Πώς θα σας φαινόταν να βρεθείτε σε ένα τραπέζι που στρώθηκε μέσα σε έναν μη επισκέψιμο αμπελώνα, δίπλα σε μια λίμνη ή σε μια παραλία που δεν έχουν γύρω τους μαγαζιά τα οποία προσφέρουν φαγητό, σε ένα μουσικό φεστιβάλ, σε έναν δρόμο, σε μια γέφυρα, στα πιο off-Broadway σημεία;
Αν σας ακούγονται ενδιαφέρουσες οι παραπάνω τοποθεσίες για να απολαύσετε ένα γεύμα μοναδικό, που δεν μπορεί να επαναληφθεί με τον τρόπο που θα το ζήσετε, τότε το όνομα που πρέπει να ψάξετε είναι το eylo.
Με μια δεκαεπτάχρονη πορεία στον χώρο της φιλοξενίας, έχοντας εργαστεί σε ξενοδοχεία του Λονδίνου, του Ντουμπάι και της Ελλάδας, αγαπημένο καθήκον της Νίκης Αλεξιάδου στη δουλειά της ήταν το να δημιουργεί εμπειρίες για τους φιλοξενούμενους που αναζητούσαν το κάτι παραπάνω από μια απλή διαμονή.
To eylo είναι για εκείνη η αφορμή για να κάνει ένα διάλειμμα από το corporate ξενοδοχειακό περιβάλλον και να δημιουργήσει ένα δικό της brand στην Ελλάδα, στα μέτρα της αλλά και στα μέτρα εκείνων που θα την εμπιστευτούν για να διαμορφώσει τις στιγμές των διακοπών τους.
Το eylo table είναι ένα κυριακάτικο τραπέζι που ταξιδεύει σε αμπελώνες, φάρμες, παραλίες και άλλα αναπάντεχα μέρη, με σεβασμό στη φύση.
Ο ένας άξονας του eylo απευθύνεται σε κόσμο που επισκέπτεται την Ελλάδα. Αναζητώντας τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά του καθενός, η Νίκη Αλεξιάδου σχεδιάζει εμπειρίες που συνδέουν τον τόπο με τους ανθρώπους.
«Οι εμπειρίες είναι tailor made, φτιάχνονται κάθε φορά πάνω τους, στόχος είναι να έχουν μια αυθεντικότητα, να είναι στιγμές που δεν θα μπορούσαν εύκολα να τις ζήσουν από μόνοι τους. Για παράδειγμα, αν κάποιοι επισκέπτες της Αθήνας δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γαστρονομία, δεν θα τους προτείνω απλά να επισκεφθούν το ΦΙΤΑ για να φάνε, θα περάσουμε από το μαγαζί να το δουν, θα πάμε μια βόλτα στη λαϊκή, θα βρω μια μονοκατοικία στα Πετράλωνα και θα καλέσω τον Φώτη και τον Θοδωρή (σ.σ. Φωτεινόγλου και Κασσαβέτης, δημιουργοί του εστιατορίου του Νέου Κόσμου) να μαγειρέψουν εκεί», όπως εξηγεί.
Ο δεύτερος άξονας του εγχειρήματός της είναι το eylo table. «Είχα πάντα μια αγάπη για τα μεγάλα τραπέζια, είναι κάτι που έμαθα δίπλα στους γονείς μου, γέμιζα με χαρά κάθε φορά που ερχόταν κόσμος στο σπίτι γιατί κατάφερναν να φέρνουν και ανθρώπους που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Θυμάμαι να στρώνω το τραπέζι, να συνειδητοποιώ ότι τα πιάτα δεν φτάνουν και ότι πρέπει να πάρουμε μερικά ακόμα, να κάθομαι με τους ετερόκλητους καλεσμένους και να περνάω από τις πιο ωραίες μου στιγμές».
«Όταν συνειδητοποίησα, λοιπόν, ότι θέλω να κάνω κάτι δικό μου, που να σχετίζεται με τη φιλοξενία, σκέφτηκα ότι θέλω να τρώμε όλοι μαζί, να συναντιούνται άνθρωποι σε ένα τραπέζι που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον και σιγά σιγά να γνωρίζονται, σε open air γαστρονομικές εμπειρίες σε ωραία και αναπάντεχα μέρη, στα οποία δεν θα μπορούσαν να βρεθούν με άλλη αφορμή».
Το eylo table είναι ένα κυριακάτικο τραπέζι που ταξιδεύει σε αμπελώνες, φάρμες, παραλίες και άλλα αναπάντεχα μέρη, με σεβασμό στη φύση. Το πρώτο eylo table πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου, σε έναν πανέμορφο αμπελώνα στην Αρχαία Κόρινθο. Μαζί με τον Σεφ Κλεομένη Ζουρνατζή, την οικογένεια Κοντογιάννη που το φιλοξένησε στον υπέροχο αμπελώνα της, υποδέχθηκε τους πρώτους πενήντα καλεσμένους.
Εκείνη την Κυριακή δεν είχαν ούτε ρεύμα ούτε νερό. Η ομάδα του eylo έφερε νερό από την κοντινότερη πηγή που βρίσκεται πεντακόσια μέτρα μακριά, μάζεψε αμπελόφυλλα και λουλούδια και έστρωσε τραπέζι για πενήντα άτομα. Ο πατέρας του Gastone Κλεομένης Ζουρνατζής, με τη φιλοσοφία του για την κουζίνα να κινείται γύρω από τα εποχιακά υλικά και τις ελληνικές γεύσεις, έχει αναλάβει το μαγειρικό κομμάτι του eylo table.
Ντολμαδάκια στα κάρβουνα με ταχίνι και miso, ένα καμένο λάχανο με διάφορα μυρωδικά και μυρώνια, μια ελληνική σαλάτα, ένα πιλάφι με κότα βραστή, ξινοτύρι και κρόκο Κοζάνης, αρνί αντικριστό με πατάτες στη χόβολη, και για γλυκό έβγαλαν ρυζόγαλο με βερίκοκα γλασέ. Σε αυτό το πρώτο τραπέζι ο σεφ έψαξε την κοντινή στο κτήμα πρώτη ύλη, άναψε φωτιές μαζί με φίλους για να ετοιμάσουν όλοι μαζί μια αλληλουχία πιάτων που συνοδεύτηκε από τις τέσσερις ετικέτες βιοδυναμικών κρασιών του κτήματος Κοντογιάννη, που παράγει βιοδυναμικά κρασιά από το 1999, χρησιμοποιώντας δικά του εκχυλίσματα βοτάνων για τα αμπέλια και λειτουργώντας σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Πρωταγωνιστής στο μενού θα είναι ο τόπος και όσα αυτός έχει να δώσει. «Αν βρεθούμε σε μια φάρμα, τον πρώτο ρόλο θα κρατήσουν ο αγρότης και τα προϊόντα του, αν πάμε σε μια παραλία θα φροντίσουμε να προμηθευτούμε ψάρια από έναν τοπικό ψαρά. Σεβόμενοι τον τόπο θέλουμε να προάγουμε την παράδοση αλλά με ένα τρόπο πιο twisted, σερβίροντας απλά πράγματα και όχι εστιατορικά. Κάθε τραπέζι θα συνοδεύεται από μια δραστηριότητα, όπως η συγκομιδή αμπελόφυλλων που είχαμε κανονίσει για το πρώτο. Το eylo δεν στοχεύει στο να καθόμαστε απλά στο τραπέζι για να φάμε αλλά στο να είναι μια εμπειρία».
Περισσότερες πληροφορίες για το eylo και τις τοποθεσίες στις οποίες θα στρώσει τα επόμενα τραπέζια του θα βρείτε εδώ.