Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
0

Τα γλυκά που ακολουθούν το πνεύμα των εορτών είναι ξεχωριστά και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην επιλογή τους και την παρασκευή τους για να είναι επιτυχημένα. Πρέπει να είναι πλούσια και χορταστικά ώστε να αντανακλούν τη γιορταστική διάθεση. Πρέπει επίσης να κρατούν τη χρονική συνέχεια και την επαφή με το παρελθόν γιατί αν αφαιρέσεις από αυτές τις μέρες το νήμα της παράδοσης τους στερείς την προσωπικότητά τους. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να μην βυθίζονται στην ανία της επανάληψης και της κοινοτοπίας ώστε να σου κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσδοκία.


Αυτό το ιδιότυπο... ζαχαρένιο παζλ αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κορυφαίος στο είδος του, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης που μας έβαλε στον γλυκό κόσμο του για να μοιραστεί με τους αναγνώστες της Lifo συνταγές για ξεχωριστή βασιλόπιτα και λαχταριστά επιδόρπια.

Βασιλόπιτα by Eugene V

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter

Υλικά για 8-10 άτομα

390 γρ. βούτυρο

360 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. μαχλέπι

220 γρ. αυγά

80 ml γάλα

30 ml κονιάκ

540 γρ. αλεύρι

9 γρ. μπέικιν πάουντερ

90 γρ. ψίχα καρυδιών, σπασμένη

1 τεμ. βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μαχλέπι, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το εξάρτημα «φτερό», μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά, το γάλα και το κονιάκ. Κατόπιν, εκτός μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και την καρυδόψιχα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλό τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του μείγματος με αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165° βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε αν η βασιλόπιτα είναι ψημένη, βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί. Τη διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Tip: όταν βγάλουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αλείφουμε με ένα πινέλο, ελαφρά, με ένα σιρόπι (60 γρ. ζάχαρης και 40 γρ. νερό) για να διατηρήσει την υγρασία της μέχρι να τη σερβίρουμε.

Σοκολατένιο δέντρο

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. bitter σοκολάτα

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

35 γρ. φουντούκι

30 γρ. πορτοκάλι γλασέ

40 γρ. σταφίδα ξανθή


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαίν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία να είναι μεταξύ 45 έως 50 βαθμούς.


Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου στους 28-29 βαθμούς ανακατεύοντας τακτικά. Ζεσταίνουμε πάλι ελαφρώς έως τους 32 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία λέγεται στρώσιμο σοκολάτας και είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί και πάλι.


Απλώνουμε στην επιθυμητή φόρμα ή σε έναν κώνο αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε αμέσως την σοκολάτα ώστε να μείνει στα τοιχώματα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε κατά προτίμηση.

Κέικ κάστανο χωρίς γλουτένη

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

135 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

270 γρ. πάστα κάστανο

135 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αυγό

135 γρ. πούδρα αμυγδάλου

100 γρ. κάστανο γλασέ


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στην πρώτη ταχύτητα, ανακατεύουμε το βούτυρο με την πάστα κάστανο. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη με τα αυγά και την πούδρα αμυγδάλου και τέλος τα κάστανα γλασέ.


Φορμάρουμε σε αντικολλητική φόρμα της αρεσκείας μας μέχρι τα 2/3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Αποσύρουμε, ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη μπάλα σοκολάτα καραμέλα (Boule Reve)

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Κρεμέ καραμέλας

207 γρ. ζάχαρη
14 γρ. μέλι
342 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. γάλα
7 γρ. ζελατίνη
1,2 γρ. ανθός αλατιού


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με τη χλιαρή κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε κρύο νερό ζελατίνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα ημισφαίριο γεμίζοντας τη μέχρι τη μέση.

Μους σοκολάτα καραμέλα

260 γρ. ζάχαρη
170 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. βούτυρο
1 γρ. αλάτι
215 γρ. bitter σοκολάτα
640 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με την χλιαρή κρέμα γάλακτος και το βούτυρο με το αλάτι. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και μόλις το μείγμα είναι χλιαρό το ρίχνουμε στη σαντιγί σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τη μους πάνω από την κρέμα καραμέλας και παγώνουμε.

Για brownies

450 γρ. αυγά

675 γρ. ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι

570 γρ. βούτυρο

315 γρ. σοκολάτα

450 γρ. καρύδι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το καρύδι χοντροσπασμένο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι 20Χ30cm που έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για την επικάλυψη

200 γρ. γάλα

160 γρ. bitter σοκολάτα

40 γρ. γλυκόζη


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη γλυκόζη και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και επικαλύπτουμε.


Τελική σύνθεση

Ξεφορμάρουμε τα ημισφαίρια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να σχηματίσουν μια μπάλα. Χρησιμοποιούμε το μείγμα για την επικάλυψη και τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι brownies και σερβίρουμε.

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
O Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.12.2018

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ