Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ο αμπελώνας του Γινιέτς στο Μέτσοβο.
0

Tο επώνυμο ελληνικό κρασί μπαίνει μαζικά στη ζωή μας από τις αρχές του '90 και μετά, και γι' αυτό οφείλουμε πολλά σ' εκείνους που τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες έθεσαν τα θεμέλια και μπορούμε σήμερα να μιλάμε για οινική κουλτούρα. Η οικογένεια Αβέρωφ-Τοσίτσα ανήκει ακριβώς στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που οραματίστηκαν μια μορφή αναγέννησης για τον τόπο τους. Επένδυσαν σε συνέργειες για να στηριχτεί πρωτίστως η τοπική κοινωνία. Πρόσφατα, είχαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αλέξανδρο Ιωάννου, CEO του φημισμένου ηπειρώτικου κτήματος.

—  Ο παππούς σου Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας έλεγε: «Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα "μεράκι" κι ύστερα μετατράπηκε σ' ένα τεράστιο όραμα». Πόσο βαριά είναι η οινική κληρονομιά που κουβαλάς, Αλέξανδρε;

Είναι βαριά κληρονομιά και μεγάλη πρόκληση να συνεχίζω τα οινικά βήματα του παππού μου, αλλά, όπως έλεγε και ο ίδιος, «το όραμα ήταν πολύ μεγάλο, πολύ ωραίο για να μην ενδώσεις!». Η φιλοσοφία που διέπει το Κατώγι Αβέρωφ πηγάζει από το όραμα του παππού μου και πλέον είναι προσωπική μου επιδίωξη να συνεχίσω την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών από τον μοναδικό αμπελώνα του Μετσόβου, σχεδιάζοντας τα νέα μας βήματα με γνώμονα την καινοτομία και την πολυδιάστατη φύση του οινικού κόσμου.

— Με αφορμή την απάντησή σου, ποια είναι τα νέα σας βήματα;

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον οινοτουρισμό εξελίσσουμε τις δράσεις μας προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως στο οινοποιείο και στο ομώνυμο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ. Επίσης, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση τριών γλυπτών στον αμπελώνα και δρομολογούμε τη δημιουργία επισκέψιμων μονοπατιών. Πρόθεσή μας είναι η συνολική ανάδειξη του αμπελώνα μέσα από την τέχνη, την αύξηση της επισκεψιμότητας και κυρίως μέσα από την προσεκτική καλλιέργειά του. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα εγκαινιάζουμε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι έχει στόχο να μεταλαμπαδεύσει στους μικρούς επισκέπτες την αγάπη για το αμπέλι και το κρασί και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την επιστήμη. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσει τα παιδιά και τους εφήβους.

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, να επενδύουμε σε αυτήν και να αναπτύσσουμε συνέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει ένας τόπος. Ωστόσο, οι έννοιες της κοινοκτημοσύνης και της συνεργασίας δεν βρίσκονται πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων.

— Αληθεύει ότι τέλη δεκαετίας του '50 φυτεύτηκαν στην Πίνδο κλήματα από διάσημα γαλλικά κτήματα;

Αληθεύει. Ο παππούς μου οραματίστηκε την αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου αμπελώνα του Μετσόβου και, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος, ήθελε να φτιάξει ένα κρασί που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γαλλικά κρασιά. Στράφηκε στη Γαλλία και αναζήτησε γαλλικές ποικιλίες. Έτσι, το 1958-59 φυτεύτηκαν στο Μέτσοβο τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, που ήρθαν από γνωστό κτήμα του Μπορντό.

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Αλέξανδρος Ιωάννου

— Υπάρχουν αμπελοτεμάχια σε απόκρημνες πλαγιές που κόβουν την ανάσα. Πόσο δύσκολη και δαπανηρή είναι η φροντίδα τους;

Τα αμπελοτεμάχια του Γινιέτς στις πλαγιές της Πίνδου, που είναι τα πιο ορεινά της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, είναι δυσπρόσιτα και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν μηχανικά. Όλες οι εργασίες για την καλλιέργειά τους γίνονται χειρωνακτικά. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, καταλαβαίνει πως η καλλιέργεια των αμπελιών στο Μέτσοβο είναι μια πολύ απαιτητική και δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο, τα αμπελοτεμάχια αυτά είναι προικισμένα από τη φύση και δίνουν εξαιρετικούς καρπούς. Παράγουν σταφύλια μεγάλης συμπύκνωσης που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κρασιά, εκφράζοντας χαρακτηριστικά τον τόπο καταγωγής τους.

— Είναι αλήθεια ή αστικός μύθος το ότι οι αρκούδες λατρεύουν τα σταφύλια, οπότε καταστρέφουν τα κλήματα;

Αρκεί να επισκεφτεί κανείς τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο και δεν θα έχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο αληθεύει. Οι αρκούδες αγαπούν τα σταφύλια και επισκέπτονται συχνά τον αμπελώνα, που αποτελεί μέρος του βιότοπού τους. Μάλιστα, όταν τα σταφύλια ωριμάζουν έρχονται με τα αρκουδάκια τους και απολαμβάνουν τους εκλεκτότερους καρπούς. Το γνωρίζουμε γιατί αφήνουν τις πατημασιές τους στο νωπό χώμα. Οφείλουμε, πάντως, να διευκρινίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν προκαλούν ζημιές στα κλήματα. Αντιθέτως, τα αγριογούρουνα που μας επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια προκαλούν μεγάλες ζημιές.

— Ποιες ετικέτες ξεχωρίζεις απ' το portfolio σας;

Ξεχωρίζω τη σειρά Rossiu di Munte, που στη βλάχικη, την τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir. Το καθένα τους είναι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ωστόσο, δεν κρύβω την αδυναμία μου στο κλασικό και διαχρονικό Κατώγι Αβέρωφ ερυθρό, ένα κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που αποτελεί ασφαλή επιλογή καθημερινής απόλαυσης.

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ξεχωρίζω τη σειρά Rossiu di Munte, που στη βλάχικη, την τοπική διάλεκτο του Μετσόβου σημαίνει «κόκκινο του βουνού» και περιλαμβάνει τρία κρασιά περιορισμένης κυκλοφορίας: το Γινιέτς, το Βλάχικο και το Pinot Noir.

— Είναι γνωστό ότι η οικογένειά σου, διαχρονικά, συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η κοινοκτημοσύνη είναι λέξη που χαρακτηρίζει τους Έλληνες;

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, να επενδύουμε σε αυτήν και να αναπτύσσουμε συνέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει ένας τόπος. Ωστόσο, η αλληλοϋποστήριξη και η ανάπτυξη συνεργειών δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Οι έννοιες της κοινοκτημοσύνης και της συνεργασίας δεν βρίσκονται πάντα στη συνείδηση των Ελλήνων. Ευτυχώς, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα όπου η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ενός οράματος δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και, προσωπικά, σε αυτά τα φωτεινά παραδείγματα θέλω να εστιάζω.

— Μας προσκαλείς σε γεύμα στο Μέτσοβο. Ποια τοπικά φαγητά θα μας προσφέρεις και με τι κρασιά θα τα συνοδεύσουμε;

Θα ψήσουμε ντόπιο αρνί στη σούβλα στην αυλή του οινοποιείου και όσο περιμένουμε να ψηθεί θα απολαμβάνουμε τα τοπικά τυριά του τυροκομείου του Ιδρύματος Τοσίτσα, πίνοντας Φλογερό, ένα κρασί που κυκλοφορεί σε αριθμημένο αριθμό φιαλών και προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας Merlot, από τον αμπελώνα του Γινιέτς. Είναι σταφύλια δοκιμασμένα από την αρκούδα!

Κατώγι Αβέρωφ: Η ιστορία και η φιλοσοφία ενός από τα πλέον φημισμένα ελληνικά οινοποιεία Facebook Twitter
Ο χώρος γευσιγνωσίας του κτήματος Αβέρωφ.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ