Πώς έφτασε ένα πακέτο πάνες να κοστίζει 30 ευρώ;

Πώς έφτασε ένα πακέτο πάνες να κοστίζει 30 ευρώ; Facebook Twitter
Καταλαβαίνω πως το να γκρινιάζουμε για τις πάνες και τα γάλατα δεν είναι καθόλου σέξι και επίσης «κλοτσάει» και σε ένα κομμάτι γνήσιας ελληνικής ψωροπερηφάνιας («Τι είσαι, κάνας μίζερος να μετράς τα λεφτά για το γάλα του μωρού και να αγοράζεις φτηνές πάνες»;), αλλά μήπως να συνέλθουμε; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, στη μακρινή «εποχή του χαλκού» το σούπερ μάρκετ ήταν ένα μέρος όπου πήγαινα σχετικά ανέμελη για να ψωνίσω μουστάρδες, σαλάτες και ζαμπόν Φουαντρέ. Πριν από τον τρομακτικό πληθωρισμό, πριν από την πανδημία και κυρίως πριν γίνω μάνα ενός δίχρονου πια που για άγνωστο λόγο φωνάζει δυνατά «ακορντεόοοοοοοοοον» και τρέχει στους διαδρόμους, λίγο πριν απαιτήσει να φάει επί τόπου φράουλες και «στρογγυλό τυράκι».

Πριν από δέκα μέρες περίπου βρέθηκα στον διάδρομο με τις πάνες. Είδα ότι 48 πάνες κάνουν 30 ευρώ. Πραγματικά σοκαρίστηκα. Η αντίστοιχη τιμή πριν από 2,5 χρόνια ήταν γύρω στα 22 ευρώ.

Πριν από δέκα μέρες περίπου βρέθηκα στον διάδρομο με τις πάνες. Είδα ότι 48 πάνες κάνουν 30 ευρώ. Πραγματικά σοκαρίστηκα. Η αντίστοιχη τιμή πριν από 2,5 χρόνια ήταν γύρω στα 22 ευρώ.

Ξέρω πως για κάποιον που δεν έχει παιδί όλο αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως αφηρημένο. Οι πάνες είναι ένας είδος ήδη ακριβό, γι’ αυτό οι περισσότεροι παίρνουν υπερ-συσκευασίες από websites ή ψάχνουν για προσφορές. Κάτι που επίσης μπορεί να μη γνωρίζει κάποιος που δεν έχει παιδί είναι πως ένα μωρό λίγων μηνών μπορεί να χρειάζεται από 10 έως και 15 πάνες την ημέρα. (Το έντερο των μωρών δεν είναι ακόμα ρυθμισμένο ‒ να μια όμορφη πληροφορία! Στην επόμενη στήλη ίσως να βάλω φωτό με χρησιμοποιημένη πάνα από fb γκρουπ με ανήσυχες μανάδες ‒ δεν το βγάζω απ’ το κεφάλι μου, συμβαίνει). Στην αρχή μπορεί να φτάσει κανείς να χρησιμοποιεί και 300 πάνες το μήνα. Μια ματιά στα sites των σούπερ μάρκετ δείχνει πως μια πάνα μπορεί να κοστίζει από 0,22 ευρώ το τεμάχιο έως και 0,54. Το κόστος, λοιπόν, ξεκινάει από τα 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 160 ευρώ τον μήνα.

Σε περίπτωση που δεν θηλάζει κιόλας μια μητέρα (όχι, δεν μπορούν και δεν θέλουν όλες να θηλάσουν) θα πρέπει να αγοράζει και βρεφικό γάλα. Αυτό κοστίζει γύρω στα 36 ευρώ την εβδομάδα, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 3 κουτιά. Για ένα νεογέννητο, λοιπόν, χρειάζεται κανείς, με εξαιρετικά συντηρητικούς υπολογισμούς, 200 ευρώ τον μήνα μόνο για πάνες και γάλα. Στις πάνες η αύξηση υπολογίζεται στο 50% την τελευταία διετία, στο δε γάλα στο 13%. 

Καταλαβαίνω πως το να γκρινιάζουμε για τις πάνες και τα γάλατα δεν είναι καθόλου σέξι και επίσης «κλοτσάει» και σε ένα κομμάτι γνήσιας ελληνικής ψωροπερηφάνιας («Τι είσαι, κάνας μίζερος να μετράς τα λεφτά για το γάλα του μωρού και να αγοράζεις φτηνές πάνες»;), αλλά μήπως να συνέλθουμε; 

Nαι, έχουμε μάθει για την αύξηση του κοστους των πρώτων υλών, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία που έχουν προκαλέσει την άνοδο των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, όταν μιλάμε για είδη πρώτης ανάγκης και εφόσον ζούμε σε μια «ελεύθερη αγορά», πράγμα που σημαίνει πως οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν επ’ άπειρον, θα περίμενα κάτι παραπάνω για την ακρίβεια σε βασικά είδη από το καλάθι της νοικοκυράς, το οποίο θυμίζει σύντομο ανέκδοτο: τα πιο φτηνά κρέατα, εισαγόμενα τυριά τίγκα στα συντηρητικά, μικροσκοπικές συσκευασίες, καμία πρόβλεψη για πάνες-βρακάκι για μεγαλύτερα μωρά ή παιδάκια (αυτές, φαίνεται, είναι είδος πολυτελείας).

Η Κύπρος μόλις νομοθέτησε το μηδενικό ΦΠΑ σε βρεφικές και παιδικές τροφές καθώς και στις πάνες αλλά και σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, σερβιέτες). Εδώ δεν έχουμε ανάγκη, αλίμονο, ώριμοι άνθρωποι είμαστε, υπεράνω, ας μιλήσουμε λίγο ακόμα για το «ράλι των τιμών» και την «έλλειψη πρώτων υλών». Και μετά ας παροτρύνουμε τις νέες οικογένειες να κάνουν μερικά ακόμα παιδάκια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ