«Ποιοι είναι όλοι αυτοί;» - «Πού τα βρίσκουν τα λεφτά»;

ΚΥΡΙΑΚΗ «Ποιοι είναι όλοι αυτοί;» - «Πού τα βρίσκουν τα λεφτά»; Facebook Twitter
Λίγες ώρες πριν είχα κάνει τη γνωστή εξοντωτική άσκηση στο σούπερ μάρκετ: προσθαφαιρέσεις, προσφορές 1+1, εσωτερικός διάλογος, 70 ευρώ για τα απολύτως απαραίτητα, ελαφρύ αίσθημα ήττας. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0



ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,
όταν η Αθήνα ήταν γεμάτη ανερχόμενους δημοσιογράφους, λαμπρούς νέους αγγλοσαξονικής καταγωγής που ήθελαν εν μια νυκτί να μάθουν πώς έφτασε η Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία, υπήρχε μια σειρά από πράγματα που έπρεπε να κάνει ένας επίδοξος fixer για να αναδείξει το πορνό της παρακμής σε εικόνες: συνέντευξη με Βαρουφάκη, βόλτα στην καμένη Πανεπιστημίου με τα άδεια μαγαζιά και τα σπασμένα μάρμαρα, ραντεβού σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αργά ή γρήγορα ο δημοσιογράφος ρωτούσε: «Μα δεν καταλαβαίνω. Η χώρα έχει χάσει το ¼ της οικονομίας της, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά όλα τα καφέ είναι γεμάτα».

Με εκνεύριζε απίστευτα αυτή η ερώτηση. Έπαιρνα πάντα μια βαθιά ανάσα πριν απαντήσω: «Το “έξω” είναι στην κουλτούρα μας. Ο κόσμος δεν μένει μέσα, θα βγει ακόμα και για έναν μόνο καφέ, ειδικά αν κάνει ζέστη. Θα πιει μόνο ένα ποτό ή θα κάτσει σε περίπτερο, σε μια πλατεία, και θα πιει μια μπίρα. Μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα». Tο πίστευα αυτό που έλεγα και, εν μέρει, είχα δίκιο.

Το χειρότερο είναι πως αν μιλήσεις για τον πληθωρισμό της απληστίας, για το γεγονός πως έχουν πέσει τα μεταφορικά και η ενέργεια, αλλά όχι οι τιμές, γίνεσαι αυτός ο «κουραστικούλης αριστερούλης» που γκρινιάζει αντί να ξοδεύει ηρωικά και να μένει ταπί και περήφανος στις 20 του μήνα.

Θυμήθηκα την απάντηση μου μετά από καιρό, ένα τυχαίο βράδυ καθημερινής στο κέντρο. Λίγες ώρες πριν είχα κάνει τη γνωστή εξοντωτική άσκηση στο σούπερ μάρκετ: προσθαφαιρέσεις, προσφορές 1+1, εσωτερικός διάλογος, 70 ευρώ για τα απολύτως απαραίτητα, ελαφρύ αίσθημα ήττας. Στην έξοδο του μετρό στο Σύνταγμα λίγο αργότερα, μια λαοθάλασσα πήγαινε από μπαρ σε μπαρ και από εστιατόριο σε εστιατόριο για να φάει σαλάτες με σύκο, yuzu και μαραθόριζα (18 ευρώ) και να πιει κοκτέιλ με μαστίχα και τζιν εμπλουτισμένο με γιασεμί, φραγκόσυκο και τσίλι (13 ευρώ). Προφανώς και υπήρχαν τουρίστες, αλλά η πλειοψηφία ήταν Έλληνες.

«Ποιοι είναι όλοι αυτοί;», «Πού τα βρίσκουν τα λεφτά;» ρωτούσα τις φίλες μου ξανά και ξανά την επομένη που είχαμε μαζευτεί σε ένα μπαλκόνι, τρώγοντας τα αλλόκοτα πράγματα που καταναλώνει μια συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών όταν βρεθούν μόνες: πατατάκια από παντζάρι, ροζέ κρασί, vegan παγωτό και «καναδέζικη» πίτσα «από ξυλόφουρνο» (για το ξεκάρφωμα). Είχαμε πιάσει μία από αυτές τις κλασικές συζητήσεις για την ακρίβεια στην Αθήνα, τη στεγαστική κρίση, τη μόνιμη ματαίωση που νιώθουμε κι άλλα τέτοια χαρούμενα. «Όλοι αυτοί, να ξέρεις, κυκλοφορούν με μαύρο χρήμα και μετά κάνουν φορολογική δήλωση για 20.000 ευρώ», μου είπε η Δ. που αγωνιά για την επιχείρησή της ‒ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται αγοράστηκε πρόσφατα από έναν Λιβανέζο και περιμένει να δει τι θα γίνει με το ενοίκιό της.

Μετά το application για τη βενζίνη, που μας καλούσε να οργώσουμε την Αττική για να βρούμε φτηνά καύσιμα, και το ανεκδιήγητο καλάθι του νοικοκυριού, που μας καλεί να καταναλώσουμε ψωμί για τοστ με γεύση άχυρο, φέτες γκούντα, μαργαρίνη και ελαιόλαδο με 12 ευρώ το κιλό, φαντάζομαι ότι η επόμενη κίνηση θα είναι κάποιο επίσημο app για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ. «Θα ψάχνουμε τις καλύτερες προσφορές για σερβιέτες σε όλο το Λεκανοπέδιο», είπε η Κ. «Ναι, θα λανσαριστεί, θα γίνει χαμός και μετά κάποιος παππούλης από αυτούς που έγραφαν για την “κρίση που είναι ευκαιρία” θα γράψει ένα post στο Facebook και θα μας μαλώσει που γκρινιάζουμε “γιατί πάντα υπάρχουν δημιουργικές λύσεις” και επειδή “Ουκρανία / ανατιμήσεις / εφοδιαστική αλυσίδα / μεταφορικά / πρώτες ύλες”. Νομίζω, βασικά, ότι το χειρότερο είναι πως αν μιλήσεις για τον πληθωρισμό της απληστίας (το greedflation), για το γεγονός πως έχουν πέσει τα μεταφορικά και η ενέργεια, αλλά όχι οι τιμές, γίνεσαι αυτός ο “κουραστικούλης αριστερούλης” που γκρινιάζει αντί να ξοδεύει ηρωικά και να μένει ταπί και περήφανος στις 20 του μήνα». 

Να κάτι ακόμα που δεν περίμενα να ξανακάνω μετά την κρίση, τον ερασιτέχνη οικονομολόγο. Αφού πέρασα την προηγούμενη δεκαετία γκουγκλάροντας έντρομη τα δομημένα ομόλογα, τα spreads, τα capital controls και τους οίκους αξιολόγησης, ήρθε η ώρα του πληθωρισμού και της παραοικονομίας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

47’ λεπτά με τη Μαρίνα Χρονά

Γεύση / Μαρίνα Χρονά: «Με ενδιαφέρει το προσιτό φαγητό, γιατί θέλω να έχω επαφή με τον κόσμο»

Έξω από πιάτσες, δίπλα στο Μουσείο, η νεαρή σεφ άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ένα new age μπιστρό που τα κάνει όλα απλά και κατανοητά, που συζητιέται όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο αλλά και γιατί με τις τιμές του μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, σαν να είναι η ταβέρνα της γενιάς μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ