Γιάννης Λιανάς: «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή» Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

Γιάννης Λιανάς: «Στο φαγητό δεν υπάρχει ντροπή»

0

Όταν έφυγε από την Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο εξάμηνο τρεφόταν μόνο με σουβλάκια και πίτσες. «Η μητέρα μου δεν μου έστελνε ούτε πράσινο φύλλο, σε αντίθεση με τις μαμάδες των φοιτητών που τους στέλνουν φαγητό ή, τουλάχιστον, έτσι έκαναν εκείνη την εποχή. Οπότε, με κάποιον τρόπο, έπρεπε να ξεκινήσω να τρώω λίγο πιο ανθρώπινα».

Ξεκίνησε να μαγειρεύει με οδηγίες μέσω τηλεφώνου, «την έπαιρνα, της έλεγα τι θέλω να φτιάξω και μου εξηγούσε τα βήματα ένα-ένα, εκνευριζόμασταν κιόλας όταν, σύμφωνα με τις οδηγίες της, έπρεπε να προσθέσω κάποια συστατικά “με το μάτι” κι εγώ της απαντούσα ότι δεν υπάρχει αυτό, δεν καταλάβαινα τότε τι σημαίνει. Πέρασαν έτσι έξι μήνες και μετά αποφάσισα να αφήσω το κουζινάκι με τα μάτια και να αγοράσω μια κουζίνα κανονική, με εστίες, και ένα μεγάλο ψυγείο. Άρχισα να πηγαίνω κάθε μέρα στο σούπερ-μάρκετ και έτρωγα κατά βάση στο σπίτι». 

Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή.

Ένα φιλέτο μοσχαρίσιο ήταν το πρώτο πιάτο που ένιωσε ότι το ετοίμασε όπως πρέπει «ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζα, το είχα ευχαριστηθεί, είχε και το βούτυρό του, οπότε μου φάνηκε εκπληκτικό». Το φαγητό στο οποίο έχει αποτύχει πολλές φορές είναι οι φακές, ξεχνιέται και τις αφήνει να παραβράσουν. Σε ένα πάρτι που είχε στηθεί στη Λέσχη Κλασσικών και Τροποποιημένων Οχημάτων στο Κορωπί ή στον «Στάβλο», όπως αποκαλούν οι θαμώνες του το συγκεκριμένο μέρος, ο Γιάννης μαζί με ακόμα έναν φίλο του είχαν δώσει περισσότερα από τετρακόσια χοτ-ντογκ με καραμελωμένα κρεμμύδια που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων για τον οποίο έχει μαγειρέψει ποτέ. Τον έχω δει και εγώ εν δράσει σε μπάρμπεκιου στον Στάβλο και κατάλαβα ότι είναι από εκείνους που σε υποδέχονται και μετά τους χάνεις για ώρα ‒ είχε και το πόστο της κρύας κουζίνας, μοιραζόταν και το ψήσιμο με μερικούς ακόμα, μας ενημέρωνε κάθε φορά που κάποιο σαγανάκι ή κάποιο κρέας ετοιμαζόταν, έδειχνε ότι το είχε βάλει σκοπό να ευχαριστηθούν όλοι, και ήμασταν αρκετοί.

Γιάννης Λιανάς: «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή» Facebook Twitter
Η σάλτσα tare, που αποτελεί βασικό συστατικό της ramen, μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, εκείνος προτιμά να την κάνει με βάση τη σόγια, καθώς δεν του αρέσει το miso. Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

Στην ιταλική κουζίνα βρίσκει γοητευτικό το γεγονός πως, επιστρέφοντας από τη δουλειά στο σπίτι, μπορεί να γευτεί κάτι πολύ νόστιμο, με απλά υλικά, το πολύ σε είκοσι λεπτά. Την ίδια στιγμή, στη γαλλική κουζίνα αγαπά όλη αυτήν τη διαδικασία που απαιτούν οι σάλτσες και οι ζωμοί της με τους οποίους «πειράζει» και πολλές ελληνικές κλασικές συνταγές. Κάποια στιγμή κόλλησε με τα ζυμαρικά. Δοκίμασε να τα κάνει και από την αρχή μέχρι το τέλος χειροποίητα, ενώ τώρα έχει στρέψει την προσοχή του στα σάντουιτς, για εκείνον είναι ένας ιδανικός καμβάς για πειραματισμό.

Μια μέρα βρέθηκε σε ένα κρεοπωλείο με μια κοινή μας φίλη, την Ηρώ, και καθώς είδαν ότι δίπλα σε αυτό υπήρχε ένα μαγαζί που ειδικευόταν στα ασιατικά τρόφιμα, μπήκαν μέσα και άρχισαν να αγοράζουν υλικά για να δοκιμάσουν να κάνουν pad thai, το οποίο όμως απέτυχε παταγωδώς ‒ συνέβη το ίδιο που παθαίνει με τις φακές, τους παράβρασαν τα noodles. Όταν ξαναβρέθηκαν σε εκείνο το μαγαζί αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους με τη ramen. Αυτή τους βγήκε χάρμα, αφού πρώτα ο Γιάννης είδε πάρα πολλά βίντεο για να φτιάξει τελικά μια δική του συνταγή που γραπτώς δεν υπάρχει. Και όταν λέει πάρα πολλά, εννοεί πάνω από τριάντα ‒ ανεξαρτήτως του επιπέδου δυσκολίας του πιάτου που θέλει να ετοιμάσει, θα κάτσει και θα παρακολουθήσει όσο περισσότερα βίντεο μπορεί, «είναι η διασκέδασή μου, αντί να κάθομαι να βλέπω σειρές, βλέπω συνταγές».

Η σάλτσα tare, που αποτελεί βασικό συστατικό της ramen, μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, εκείνος προτιμά να την κάνει με βάση τη σόγια, καθώς δεν του αρέσει το miso. Έφτιαξε αρωματικό λάδι από το λίπος του κοτόπουλου με τζίντζερ, σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι και από αυτό πέρασε και τα κριτσανιστά κρεμμύδια που συμπεριέλαβε στα διάφορα toppings που πρόσθεσε στη σούπα. Έκοψε την crunchy πέτσα του κοτόπουλου σε πολύ μικρά κομματάκια και την έβαλε μέσα στα gyoza για να δώσει έξτρα γεύση.

Γιάννης Λιανάς: «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή» Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Κατσαρός/LIFO

Μόνο ο ζωμός χρειάστηκε έξι ολόκληρες ώρες για να γίνει, η υπόλοιπη συνταγή πήρε τρεις ώρες για να ολοκληρωθεί. Κάποιοι δεν θα άντεχαν όλη αυτή την αναμονή, αλλά όσοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο δεν πτοούνται. «Η μαγειρική έχει πολύ περίμενε και θέλει υπομονή, οπότε, όταν μαγειρεύω, φροντίζω ιδανικά να έχω παρέα για να μιλάμε, να πίνουμε μπίρες. Διαφορετικά, αν είμαι μόνος μου, ακούω πανκ, βλέπω βίντεο άσχετα ή σχετικά με το επόμενο στάδιο της συνταγής που έχω στα σκαριά. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη μαγειρική είναι να ετοιμάζω κάτι για άλλους και να το χαίρονται».

Τις γιορτές θα βάλει χοιρινό στον φούρνο με πατάτες, ξινόμηλα και πορτοκάλι που του ξυπνάει αναμνήσεις. Δεν τρώει εύκολα έξω πια rib eye, γιατί το κάνει πολύ καλύτερα σπίτι του, όπως λέει. Το φαγητό που έχει καταφέρει να βγάλει νοστιμότερο από εκείνη που του έμαθε τα βασικά με υπεραστικά τηλεφωνήματα για να μπορεί να μπει στην κουζίνα είναι κοτόσουπα, που έχει καταφέρει να τη σερβίρει πιο νόστιμη, «όλα τα άλλα τα πετυχαίνει καλύτερα εκείνη». 


— Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
To βούτυρο.

— Και αυτό που δεν αντέχεις;
Ο κόλιανδρος.

— Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο ή τα ντουλάπια σου;
Μακαρόνια.

— Πού έφαγες το καλύτερο σου γεύμα τελευταία;
Στο Soil.

— Υπάρχει φαγητό το οποίο δεν θα παραγγείλεις ποτέ έξω, που το προτιμάς αυστηρά σπιτικό;
Όχι.

— Τι τρως όταν δεν σε βλέπουν οι άλλοι;
Δεν υπάρχει ντροπή στο φαγητό.

— Ποιο είναι το φαγητό που δεν ήθελες να το βλέπεις ως παιδί αλλά το εκτίμησες μεγαλώνοντας;
Ο ταραμάς.

— Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια;
Το αρνάκι στον φούρνο με πατάτες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT