Για γαύρο τηγανητό και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια στην μπάρα του Kobra

Για γαύρο τηγανητό και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια στη μπάρα του Kobra Facebook Twitter
Το μεσημεριανό/ βραδινό μενού του Kobra είναι η επιτομή του multi-culti, αφού βγάζουν έναν γαύρο τηγανητό με λαδολέμονο σε γαλάκτωμα, που επίσης πάει με μια μπίρα. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
0

Μέσα στην αμφιβολία για το τι έρχεται, που προκάλεσε σε όλους μας η πανδημία, είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα μαγαζιά που έβαλαν ψηλά τον πήχη, έτσι που περιμέναμε να δούμε τι έχουν να δώσουν και σε συνθήκες κανονικότητας.

Ένα από αυτά είναι το Kobra, ένα concept το οποίο δεν (μου) θυμίζει κάτι άλλο στην πόλη και που γνωρίζοντάς το από τη μέρα μηδέν, δηλαδή από το καλοκαίρι του ‘20, το είδα να μην κάθεται σε ησυχία, όσο τουλάχιστον του το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Από την πρεμιέρα του το μαγαζί που τραβάει τα βλέμματα στον δρόμο της Ναυαρίνου φάνηκε ότι δεν θέλει να είναι προβλέψιμο. Έδειξε ότι το ενδιαφέρει να προσφέρει ένα πρωινό που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, να λειτουργεί ως ασυνήθιστο μπαρ, μπορούσες να το πεις και funky μπιστρό – και gastro-club το χαρακτήρισαν. Είναι όλα, αλλά δεν είναι και τίποτε ακριβώς από αυτά.

Από τη σχεδιαστική προσέγγιση του Studiomateriality, που παντρεύει custom κατασκευές, όπως ένα διαφορετικό εξομολογητήριο, ένα τραπέζι που γυρίζει σαν μύλος σε παιδική χαρά και μια εικαστική βιτρίνα, με την μποτιτσελική Αφροδίτη να αντικαθιστά τις φιάλες των ποτών με τις κλασικές λευκές πλαστικές καρέκλες, μέχρι τα fun και υψηλών γαστρονομικών ταχυτήτων μενού που είχε παρουσιάσει ως τώρα με τον χαρισματικό Άνταμ Κοντοβά στο τιμόνι της κουζίνας του, το Kobra έδειξε από τις αντισυμβατικές προθέσεις του ότι δεν θα έχει στεγανά.

«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ήθελα το μενού να μην έχει ταυτότητα, δεν με ενδιέφερε να έρχεται κάποιος εδώ και να έχει στο μυαλό του ότι θα φάει "ελληνική δημιουργική", προτιμούσα να έχει τα πάντα, αυτά που θα ήθελα εγώ να βρω σε ένα μπαρ».

To έχει στήσει μια παρέα που έχει ξενυχτήσει πολύ μαζί και το ζητούμενο ήταν εξαρχής να σερβίρουν ένα φαγητό που να μπορεί να σταθεί και στην μπάρα. Στην νέα εποχή της κουζίνας του η σκυτάλη πέρασε στον sous chef του Simul, στον Μάνο Σαρρή, που, όπως μου είπε ο Λεωνίδας Δεληγιάννης (Κάιν, Ρεσιτάλ, Τιτάνας), τον επέλεξαν γιατί, πέρα από ταλαντούχος μάγειρας που μπορεί να μαγειρέψει τόσο σύνθετα όσο και απλά, είναι και «ένας άνθρωπος που συχνάζει σε μπαρ».

Εγώ θα πω ότι έχει και μια έφεση στην «comfortιά», όπως λεγόταν και η εκπομπή μαγειρικής που άρχισε να ανεβάζει στο YouTube στην καραντίνα, και αυτό βγαίνει και στο πρώτο μενού του για το Kobra, που αλλάζει δέρμα.

Για γαύρο τηγανητό και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια στη μπάρα του Kobra Facebook Twitter
Από τη σχεδιαστική προσέγγιση του Studiomateriality, το Kobra έδειξε ότι δεν θα έχει στεγανά. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Ξεκίνησε να διαμορφώνει το καινούργιο bar food που βρίσκουμε στη Ναυαρίνου, έχοντας στο μυαλό του «κάτι που τρώγεται με τα χέρια, κάτι που είναι τηγανητό, κάτι που να μπαίνει σε ψωμί, κάτι που δεν είναι εξεζητημένο, κάτι που είναι οικείο, αφού προς τα κει πάει γενικά η φάση του φαγητού. Θέλαμε να προσφέρουμε πράγματα εύκολα για όσους έρχονται για ποτό».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από το ότι το Kobra είναι ένα μπαρ που χορεύει και ξενυχτάει, αλλά σερβίρει και πρωινό. Σε αυτή την κάρτα, λοιπόν, βρίσκουμε προτάσεις όπως «ένα από τα πιο ωραία πρωινά που μπορεί να φάει κανείς» κατά τον σεφ και δεν έχω παρά να συμφωνήσω, ένα χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης που ζυμώνεται στην κουζίνα, σκέτο ή γεμιστό με δικές του μαρμελάδες και ένα βούτυρο αρωματισμένο με raspberries, αυγά ποσέ σε κούπα με στάκα Σητείας και προζυμένια κρουτόν.

Μαζί με αυτά τα πρωινά που επιβεβαιώνουν την υπεροχή της απλότητας στο φαγητό και ξυπνούν σε όλους μας αναμνήσεις, ετοιμάζουν μια γαλλική ομελέτα με βούτυρο και σχοινόπρασο, ένα vegan wrap με χούμους, πίκλες αγγούρι και καραμελωμένα καρότα και ένα steak sandwich σε τσιαπάτα με ψητές πιπεριές και κρέμα τσένταρ σε περίπτωση που θέλουμε να ξεκινήσουμε με κάτι πληθωρικό τη μέρα μας – είναι και τάση αυτό το σάντουιτς, όπως είναι και τα soft cookies που φτιάχνουν, τα κάνουν με ταχίνι και σοκολάτα.

Μετά τις δύο το μεσημέρι το κουλούρι του πρωινού σερβίρεται σαν κουβέρ με ένα καπνιστό βούτυρο με άχυρο, ενώ στο υπόλοιπο μενού, που τρέχει μέχρι τις εντεκάμισι το βράδυ, συμβαίνει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.

«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ήθελα το μενού να μην έχει ταυτότητα, δεν με ενδιέφερε να έρχεται κάποιος εδώ και να έχει στο μυαλό του ότι θα φάει "ελληνική δημιουργική", προτιμούσα να έχει τα πάντα, αυτά που θα ήθελα εγώ να βρω σε ένα μπαρ. Το τηγανητό κοτόπουλο είναι αμερικανιά, αλλά σε ποιον δεν αρέσει; Βρίσκω άδικο να αποκλείουμε πράγματα επειδή είναι ξενόφερτα, όπως αντίστοιχα και το να μην αξιοποιούμε στοιχεία από την εγχώρια κουζίνα επειδή τα θεωρούμε πολύ απλά. Αν είναι κάτι είναι νόστιμο και μας αρέσει, έχει νόημα να το σερβίρουμε».

Για γαύρο τηγανητό και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια στη μπάρα του Kobra Facebook Twitter
Χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης που ζυμώνεται στην κουζίνα, σκέτο ή γεμιστό με δικές του μαρμελάδες, βούτυρο αρωματισμένο με raspberries, αυγά ποσέ σε κούπα με στάκα Σητείας και προζυμένια κρουτόν. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Έτσι το προαναφερθέν κοτόπουλο θα το βουτάμε με τα χέρια στη μαγιονέζα τους – θα το συνόδευα με μια lager μπίρα.

Το μεσημεριανό/ βραδινό μενού του Kobra είναι η επιτομή του multi-culti, αφού βγάζουν έναν γαύρο τηγανητό με λαδολέμονο σε γαλάκτωμα, που επίσης πάει με μια μπίρα, όπως και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια πανέ με μαγιονέζα με σιράτσα τα οποία ο σεφ τα προτείνει και σε όσους απολαμβάνουν τα καπνιστά ουίσκι. 

Κάνουν κροκέτες από φάβα παντρεμένη, αυτή της προηγούμενης μέρας, που μπαίνει στο τηγάνι με κρεμμύδια, τα οποία καραμελώνουν, και κάππαρη – ο Μάνος Σαρρής έχει προσθέσει μαρμελάδα ντομάτας και καπνιστό χέλι σε αυτό το πιάτο-homage στην Πάρο απ’ όπου και κατάγεται, όπως είναι και ο γαύρος με το λαδολέμονο, που πάνω απ' όλα είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα για bar food, να τον προτιμήσετε.

Η μπρουσκέτα με το καψαλισμένο λαυράκι, τα ντοματίνια κονφί και την κρέμα ξινομυζήθρας είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο και μία από τις ιταλικές αναφορές του μενού – θα δοκιμάσετε και σπανακόρυζο σε εκδοχή αραντσίνο με κρέμα φέτας και φρέσκα μυρωδικά, το οποίο μπορείτε να ματσάρετε με το τζιν σας.

Όσο για το χοιρινό ιμπέρικο με τη σαλάτα κόκκινο λάχανο σε ψωμάκι μπριος, ποντάρω ότι θα γίνει instant hit, κάντε μια δοκιμή μαζί με ρούμι.

Για γαύρο τηγανητό και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια στη μπάρα του Kobra Facebook Twitter
Χοιρινό ιμπέρικο με σαλάτα κόκκινο λάχανο σε ψωμάκι μπριός. Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το φαγητό θα ακολουθεί την εποχικότητα, θα εμφανίζονται πιάτα ημέρας με υλικά που μπορεί να πέσουν στα χέρια τους και να τους εξιτάρουν, γενικά το Kobra δεν θα μας αφήσει να βαρεθούμε, αφού σκοπεύει να επαναφέρει τα πειραματικά κουτιά που είχαν πρωτοεμφανιστεί με συνταγές του Άνταμ Κοντοβά, κουτιά δηλαδή που από το χρώμα τους μας κάνουν να καταλαβαίνουμε αν το πιάτο που θα βρούμε μέσα σε αυτά είναι βασισμένο στο κρέας ή στο ψάρι, αν είναι veggie, αλλά δεν έχουμε καμία άλλη πληροφορία γι’ αυτά, δεν ξέρουμε τι θα βρούμε και θα φάμε μέχρι να τα ανοίξουμε.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως σε αυτό το δημιουργικό χάος που είναι το Kobra θα φάτε με χαλαρότητα στο μπαρ, το μενού είναι ακομπλεξάριστο, όπως και το γύρω περιβάλλον.

Επίσης, δεν θα χρειαστεί να σκεφτείτε μέχρι πιο «βρόμικο» της Αθήνας πρέπει να οδηγήσετε μετά για να χορτάσετε, κάτι που ξέρω ότι βασανίζει πολλούς από τους ξενύχτηδες αυτής της πόλης, τουλάχιστον αυτούς που το υπολογίζουν το junk τους και δεν το ξοδεύουν.

Για γαύρο τηγανητό και «αλήτικα» μοσχαρίσια γλυκάδια στη μπάρα του Kobra Facebook Twitter
«Βρίσκω άδικο να αποκλείουμε πράγματα επειδή είναι ξενόφερτα, όπως αντίστοιχα και το να μην αξιοποιούμε στοιχεία από την εγχώρια κουζίνα επειδή τα θεωρούμε πολύ απλά. Αν είναι κάτι είναι νόστιμο και μας αρέσει, έχει νόημα να το σερβίρουμε». Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Facebook: Kobra, Instagram: kobra.est2020
Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί βγαίνουν όλοι στην Ασκληπιού;

Urban Culture / Γιατί βγαίνουν όλοι στην Ασκληπιού;

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα ο δρόμος της Νεάπολης των Εξαρχείων υπήρξε σημείο όπου εκκολάφθηκε μέρος του αθηναϊκού μποέμ στοιχείου. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια αρμονική πιάτσα εξόδου με παλιούς ενοίκους και νέα μπαρ που έχουν αναδειχθεί σε places to be για διαφορετικούς λόγους. Παράλληλα, συγκεντρώνει τους χώρους δημιουργικών ανθρώπων της πόλης, με τον καθένα από αυτούς να έχει τη δική του καλλιτεχνική ματιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τι φαγητό κρύβουν τα πειραματικά κουτιά του Kobra;

Γεύση / Τι φαγητό κρύβουν τα πειραματικά κουτιά του Kobra;

To «experiment one»-κόκκινο κουτί είναι από τα πιο ανατρεπτικά πράγματα που θα συμβούν με κλειστή την αθηναϊκή εστίαση. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά και υπάρχει λόγος. Πρέπει να δοκιμάσετε το φαγητό που κρύβει και να κρατήσετε αυτό το design αντικείμενο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

Urban Culture / Έχει η Αθήνα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα μπορεί να αντέξει;

H νέα μεγάλη κόντρα της πόλης είναι ανάμεσα στους πεζούς που θέλουν να έχουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια και στους μαγαζάτορες που τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν τα διπλάσια τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα τους επιτρέπει η άδειά τους. Είναι όμως ένας καινούργιος πόλεμος αυτός ή υπήρχε πάντα; Και ποιος ευθύνεται πραγματικά γι’ αυτόν;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σημειώσεις για τη ζωή στα Εξάρχεια

Urban Culture / Σημειώσεις για τη ζωή στα Εξάρχεια

Αν υπάρχει μία γειτονιά της Αθήνας που συγκεντρώνει τα πιο παλιά στέκια, ανεξάρτητους χώρους τέχνης, ποικίλες δημιουργικές απόψεις και μια λαϊκή-σημείο συνάντησης για όλο το κέντρο της πόλης, τότε είναι αυτή που ζει μεταξύ Πανεπιστημίου και Καλλιδρομίου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ