To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη

To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη Facebook Twitter
Πώς θα σας φαινόταν να βρεθείτε σε ένα τραπέζι που στρώθηκε μέσα σε έναν μη επισκέψιμο αμπελώνα, δίπλα σε μια λίμνη ή σε μια παραλία που δεν έχουν γύρω τους μαγαζιά τα οποία προσφέρουν φαγητό, σε ένα μουσικό φεστιβάλ, σε έναν δρόμο, σε μια γέφυρα, στα πιο off-Broadway σημεία;
0

Πώς θα σας φαινόταν να βρεθείτε σε ένα τραπέζι που στρώθηκε μέσα σε έναν μη επισκέψιμο αμπελώνα, δίπλα σε μια λίμνη ή σε μια παραλία που δεν έχουν γύρω τους μαγαζιά τα οποία προσφέρουν φαγητό, σε ένα μουσικό φεστιβάλ, σε έναν δρόμο, σε μια γέφυρα, στα πιο off-Broadway σημεία;

Αν σας ακούγονται ενδιαφέρουσες οι παραπάνω τοποθεσίες για να απολαύσετε ένα γεύμα μοναδικό, που δεν μπορεί να επαναληφθεί με τον τρόπο που θα το ζήσετε, τότε το όνομα που πρέπει να ψάξετε είναι το eylo.

Με μια δεκαεπτάχρονη πορεία στον χώρο της φιλοξενίας, έχοντας εργαστεί σε ξενοδοχεία του Λονδίνου, του Ντουμπάι και της Ελλάδας, αγαπημένο καθήκον της Νίκης Αλεξιάδου στη δουλειά της ήταν το να δημιουργεί εμπειρίες για τους φιλοξενούμενους που αναζητούσαν το κάτι παραπάνω από μια απλή διαμονή.

To eylo είναι για εκείνη η αφορμή για να κάνει ένα διάλειμμα από το corporate ξενοδοχειακό περιβάλλον και να δημιουργήσει ένα δικό της brand στην Ελλάδα, στα μέτρα της αλλά και στα μέτρα εκείνων που θα την εμπιστευτούν για να διαμορφώσει τις στιγμές των διακοπών τους.

Το eylo table είναι ένα κυριακάτικο τραπέζι που ταξιδεύει σε αμπελώνες, φάρμες, παραλίες και άλλα αναπάντεχα μέρη, με σεβασμό στη φύση.

Ο ένας άξονας του eylo απευθύνεται σε κόσμο που επισκέπτεται την Ελλάδα. Αναζητώντας τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά του καθενός, η Νίκη Αλεξιάδου σχεδιάζει εμπειρίες που συνδέουν τον τόπο με τους ανθρώπους.

To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη Facebook Twitter
Με μια δεκαεπτάχρονη πορεία στον χώρο της φιλοξενίας, έχοντας εργαστεί σε ξενοδοχεία του Λονδίνου, του Ντουμπάι και της Ελλάδας, αγαπημένο καθήκον της Νίκης Αλεξιάδου στη δουλειά της ήταν το να δημιουργεί εμπειρίες για τους φιλοξενούμενους που αναζητούσαν το κάτι παραπάνω από μια απλή διαμονή.

«Οι εμπειρίες είναι tailor made, φτιάχνονται κάθε φορά πάνω τους, στόχος είναι να έχουν μια αυθεντικότητα, να είναι στιγμές που δεν θα μπορούσαν εύκολα να τις ζήσουν από μόνοι τους. Για παράδειγμα, αν κάποιοι επισκέπτες της Αθήνας δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γαστρονομία, δεν θα τους προτείνω απλά να επισκεφθούν το ΦΙΤΑ για να φάνε, θα περάσουμε από το μαγαζί να το δουν, θα πάμε μια βόλτα στη λαϊκή, θα βρω μια μονοκατοικία στα Πετράλωνα και θα καλέσω τον Φώτη και τον Θοδωρή (σ.σ. Φωτεινόγλου και Κασσαβέτης, δημιουργοί του εστιατορίου του Νέου Κόσμου) να μαγειρέψουν εκεί», όπως εξηγεί. 

Ο δεύτερος άξονας του εγχειρήματός της είναι το eylo table. «Είχα πάντα μια αγάπη για τα μεγάλα τραπέζια, είναι κάτι που έμαθα δίπλα στους γονείς μου, γέμιζα με χαρά κάθε φορά που ερχόταν κόσμος στο σπίτι γιατί κατάφερναν να φέρνουν και ανθρώπους που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Θυμάμαι να στρώνω το τραπέζι, να συνειδητοποιώ ότι τα πιάτα δεν φτάνουν και ότι πρέπει να πάρουμε μερικά ακόμα, να κάθομαι με τους ετερόκλητους καλεσμένους και να περνάω από τις πιο ωραίες μου στιγμές». 

«Όταν συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι θέλω να κάνω κάτι δικό μου, που να σχετίζεται με τη φιλοξενία, σκέφτηκα ότι θέλω να τρώμε όλοι μαζί, να συναντιούνται άνθρωποι σε ένα τραπέζι που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον και σιγά σιγά να γνωρίζονται, σε open air γαστρονομικές εμπειρίες σε ωραία και αναπάντεχα μέρη, στα οποία δεν θα μπορούσαν να βρεθούν με άλλη αφορμή».

To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη Facebook Twitter
Ο πατέρας του Gastone Κλεομένης Ζουρνατζής, με τη φιλοσοφία του για την κουζίνα να κινείται γύρω από τα εποχιακά υλικά και τις ελληνικές γεύσεις, έχει αναλάβει το μαγειρικό κομμάτι του eylo table.

Το eylo table είναι ένα κυριακάτικο τραπέζι που ταξιδεύει σε αμπελώνες, φάρμες, παραλίες και άλλα αναπάντεχα μέρη, με σεβασμό στη φύση. Το πρώτο eylo table πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου, σε έναν πανέμορφο αμπελώνα στην Αρχαία Κόρινθο. Μαζί με τον Σεφ Κλεομένη Ζουρνατζή, την οικογένεια Κοντογιάννη που το φιλοξένησε στον υπέροχο αμπελώνα της, υποδέχθηκε τους πρώτους πενήντα καλεσμένους. 

Εκείνη την Κυριακή δεν είχαν ούτε ρεύμα ούτε νερό. Η ομάδα του eylo έφερε νερό από την κοντινότερη πηγή που βρίσκεται πεντακόσια μέτρα μακριά, μάζεψε αμπελόφυλλα και λουλούδια και έστρωσε τραπέζι για πενήντα άτομα. Ο πατέρας του Gastone Κλεομένης Ζουρνατζής, με τη φιλοσοφία του για την κουζίνα να κινείται γύρω από τα εποχιακά υλικά και τις ελληνικές γεύσεις, έχει αναλάβει το μαγειρικό κομμάτι του eylo table.

Ντολμαδάκια στα κάρβουνα με ταχίνι και miso, ένα καμένο λάχανο με διάφορα μυρωδικά και μυρώνια, μια ελληνική σαλάτα, ένα πιλάφι με κότα βραστή, ξινοτύρι και κρόκο Κοζάνης, αρνί αντικριστό με πατάτες στη χόβολη, και για γλυκό έβγαλαν ρυζόγαλο με βερίκοκα γλασέ. Σε αυτό το πρώτο τραπέζι ο σεφ έψαξε την κοντινή στο κτήμα πρώτη ύλη, άναψε φωτιές μαζί με φίλους για να ετοιμάσουν όλοι μαζί μια αλληλουχία πιάτων που συνοδεύτηκε από τις τέσσερις ετικέτες βιοδυναμικών κρασιών του κτήματος Κοντογιάννη, που παράγει βιοδυναμικά κρασιά από το 1999, χρησιμοποιώντας δικά του εκχυλίσματα βοτάνων για τα αμπέλια και λειτουργώντας σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. 

Πρωταγωνιστής στο μενού θα είναι ο τόπος και όσα αυτός έχει να δώσει. «Αν βρεθούμε σε μια φάρμα, τον πρώτο ρόλο θα κρατήσουν ο αγρότης και τα προϊόντα του, αν πάμε σε μια παραλία θα φροντίσουμε να προμηθευτούμε ψάρια από έναν τοπικό ψαρά. Σεβόμενοι τον τόπο θέλουμε να προάγουμε την παράδοση αλλά με ένα τρόπο πιο twisted, σερβίροντας απλά πράγματα και όχι εστιατορικά. Κάθε τραπέζι θα συνοδεύεται από μια δραστηριότητα, όπως η συγκομιδή αμπελόφυλλων που είχαμε κανονίσει για το πρώτο. Το eylo δεν στοχεύει στο να καθόμαστε απλά στο τραπέζι για να φάμε αλλά στο να είναι μια εμπειρία».

To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη Facebook Twitter
Εκείνη την Κυριακή δεν είχαν ούτε ρεύμα ούτε νερό. Η ομάδα του eylo έφερε νερό από την κοντινότερη πηγή που βρίσκεται πεντακόσια μέτρα μακριά, μάζεψε αμπελόφυλλα και λουλούδια και έστρωσε τραπέζι για πενήντα άτομα.
To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη Facebook Twitter
Αρνί αντικριστό

Περισσότερες πληροφορίες για το eylo και τις τοποθεσίες στις οποίες θα στρώσει τα επόμενα τραπέζια του θα βρείτε εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Chrisopigi: Το πολυβραβευμένο λάδι της Σητείας που χρησιμοποιούν κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Γεύση / Chrisopigi: Το πολυβραβευμένο λάδι της Σητείας που χρησιμοποιούν κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος άφησε τη δουλειά στην τράπεζα για να αξιοποιήσει τους καρπούς μιας προνομιούχας γης. Κέρδισε αμέσως βραβείο για το λάδι του, έστειλε δείγμα σε ένα μισελενάτο εστιατόριο και έπειτα βρέθηκε να συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους σεφ. Ο Χρυσοβαλάντης Λασιθιωτάκης τον ακολούθησε και μαζί έχουν πάρει έναν δύσκολο δρόμο που τους οδηγεί στην ποιότητα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ΜΟΥΡΙΑ

Γεύση / Μουριά: Στο αιωνόβιο καφενείο των Εξαρχείων

Στέκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, ο έβδομος και σημερινός του ιδιοκτήτης το ανέλαβε τη δεκαετία του ’80 και από τότε υποδέχεται από πολιτικούς και καλλιτέχνες μέχρι φοιτητές και τους εμπόρους της λαϊκής της Καλλιδρομίου. Αν κάτι αγαπάνε όλοι αυτοί στη Μουριά, είναι ότι εκεί νιώθουν άνετα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ