρότερα να αμφισβητούμε τον νέο πρόεδρο από την επομένη κιόλας ημέρα της εκλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος με εμπειρία και γνώση…». Κι αν σήμερα τον χαρακτηρίζει εντελώς ακατάλληλο, τότε προσπαθούσε να πείσει για το αντίθετο. «Μπορώ να σας πω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας πρόεδρος που ακούει και είναι ανοιχτός στις απόψεις και στους προβληματισμούς» διαβεβαίωνε.
Σε άλλη συνέντευξη της η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως θεωρούσε μεγάλη τιμή να βρεθεί δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και να την εμπιστευτεί σε θέσεις ευθύνης, αλλά κι ο Στέφανος Κασσελάκης «ήρθε με ορμή και τάραξε τα νερά». Υποστήριζε πως «δεν μπορεί κανείς να αγνοεί έτσι εύκολα την κοινωνική δυναμική που δημιουργήθηκε και να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα» και «με σχέδιο και πολλή δουλειά οι “Κασσάνδρες” θα διαψευστούν». Για αρκετό καιρό του έπλεκε το εγκώμιο, δικαιολογώντας τα πάντα. «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νέος και άξιος άνθρωπος, ένα φρέσκο πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι έρχεται από μια άλλη πραγματικότητα, προσαρμόζεται γρήγορα και θα βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην νεανική ορμή και στις συνθέσεις που απαιτεί η πολιτική και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο».
Σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη είναι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι οι δηλώσεις του είναι βγαλμένες «απ’ τα σκουπίδια του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Παρά τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει ξανά
Δεν είναι η Θάτσερ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μια νέα Βάσω Παπανδρέου, είναι όμως η πολιτικός που ταύτισε την πολιτική της καριέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άνοδο ως την πτώση του, όπως κανένας άλλος.