ΜΕ 159 ΨΗΦΟΥΣ πέρασε ο προϋπολογισμός του 2025 στη Βουλή εχθές, παρότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει μείνει με 155 βουλευτές μετά τις διαγραφές του Αντώνη Σαμαρά, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Μάριου Σαλμά.
Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να απέχει και αυτή ήταν μια αναμενόμενη στάση, καθώς, με όσα έχουν προηγηθεί, δεν θα περίμενε κανείς να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού, κάτι που θα ήταν σαν να έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε και ο πρωθυπουργός, άλλωστε, περίμενε κάτι διαφορετικό. Ο Μάριος Σαλμάς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό. O Λευτέρης Αυγενάκης επιθυμούσε διακαώς να επιστρέψει (καθώς δεν είχε διαγραφεί για πολιτικούς λόγους, αλλά για κακή συμπεριφορά σε εργαζόμενο του αεροδρομίου) και είχε σχεδόν προαναγγείλει την επανένταξή του στην Κ.Ο. της ΝΔ, με αναρτήσεις του στα social media. Ο Κρητικός βουλευτής ήταν στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία λέγεται ότι παρότρυνε τον πρωθυπουργό να τον πάρει πίσω για να μειωθούν οι απώλειες. Με την επιστροφή του η ΝΔ θα φτάσει τους 156 βουλευτές (από τους 158 που εξέλεξε στις βουλευτικές εκλογές).
Παρά τις δύο απώλειες των ψήφων του Αντώνη Σαμαρά και του Μάριου Σαλμά, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε από 159 βουλευτές τελικά, καθώς τον ψήφισαν και τρεις βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες (Χαρ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης και Μ. Γαυγιωτάκης).
Η οικονομική είδηση της χθεσινής ημέρας στη Βουλή ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που περιορίζουν τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, για τις οποίες υπήρχε έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Στελέχη της ΝΔ υποστήριζαν χθες ότι η κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με 159 «υπέρ» βγαίνει ενισχυμένη και ότι αυτό αποτελεί και μια «ηχηρή απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά», τον οποίο κατηγορούσαν γιατί δεν πήγε να ψηφίσει ούτε τις αμυντικές δαπάνες.
Οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες έχουν μια ξεχωριστή σημασία, έλαβαν 258 θετικές ψήφους καθώς, εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, «υπέρ» ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και πέντε που βρίσκονται κοντά στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Η ψήφιση των αμυντικών δαπανών ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται με στελέχη της Νέας Αριστεράς είχε ζητηθεί η καταψήφισή τους ως μια ένδειξη καλής θέλησης για να συζητήσουν την επιστροφή τους. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν τους άκουσε και κάποιοι τις προηγούμενες μέρες σχολίαζαν ως αριστερίστικη και μειοψηφική την αρνητική θέση της Νέας Αριστεράς, καθώς, όπως έλεγαν, λόγω των τουρκικών απειλών, στα θέματα της άμυνας πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική στάση.
Η οικονομική είδηση της χθεσινής ημέρας στη Βουλή ήταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που περιορίζουν τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, για τις οποίες υπήρχε έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, τα παρουσίασε ως μια δική του κοινοβουλευτική νίκη, καθώς το τελευταίο διάστημα αναδείκνυε συνεχώς το θέμα των υψηλών τραπεζικών χρεώσεων, έφερνε προτάσεις και πίεζε την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εχθές το βράδυ λέγοντας πως, ερχόμενος στη Βουλή, σκεφτόταν ότι εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2025, ενώ αυτό δυσκολεύονται να το κάνουν «χώρες όπως η Γαλλία, η οποία πρακτικά δεν έχει κυβέρνηση» και η Γερμανία, «στην οποία μια ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων που διαφωνούσαν σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής κατέρρευσε». Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα «συμβαίνει ένα παράδοξο: αλλού να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, ενώ, αντίθετα, σε εμάς να αλλάζει η αντιπολίτευση».
Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, που έγινε την Παρασκευή στο Ζάππειο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, επισήμανε ότι μετά την κρίση οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν πολύ χαμηλό μερίδιο του ΑΕΠ και παραμένει ακόμα έντονο το επενδυτικό κενό, ενώ μικρή είναι και η άνοδος του ΑΕΠ (μόλις 3 μονάδες) μετά το τέλος των μνημονίων. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε επίσης πως, ενώ στην Ευρωζώνη η σχέση κερδών/μισθών έχει κάπως βελτιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά μεταξύ 2020 και 2024.
Υποστήριξε πως οι έμμεσοι φόροι κυριαρχούν και εντείνουν τις στρεβλώσεις της οικονομίας και πρότεινε τη μείωση έμμεσων φόρων (ΦΠΑ βασικών αγαθών και καύσιμα), τη μείωση της άμεσης φορολογίας για τα μικρομεσαία εισοδήματα και ως αντιστάθμισμα για αυτές τις μειώσεις πρότεινε την αύξηση της φορολογίας μερισμάτων που είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα, την αύξηση της φορολογίας μεγάλων κληρονομιών, την έκτακτη φορολογία των τραπεζών και των υπερκερδών των παρόχων και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας.
Κριτική στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης άσκησε και η πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ και δήλωσε αντίθετη με την τεκμαρτή φορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες.