Ham on Rye: Ένα αυθεντικό ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Το Ham on Rye βρίσκεται στο κρυφό στενό της Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος, δίπλα στη «Στοά Χόλιγουντ» ή Στοά Πανταζόπουλου, όπως λέγεται κανονικά. Φωτ.: Aphroditi Houlaki
0

Στο ημι-αυτοβιογραφικό Ham on Rye –ή Tοστ Zαμπόν, επί το ελληνικότερον–, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι καταγράφει μέσω του λογοτεχνικού του alter ego Χένρι Τσινάσκι την παιδική και εφηβική του ηλικία του, περιόδους της ζωής του που σημαδεύτηκαν από την κακοποιητική φιγούρα του πατέρα του, τις προκαταλήψεις που βίωσε εξαιτίας της γερμανική του καταγωγής και τη βαριάς μορφής ακμή που τον ταλαιπωρούσε. 

Στο τέταρτο μυθιστόρημά του η καταγραφή αυτή ξεκινάει ήδη από τα βρεφικά του χρόνια, απ’ όταν ο συγγραφέας θυμάται τον εαυτό του, μόλις δύο ετών, να κάθεται κάτω από ένα τραπέζι στο οποίο έχουν μαζευτεί άντρες με μαύρα παπούτσια και ρυτίδες οι οποίοι πίνουν τον καφέ τους, και δεν θέλει να φύγει, του αρέσει αυτή η θέση. Το νέο μπαρ της Αθήνας, που πήρε το όνομά του από αυτό το βιβλίο, είναι ναι μεν ένα αυθεντικό ποτάδικο, όμως θα ανοίγει από το πρωί και θα σερβίρει καφέ από την Create του (πρωταθλητή του είδους) Στέφανου Δωματιώτη, ένα χαρμάνι με διπλή καταγωγή, από τη Βραζιλία και την Κολομβία, που δίνει ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο και ευκολόπιοτο. 

Το Ham on Rye θα σερβίρει και κάποια πολύ λιτά πρωινά, ένα avocado τοστ, που όσο κι αν λέμε ότι μας κούρασε, δεν πέφτει από τον θρόνο του, δύο διαφορετικά tramezzini, ένα πιάτο με τυρί, αλλαντικό, βούτυρο, ψωμί και μια μαρμελάδα – θυμηθείτε το αν ο δρόμος σας σάς βγάλει στο κρυφό στενό της Κλεισόβης στην πλατεία Κάνιγγος, δίπλα στη «Στοά Χόλιγουντ» ή Στοά Πανταζόπουλου, όπως λέγεται κανονικά, όπου κάποτε λειτουργούσαν οι εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής και περνούσαν όσοι σχετίζονταν με το ελληνικό σινεμά των δεκαετιών ’50-’70.

Και από κει που το Ham on Rye λειτουργεί κανονικά το πρωί, όσο βραδιάζει ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά, λιτά και απέριττα σε εμφάνιση, που όλη τους η ουσία βρίσκεται στη γεύση.

Ακούγεται κάπως καρμική η ιστορία του πώς βρήκε εκεί το μαγαζί του ο Μάρκος Πρίφτης. Έψαχνε καιρό για μέρος που να χωράει αυτό που είχε στο μυαλό του, μέχρι που έπεσε πάνω σε αυτό, που κάποτε διέθετε ηλεκτρολογικά είδη – το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη, δε, ήταν επίσης Πρίφτης. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά. Φωτ.: Aphroditi Houlaki
Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Σερβίρει καφέ από την Create του (πρωταθλητή του είδους) Στέφανου Δωματιώτη. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Μπουκόφσκι στο Ham on Rye δεν απουσιάζει και η αυτοκαταστροφική σχέση του με το αλκοόλ, αφού το βιβλίο φτάνει μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής του την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική. Και από κει που το Ham on Rye λειτουργεί κανονικά το πρωί, όσο βραδιάζει ο Μάρκος Πρίφτης κάνει στο πρώτο δικό του μπαρ αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: σερβίρει άκρως προσεγμένα ποτά, λιτά και απέριττα σε εμφάνιση, που όλη τους η ουσία βρίσκεται στη γεύση.

Με πολυετή θητεία σε ένα από τα πιο σοβαρά ποτάδικα της πόλης, στο CV Distiller των Ιλισίων, και ένα σύντομο πέρασμα από το Grasshoppers, έχει φτιάξει ένα μπαρ χωρίς τραπέζια στο εσωτερικό του, που ο πυρήνας του είναι η μπάρα του και όλα συμβαίνουν γύρω από αυτήν. Στα ράφια του έχει συλλέξει premium ετικέτες, διαθέτει ποικιλία από ουίσκι διαφορετικών προφίλ. Αν θέλετε, ας πούμε, να πιείτε κάποιο πιπεράτο, έχει να σας προτείνει διάφορα, ενώ δεν λείπουν τα ποιοτικά τζιν και οι βότκες ή τα απεριτίφ.

Με έμπνευση από το κίνημα του «βρόμικου ρεαλισμού», χωρίς περιττούς στολισμούς στο ποτήρι, η λίστα με τα κοκτέιλ του αποτελείται από κλασικές συνταγές με διακριτικά twists. Σερβίρει ένα άψογο sazerac με rye ουίσκι, κονιάκ, πολύ λίγη ζάχαρη, bitters από αγριοκέρασο και γλυκάνισο, και αρωματίζει το ποτήρι με αψέντι. Στο Ham on Rye θα δοκιμάσετε πώς μοιάζει το cult κοκτέιλ B-52 όταν φτιαχτεί με τις σωστές τεχνικές, επίσης μια spicy μαργαρίτα με παντζάρι και κεράσι. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Tα του φαγητού, όσα τσιμπάμε με το ποτό μας, έχει αναλάβει να τα επιμεληθεί ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Tα του φαγητού, όσα τσιμπάμε με το ποτό μας, έχει αναλάβει να τα επιμεληθεί ο Μάριος Κοροβέσης της Cookoovaya. Είναι μόνο δύο οι επιλογές, μία σαλάτα με παξιμάδι χαρουπιού, ντοματίνια, βασιλικό και μοτσαρέλα, και ένα σάντουιτς με παστράμι. Επιλογές έχετε και σε αλλαντικά και τυριά από το Provence, αρσενικό Νάξου έξτρα παλαιωμένο και comte, κόπα και μορταδέλα μεταξύ άλλων, που θα σας τα βγάλουν με ένα πολύ ωραίο προζυμένιο ψωμί από τον φούρνο του Λώλη στον Βύρωνα.

Όσο για τη μουσική, το brief που δίνει ο Μάρκος στους DJs του είναι «ερωτισμός και νοσταλγία. Εκεί που πίνεις το ποτό σου να ακούσεις ένα κομμάτι που θα σου θυμίσει κάτι, που μπορεί να σε ωθήσει να φλερτάρεις ή να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τον άνθρωπο με τον οποίο έχεις βγει». Ένα βράδυ Τετάρτης θυμάμαι να παίζει Moby και Sade, το Natural Blues και το Paradise. 

Ham on Rye: Ένα true ποτάδικο μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια  Facebook Twitter
Το Ham on Rye, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του Μπουκόφσκι, είναι ένα αυθεντικό ποτάδικο. Φωτ.: Aphroditi Houlaki

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια, 210 3806681

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά Μάρτυρες: H νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας είναι ένα μπαρ αφιερωμένο στο κρασί

Γεύση / Επτά Μάρτυρες: Το νέο μπαρ του Νέου Κόσμου σερβίρει πολύ κρασί

Με τις αναφορές της να είναι τα γαλλικά μπιστρό και τα βολιώτικα τσιπουράδικα, η νέα talk of the town άφιξη της Αθήνας ξεκινάει από ’60s-’70s ροκ και μπορεί να φτάσει μουσικά μέχρι και τον Πάνο Γαβαλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mellem: Η νέα άφιξη ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Γεύση / Το Mellem βρίσκεται ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, στον ποιοτικό καφέ και το φυσικό κρασί

Σε τριάντα πέντε τετραγωνικά, ο Νικολής Υφαντής και ο Βασίλης Παύλου χώρεσαν προτάσεις για λιτό πρωινό και μικρά, απλά πιάτα για να συνοδεύσουμε το κρασί μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Γεύση / Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Σε ένα off Broadway σημείο αλλά και πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, σε ένα χαλαρό μέρος που τα προσφέρει όλα προσεγμένα, θα πίνουμε απογευματινά ποτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα δοκιμάζουμε διαφορετικά negroni και κρασιά, θα τρώμε βενετσιάνικες μπρουσκέτες και πατάτες τηγανητές. Στο Ρουφ θα μάθουμε επιτέλους τι πάει να πει apericena. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM