Δοκιμάσαμε το εξαιρετικό κυνηγετικό μενού «Winter Game» του εστιατορίου Tudor Hall

Δοκιμάσαμε το εξαιρετικό κυνηγετικό μενού «Winter Game» του εστιατορίου Tudor Hall Facebook Twitter
Είναι σαφές ότι το κυνήγι δεν είναι απλή υπόθεση στην κουζίνα, ιδιαίτερα αν στόχος είναι να παραχθούν πιάτα υψηλής προστιθέμενης γαστρονομικής αξίας. Αυτό λοιπόν μπορούν να το πετύχουν εστιατόρια που έχουν την ανάλογη υποδομή και το υπόβαθρο, και το Tudor Hall Restaurant είναι χωρίς αμφιβολία ένα από αυτά.
0

Αυτή την εποχή τα εστιατόρια τα κεντρικής Ευρώπης προβάλλουν ως εκλεκτά εποχιακά εδέσματα διάφορα πιάτα που έχουν ως βάση τους κρέατα προερχόμενα από κυνήγι και η εικόνα αυτή διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα τρέχει η κυνηγετική περίοδος.

Αν αναρωτιέσαι γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στην Αθήνα, ο λόγος είναι απλός. Οι κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν μια μακρά παράδοση στο κυνήγι, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα, όπου μάλιστα η εμπορική αξιοποίηση των θηραμάτων είναι περιορισμένη.

Έτσι, με εξαίρεση κάποιες ορεινές ταβέρνες, τα εστιατόρια των ελληνικών αστικών κέντρων δεν έχουν ιδιαίτερες επιδόσεις σε αυτό τον τομέα.

Ακόμη και αν δεν είσαι φανατικός φίλος αυτού του ιδιαίτερου είδους μαγειρικής, μετά τη δοκιμή των προτάσεων του ταλαντούχου Κερκυραίου σεφ Αλέξανδρου Κοσκινά έχεις πολλές πιθανότητες να βάλεις το κυνήγι πολύ ψηλά στη λίστα των σταθερών προτιμήσεών σου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στερεοτυπική εικόνα του κυνηγού που αναζητεί το θήραμά του, η οποία δεν είναι ελκυστική σε πολλούς, δεν έχει ιδιαίτερη βάση, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετά εγχώρια εκτροφεία τα οποία μπορούν να δώσουν υψηλής ποιότητας κρέατα, ενώ ταυτόχρονα και η εισαγωγική αγορά μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή.

Όπως και να έχει, αν θελήσει κανείς να αναζητήσει ποιοτική πρώτη ύλη κυνηγιού, μπορεί να τη βρει και χρησιμοποιώντας κλασικές και εκλεπτυσμένες μαγειρικές τεχνικές να τη μετατρέψει σε πιάτα υψηλής γαστριμαργικής αξίας.

Αυτή την ιδέα είχε το επιτελείο ενός από τα κορυφαία εστιατόρια του κέντρου της Αθήνας, του Tudor Hall Restaurant, που από την κορυφή του ξενοδοχείου King George της Πλατείας Συντάγματος ατενίζει όχι μόνο μια εξαιρετική θέα της Αθήνας αλλά και την επομένη ημέρα της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας.

Δοκιμάσαμε το εξαιρετικό κυνηγετικό μενού «Winter Game» του εστιατορίου Tudor Hall Facebook Twitter
Γευστικό ποίημα μπορείς να χαρακτηρίσεις το πιάτο με τα χειροποίητα ζυμαρικά που γεμίζονται με λαγό και συνδυάζονται με αγκινάρες σε μελωμένη σάλτσα τρούφας και αραχνοΰφαντες φετούλες τρούφας για γαρνίρισμα.

Στην περίπτωση αυτή ο Chef de Cuisine του εμβληματικού εστιατορίου Αλέξανδρος Κοσκινάς ετοίμασε ένα εξαιρετικό μενού Winter Game για τους λάτρεις της κυνηγετικής κουζίνας και όχι μόνο, καθώς ακόμη και αν δεν είσαι φανατικός φίλος αυτού του ιδιαίτερου είδους μαγειρικής, μετά τη δοκιμή των προτάσεων του ταλαντούχου Κερκυραίου σεφ έχεις πολλές πιθανότητες να βάλεις το κυνήγι πολύ ψηλά στη λίστα των σταθερών προτιμήσεών σου.

Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς αξιοποίησε την εμπειρία του από τη γαλλική κουζίνα –η οποία μπορεί να καυχηθεί ότι παίζει το κυνήγι στα δάχτυλά της– αλλά και τις καταβολές της γενέτειράς του και δημιούργησε πιάτα με βαθιά νοστιμιά που κερδίζουν άξια θέσεις στη γευστική σου μνήμη.

Γευστικό ποίημα μπορείς να χαρακτηρίσεις το πιάτο με τα χειροποίητα ζυμαρικά που γεμίζονται με λαγό και συνδυάζονται με αγκινάρες σε μελωμένη σάλτσα τρούφας και αραχνοΰφαντες φετούλες τρούφας για γαρνίρισμα (33€). Κάθε πληθωρικής γεύσης μπουκιά αποκαλύπτει ισορροπία των υλικών. Ο Αλέξανδρος ακολουθεί πιστά τη γαλλική τεχνική σε ένα πιάτο που καταγράφεται στη γευστική μνήμη.

Ακολουθεί το ντελικάτο ελάφι, ιδανικά ψημένο, που η ζουμερή σάρκα του δένει απολαυστικά με κάστανα, σαν ένα ταξίδι σε χειμωνιάτικο δάσος. Η οξύτητα από τα φρούτα του δάσους δημιουργεί μια γέφυρα που ενώνει τις γλυκές νότες του παντζαριού και τις ρίζες μαϊντανού (35€).

Δοκιμάσαμε το εξαιρετικό κυνηγετικό μενού «Winter Game» του εστιατορίου Tudor Hall Facebook Twitter
Η ψητή φραγκόκοτα με μουσελίν πατάτας, γλασαρισμένα καρύδια, ελιές Καλαμών και φύλλα ρόκας τεμαχίζεται στο τραπέζι σου και αποκαλύπτει ιδανικό, ζουμερό ψήσιμο του τρυφερού πουλερικού.

Στο σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο σε σάλτσα κρασιού και ρίγανης ο σεφ βρίσκει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το σπετσερικό, το τοπικό μείγμα μπαχαρικών του νησιού του (29€). Γεύση πληθωρική με σάλτσα αντάξια ενός ρωμαλέου κρέατος που κρατάει τους γευστικούς κώδικες ενός παραδοσιακού φαγητού.

Η ψητή φραγκόκοτα με μουσελίν πατάτας, γλασαρισμένα καρύδια, ελιές Καλαμών και φύλλα ρόκας (35€) τεμαχίζεται στο τραπέζι σου και αποκαλύπτει ιδανικό, ζουμερό ψήσιμο του τρυφερού πουλερικού.

Είναι σαφές ότι το κυνήγι δεν είναι απλή υπόθεση στην κουζίνα, ιδιαίτερα αν στόχος είναι να παραχθούν πιάτα υψηλής προστιθέμενης γαστρονομικής αξίας. Αυτό λοιπόν μπορούν να το πετύχουν εστιατόρια που έχουν την ανάλογη υποδομή και το υπόβαθρο, και το Tudor Hall Restaurant είναι χωρίς αμφιβολία ένα από αυτά.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι δίπλα στην τεχνογνωσία της κουζίνας υπάρχει η εξαιρετική οινική υποστήριξη της λίστας του head sommelier του εστιατορίου, Βαγγέλη Ψοφίδη, οι επιλογές του οποίου ολοκληρώνουν την απόλαυση του δείπνου. Το Winter Game μενού θα υπάρχει στο εστιατόριο μέχρι τις 17/3/19.

Info

Tudor Hall Restaurant

Ξενοδοχείο King George

Βασιλέως Γεωργίου 3Α, Σύνταγμα

210 3330265

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT