Ψηφοθηρία και διχόνοια 

Ψηφοθηρία και διχόνοια  Facebook Twitter
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλάει για «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», αλλά κατά την προεκλογική περίοδο ειδικά σέβεται απολύτως τους παραδοσιακούς τρόπους του πολιτεύεσθαι. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0


ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΕΟΝ
ασχολείται μόνο με τις ευρωεκλογές, ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη ελάχιστα ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει αναθέσει από τον περασμένο μήνα σε κάθε υπουργό και μία περιφέρεια.

Την  Κρήτη, για παράδειγμα, την έχει αναθέσει στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη (αλλά ασχολείται με αυτήν και η Ντόρα Μπακογιάννη). Την Πελοπόννησο (όπου έχει επιρροή ο Αντώνης Σαμαράς) την έχει αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τη δύσκολη και κρίσιμη Κεντρική Μακεδονία στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον Δημήτρη Καιρίδη – και αυτή είναι μάλλον η λιγότερο σοφή επιλογή, καθώς οι περισσότερες από τις άλλες ήταν αρκετά μελετημένες και στοχευμένες. Ο κ. Καιρίδης, όμως, δεν είναι πολύ δημοφιλής στη δεξιά βάση την οποία προσπαθεί να μη χάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά στις δύσκολες περιφέρειες. Τη Δυτική Μακεδονία π.χ., όπου καταγράφονται απώλειες στα δεξιά, την ανέθεσε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Την πληγωμένη Θεσσαλία, η οποία χρειάζεται μεγάλη οικονομική υποστήριξη για τα έργα ανασυγκρότησης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, τη χρέωσε στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στην Αττική θα πέσουν όλες οι δυνάμεις, καθώς είναι η μεγαλύτερη και καθοριστική περιφέρεια. 

Για ποιον λόγο, όμως, οι υπουργοί πρέπει να παρατήσουν τα υπουργικά  γραφεία και να τρέχουν στην περιφέρεια για την κομματική προεκλογική εκστρατεία, ενώ υπάρχουν τόσοι βουλευτές και κομματικά στελέχη  για να κάνουν τη δουλειά; Την ερώτηση αυτή θα μπορούσε να κάνει μόνο κάποιος ανυποψίαστος που δεν γνωρίζει πώς δουλεύουν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Διότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλάει για «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», αλλά κατά την προεκλογική περίοδο ειδικά σέβεται απολύτως τους παραδοσιακούς τρόπους του πολιτεύεσθαι. 

Το πελατειακό σύστημα κρατάει γερά στην Ελλάδα και πολλοί, ακόμα και σήμερα, περιμένουν τον υπουργό να έρθει στην πόλη ή στο χωριό τους για να διευθετήσει τα συλλογικά ή προσωπικά τους αιτήματα. 

Οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη δεν μπορούν να υποσχεθούν και πολλά στους ψηφοφόρους. Ή, ακόμα και αν το κάνουν, οι υποσχέσεις τους δεν έχουν την ίδια πέραση με αυτή των υπουργών, οι οποίοι, ανάλογα και με τη δεινότητά τους, μπορούν να καλλιεργήσουν υψηλότερες προσδοκίες. 

Το πελατειακό σύστημα κρατάει γερά στην Ελλάδα και πολλοί, ακόμα και σήμερα, περιμένουν τον υπουργό να έρθει στην πόλη ή στο χωριό τους για να διευθετήσει τα συλλογικά ή προσωπικά τους αιτήματα. 

Επιπλέον, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα κάθε φορά που πάει με τον (εκάστοτε) νικητή για να έχει πρόσβαση στην εξουσία, χωρίς να ενδιαφέρεται για πολιτικές αρχές και ιδεολογία. Εδώ είναι που διατηρεί μεγάλο πλεονέκτημα η Νέα Δημοκρατία, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν βλέπουν προοπτική εξουσίας ούτε με τα κιάλια αυτή την περίοδο. Κι επειδή γνωρίζουν και εκείνα ότι αυτή είναι η μεγάλη τους αδυναμία, έχουν αρχίσει τις προσπάθειες για τη συσπείρωση των δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς. 

Πώς θα το πετύχουν όμως; Αυτήν τη στιγμή στην κεντροαριστερά μιλάνε για ενότητα και είναι όλοι εναντίον όλων.

Ο Κασσελάκης επιτίθεται κάθε τόσο στον Ανδρουλάκη και λέει ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν θα του τηλεφωνήσει αλλά θα προσπαθήσει να του πάρει τα στελέχη του. Το ίδιο περίπου λέει και για τη Νέα Αριστερά. Καλεί πίσω τα απλά μέλη, αλλά βλέπει ως εχθρό την ηγεσία της. Για τον Τσίπρα προσπαθεί να λέει καμιά καλή κουβέντα δημόσια, αλλά εσωτερικά τον αποδομεί συστηματικά και οι σχέσεις τους μετά το συνέδριο είναι κακές. Τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν τακτικά κρυφές (από τον Κασσελάκη) συναντήσεις με θέμα τι θα κάνουν και πώς θα τον αντιμετωπίσουν. Ο Κασσελάκης, πάλι, έχει ακυρώσει στην πράξη όλα τα όργανα και κάθε δημοκρατική διαδικασία, αποφασίζει για τα πάντα μόνος του και λέει ότι πάνω απ' όλους είναι η βάση, την οποία εκφράζει φυσικά «αδιαμεσολάβητα» ο ίδιος. 

Ψηφοθηρία και διχόνοια  Facebook Twitter
Ο Κασσελάκης επιτίθεται κάθε τόσο στον Ανδρουλάκη και λέει ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν θα του τηλεφωνήσει αλλά θα προσπαθήσει να του πάρει τα στελέχη του. Φωτ.: Χρήστος Καρράς/ SOOC

Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει ούτε να ακούει για συνεργασία με τον Στέφανο Κασσελάκη, την οποία ευλόγως θεωρεί αδύνατη, αλλά προσπαθεί κι εκείνος να αποκτήσει διαύλους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το φωνάζει. Την ίδια στιγμή, όμως, τουλάχιστον δύο στελέχη ετοιμάζονται να τον αμφισβητήσουν μετά τις ευρωεκλογές, αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ. Το ένα από αυτά είναι ιδιαίτερα δραστήριο, κινείται πάρα πολύ, έχει τη στήριξη μερικών «δεινοσαύρων» και τελευταία ακούγεται ότι το στηρίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ επιδιώκει να τα βρει και με τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά χωρίς κανείς να μπορεί ακόμα να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Όσο για τη Νέα Αριστερά, αυτή παλεύει για την επιβίωσή της και βλέπει το σύστημα  Κασσελάκη να της επιτίθεται, την ώρα που ο ίδιος προσκαλεί τον Βαρουφάκη και την Κωνσταντοπούλου για συνεργασία – αν και μάλλον το κοινό τους προσπαθεί να προσελκύσει. Αρκετά στελέχη της ηγεσίας της, πάντως, συνομιλούν με βουλευτές που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζοντας σενάρια για την επόμενη μέρα.  

Το κλίμα στα κόμματα που διεκδικούν τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους είναι ένα κλίμα διχόνοιας και υπονόμευσης και αυτό είναι σημαντικό εμπόδιο. Το ένα κόμμα εχθρεύεται το άλλο, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί και ταυτόχρονα υπάρχουν υπόγειες κινήσεις για την αμφισβήτηση της ηγεσίας τους και στο εσωτερικό των κομμάτων. Προσωπικότητα με τα προσόντα που απαιτούνται για να ενώσει τον χώρο αυτό δεν έχει εμφανιστεί για την ώρα. Έτσι, οι ηγεσίες των δύο κυρίως κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα παλέψουν τώρα για ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές και για τη δεύτερη θέση ώστε να μην αμφισβητηθούν και να επιβιώσουν. Διότι μετά τις ευρωεκλογές στην κεντροαριστερά θα υπάρχει κινητικότητα και προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση Ανδρουλάκη σε Κασσελάκη: Βολεύει να ευτελίζει την αντιπολίτευση

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Μήνυμα αποδοκιμασίας του 41% ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο Ανδρουλάκης

«Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό θα μπορέσει να ενοποιήσει το προοδευτικό μέτωπο» - «Βολεύει να ευτελίζει την αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Στέφανο Κασσελάκη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ