Πού χάθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας;

Πού χάθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας; Facebook Twitter
Η απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από την ενημέρωση για την πανδημία ήταν παραπάνω από αισθητή όλον αυτό τον καιρό κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, η αντιμετώπιση των οποίων διέφερε πολύ από εκείνη του πρώτου, που έφερε τη δική του σφραγίδα. Εικονογράφηση: design9/LiFO
0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ότι την ερχόμενη Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα συνοδεύσει τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην Ιερά Σύνοδο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Άλλη μια αποστολή για τον δημοφιλή καθηγητή Λοιμωξιολογίας, που εδώ και πολλούς μήνες αποφεύγει κάθε δημοσιότητα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας δεν θα πάει στην Ιερά Σύνοδο για να κουνήσει το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε για να πιέσει τους ιερείς να αναγκάσουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, αναφέρουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν. «Θα πάει για να τους εξηγήσει και να τους παρακαλέσει να μεταφέρουν άτυπα στα κηρύγματα ή τυπικά με εγκυκλίους που διαβάζονται κάθε Κυριακή στις εκκλησίες τα οφέλη από τον εμβολιασμό».

Αυτό είναι, άλλωστε, το στυλ του κ. Τσιόδρα και αυτή ήταν πάντα η προσπάθειά του: να δώσει πληροφόρηση και γνώση, να πείσει, αλλά ποτέ να πιέσει και να αναγκάσει. Το είχαμε δει και σε άλλες δύσκολες αποστολές που του είχαν αναθέσει, σε χωριά με Ρομά και δομές προσφύγων που αρνούνταν να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό και έδιωχναν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση, μετά το πρώτο κύμα, δεν ακολούθησε τη «γραμμή Τσιόδρα», που ήταν η στρατηγική του στόχου της μηδενικής απώλειας σε ζωές.

Η απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από την ενημέρωση για την πανδημία ήταν παραπάνω από αισθητή όλον αυτό τον καιρό κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, η αντιμετώπιση των οποίων διέφερε πολύ από εκείνη του πρώτου, που έφερε τη δική του σφραγίδα.

Ήταν πέρσι τον Μάιο, όταν μετά από εβδομήντα δύο ημέρες καθημερινής σχεδόν ενημέρωσης ως ad hoc εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφάσισε να μας χαιρετήσει και να επιστρέψει στα καθήκοντά του, στους ασθενείς και στους φοιτητές του, όπως είχε πει.

«Προσπάθησα επί τέσσερις μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες. Να απαντώ σε ερωτήματα και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μια κοινωνία που αγωνιούσε. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα, η εντιμότητα του να πει κανείς δεν γνωρίζω». Αυτές ήταν οι τελευταίες του φράσεις, με τις οποίες έκλεισε εκείνον τον κύκλο. Έκτοτε τον είδαμε ελάχιστες φορές και πλέον τον βλέπουμε όλο και πιο σπάνια. Η ενημέρωση, όμως, για την πανδημία δεν απέκτησε ποτέ ξανά την αμεσότητα που είχε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ούτε ο κόσμος ένιωσε την ίδια εμπιστοσύνη και οικειότητα με κανέναν απ’ όσους τον διαδέχτηκαν.

Τα αιτήματα που έχει δεχτεί για να δώσει συνεντεύξεις όλους αυτούς τους μήνες είναι αμέτρητα, αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει τα ΜΜΕ και αρνείται να μιλήσει. Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ λένε ότι πέρασε πολύ δύσκολα το διάστημα που ήταν καθημερινά εκτεθειμένος στη δημοσιότητα, ειδικά όταν στοχοποιήθηκε για πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους.

«Δεν έχει πάψει να ανησυχεί καθημερινά για όσα συμβαίνουν,  αλλά ήταν πολύ δύσκολο να κρατά την ισορροπία που χρειαζόταν στη θέση αυτή, του εκπροσώπου του υπουργείου με την ιδιότητα του λοιμωξιολόγου» μας λέει πηγή από τον πολιτικό χώρο που τον γνωρίζει καλά και έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά καιρούς πιέζεται «διακριτικά» να βγει μπροστά, καθώς όλοι γνωρίζουν το κύρος και το ειδικό βάρος που προσθέτει στην ενημέρωση. Εκείνος όμως δεν αλλάζει γνώμη. «Δουλεύει στο παρασκήνιο και πολύ σκληρά. Συγκεντρώνει καθημερινά τα στοιχεία για την πανδημία. Αυτός στέλνει την ενημέρωση στο Μαξίμου».

Σε ερώτησή μας προς το υπουργείο Υγείας, μας απάντησαν ότι ο καθηγητής κ. Τσιόδρας «είναι στην πρώτη γραμμή και δουλεύει επιστημονικά», ενώ συνεργάζεται καθημερινά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. «Επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία, συνεργάζεται κάθε πρωί με τον υπουργό Υγείας, κάνει την παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας στον πρωθυπουργό, συμμετέχει στις επιτροπές εμβολιασμού και στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων» λένε στο υπουργείο Υγείας.

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας λείπει, απάντησε πως πιστεύει ότι λείπει, αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εκείνον, χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. κι εκείνος σέβεται αυτή την απόφαση. «Αν θέλετε την άποψή μου», πρόσθεσε, «πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση, μετά το πρώτο κύμα, δεν ακολούθησε τη «γραμμή Τσιόδρα», που ήταν η στρατηγική του στόχου της μηδενικής απώλειας σε ζωές. «Να προσπαθήσουμε να μη χαθεί ούτε ένας ηλικιωμένος» έλεγε ο Σωτήρης Τσιόδρας από την αρχή της πανδημίας. Το φθινόπωρο του 2020, όμως, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα, οι καταστηματάρχες ήταν αντίθετοι σε νέο lockdown, οι νέοι το ίδιο, η αντιπολίτευση σιγοντάριζε και το Μαξίμου προσπαθούσε να αποφύγει να γίνει «δυσάρεστο» στις κατηγορίες αυτές.

Η νέα κυβερνητική γραμμή άφησε πίσω της τη γραμμή Τσιόδρα και άλλαξε σε «μένουμε ανοιχτοί με κριτήριο τις αντοχές του συστήματος». Μια στρατηγική κυνική ‒ρεαλισμού γι’ αυτούς που την επέλεξαν‒, την οποία ακολούθησε σε γενικές γραμμές όλη η Ε.Ε. για να μην πληγεί περισσότερο η οικονομία και να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Αυτή η στρατηγική, όμως, είχε τίμημα τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, από τον Μάιο και μετά, ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για τα επιστημονικά δεδομένα, προειδοποιεί, ενίοτε προτείνει, αλλά δεν αποφασίζει. Άλλωστε, αρκετοί, παρά την εκτίμηση που του έχουν, τον θεωρούν «υπερβολικό» ή τον χαρακτηρίζουν, μαζί με δυο-τρεις ακόμα επιστήμονες που λένε τα ίδια, ως Κασσάνδρα. Οι προφητείες της Κασσάνδρας, όμως, ήταν σωστές, άλλο αν δεν την πίστευαν.

Ο ίδιος, για παράδειγμα, είχε μιλήσει από πέρσι για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που θα εμφανίζονταν και, όπως είχε πει, θα έπρεπε να οδηγήσουν τις χώρες σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην τελευταία του ομιλία στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας αφοσιωμένος επιστήμονας με τη δική του χριστιανική, και για πολλούς παράξενη ηθική, αποδίδοντας, μεταξύ άλλων, «τα του Καίσαρος Καίσαρι», σεβόμενος δηλαδή τις αρχές της πολιτείας, όπως το εννοεί η ορθόδοξη πίστη του. Κάνει πάντα αυτό που θεωρεί καθήκον, χωρίς συμβιβασμούς, προσφέρει όπου του ζητηθεί, αλλά, ακόμα κι αν δεν τον ακούνε ή τον παραμερίσουν, ποτέ δεν θα διαμαρτυρηθεί, ούτε θα αντιπαρατεθεί με την (εκάστοτε) κυβερνητική εξουσία. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι εξίσου καλά είχε συνεργαστεί και με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό ‒μεταξύ τους υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση‒, όπως και με τους Κικίλια και Κοντοζαμάνη.

Ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν μετά τον περσινό Μάιο πολλοί πολιτικοί πέταξαν τις μάσκες τους, εκείνος τους συναντούσε φορώντας τη δική του. Ποτέ δεν τους έκανε υπόδειξη ή παρατήρηση. Προσπάθησε ευγενικά και διά του παραδείγματος να υπενθυμίζει το σωστό, χωρίς να κουνάει το δάχτυλο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ