Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
0

Αυτές τις γιορτές κάποιοι άνθρωποι θα κάνουν μόνοι τους ρεβεγιόν. Ίσως, μάλιστα, τα Χριστούγεννα, που είναι μια μέρα αγάπης, να είναι ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή για να αφήσουμε πίσω μας τον κοινωνικό ρατσισμό που θέλει να κοιτάμε περίεργα τους μοναχικούς ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουμε σαν εγκαταλελειμμένους ή σαν ανθρώπους που έχουν κάνει ένα σωρό λάθη και τιμωρούνται μένοντας έξω από τα μεγάλα τραπέζια και τα ακόμα πιο μεγάλα πάρτι. 

Όταν ζητήσαμε από τον Γκίκα Ξενάκη να δημιουργήσει ένα σπέσιαλ χριστουγεννιάτικο μενού για 1 μόνο άτομο και να μαγειρέψει τα πιάτα του για εμάς, η άμεση ανταπόκρισή του, παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα με τα εορταστικά μενού του Aleria, ήταν συγκινητική.

Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί. 


«Αυτές οι μέρες είναι μέρες αγάπης και συνηθίζουμε να τις περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η πανδημία έχει βάλει άλλους όρους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να περνάς μόνος τις γιορτές και απομονωμένος. Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω» μου είπε αμέσως και άρχισα να νιώθω τα Χριστούγεννα μέσα μου.


Και συνέχισε: «Είναι όμορφο να τρώει κάποιος εκλεπτυσμένα και αξίζει να αφιερώνει χρόνο για το μαγείρεμα. Μπορεί σαφέστατα να παραγγείλει ένα μενού από κάποιο εστιατόριο και να αφήσει να τον φροντίσει κάποιος επαγγελματίας, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Η μαγειρική θα του δώσει χαρά και συντροφιά και το αποτέλεσμά της θα τον κάνει να νιώσει ακόμη πιο όμορφα.

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
«Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες θα είναι μόνοι τους. Και ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς είναι αναγκασμένοι να το κάνουν για την υγεία τους. Γι' αυτό, παρόλο που είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από πολλά χρόνια θα κάνω γιορτές στο σπίτι μου και κοντά σε όσους αγαπάω, η σκέψη μου είναι κοντά σε όσους δεν θα μπορέσουν να το κάνουν.

Είναι όμορφο να προσφέρουμε χαρά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί».


Έτσι μου απάντησε ο Γκίκας και δημιούργησε ένα μενού που τα βασικά συστατικά του είναι η αγάπη, η έγνοια, η φροντίδα αλλά και η αλήθεια. Ναι, δεν θα είναι οι γιορτές όπως παλιά. Ναι, έχουμε lockdown και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε όλοι να μείνουμε ασφαλείς, για να ανταμώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ζήσουμε και πάλι τις γιορτές με τον τρόπο που θέλουμε.

Βελουτέ πατάτας με πράσο, απάκι και λαχανικά

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

250 γρ. πατάτα

2 πράσα

1 σκελίδα σκόρδο

200 ml. ζωμό λαχανικών

70 γρ. κρέμα γάλακτος

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1 κλωναράκι σέλερι κομμένο σε κυβάκια

Ελαιόλαδο 50 ml.

1/3 ματσάκι σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο κομμένο σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά μας και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος., το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα λαχανικά. Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε τα λαχανικά περιμετρικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικα λαχανικά, λάδι σουσαμιού, μανούρι και φιστίκι Αιγίνης

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια

70 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια

70 γρ. κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια

80 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κλωναράκι σέλερι

Λίγα φύλλα μαϊντανό

Λίγα φύλλα ρόκας

1 μέτριο κρεμμύδι

60 γρ. μανούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

40 ml. σησαμέλαιο

45 ml. teriyaki sauce

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το σησαμέλαιο να ζεσταθεί καλά με το κρεμμύδι και το σκόρδο να καραμελώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε την κολοκύθα και το κουνουπίδι και τσιγαρίζουμε περίπου για δύο λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το σέλερι και αφήνουμε να τσιγαριστούν για δύο λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Έπειτα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την teriyaki sauce και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Ρίχνουμε τα κομματάκια από το μανούρι, πασπαλίζουμε με το φιστίκι και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.

Σιγοψημένο ορτύκι με πουρέ γλυκοπατάτας, γιορτινή γέμιση και σάλτσα παρμεζάνας

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για ένα άτομο

1 μέτριο ορτύκι περίπου 200 γρ. ή 2 μικρότερα

3 κρεμμυδάκια του στιφάδου

100 ml. ζωμό κοτόπουλο

Για τη γέμιση

100 γρ. κιμά χοιρινό από σπάλα

50 γρ. κάστανα προβρασμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια του στιφάδου ψιλοκομμένα

60 γρ. ρύζι Basmati

1/3 κ.γ. κύμινο

1/3 κ.γ. κανέλα

1/5 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. αμύγδαλο ψημένο σπασμένο

150 ml. ζωμό κοτόπουλο

40 ml. λευκό κρασί

10 φυλλαράκια δυόσμο

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

2 μέτριες γλυκοπατάτες

100 γρ. βούτυρο

Για την σάλτσα παρμεζάνας

100 ml. κρέμα γάλακτος 35%

80 γρ. παρμεζάνα Padano

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και το ρύζι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15'. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σκεπάζουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Έπειτα, ξεφλουδίζουμε και τοποθετούμε σ' ένα μπλέντερ, μαζί με το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε αρκετά και ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα σ' ένα μπλέντερ μαζί με την παρμεζάνα. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο στο ορτύκι και σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές στο τηγάνι. Βάζουμε το ορτύκι σε ένα ταψάκι με λίγο ζωμό κοτόπουλο και τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου. Σερβίρουμε με τον πουρέ στη βάση του πιάτου, την γέμιση και από πάνω το ορτύκι και τα κρεμμυδάκια. Περιχύνουμε περιμετρικά τη σάλτσα παρμεζάνας.

Μους σοκολάτας υγείας με καραμελωμένα φουντούκια και μαρμελάδα πορτοκάλι

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Μους Σοκολάτας

120 γρ. σοκολάτα υγείας

63 ml. γάλα

125 γρ. κρέμα γάλακτος σαντιγί

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το προσθέτουμε σε δύο δόσεις στη σοκολάτα ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Κρυώνουμε το μείγμα της σοκολάτας μέχρι να φτάσει τους 40 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά και όχι σφιχτή σαντιγί. Τέλος, ενώνουμε το μείγμα της σοκολάτας με τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.

Καραμελωμένα φουντούκια

100 γρ. φουντούκια

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική


Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις καραμελώσουν, τα απλώνουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα σπάμε στο μπλέντερ σε χοντρά κομμάτια.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

3 μεγάλα πορτοκάλια

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από μισό λεμόνι

Ξύσμα από τα πορτοκάλια

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τα πορτοκάλια, παίρνουμε το ξύσμα τους, καθαρίζουμε από την άσπρη φλούδα και τοποθετούμε τα φιλέτα στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Βάζουμε τη ζάχαρη με τον πουρέ και το ξύσμα σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αποθηκεύουμε σε βάζο.


Στήνουμε το γλυκό όπως στη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας μια φόρμα. Στολίζουμε με τα φουντούκια και περιχύνουμε με την μαρμελάδα.

Για τα εορταστικά μενού του Aleria μπορείτε να καλέσετε στο 2105222633 ή να στείλετε e mail στο [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο site του εστιατορίου www.aleria.gr

 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Γεύση / Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Ο νέος φούρνος της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου στο Κολωνάκι δεν έχει κατεψυγμένες τυρόπιτες ούτε προκάτ κριτσίνια, παρά μόνο πραγματικά αρτοσκευάσματα και κρουασάν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Λέσχη Ανάγνωσης: Γαστρονομία / «Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Ένα αφήγημα του Ian Kelly για τη ζωή και το έργο του «μάγειρα των βασιλέων» και «βασιλιά των μαγείρων», του πρώτου σεφ-καλλιτέχνη, που ήταν τόσο νάρκισσος ώστε να προτιμήσει να αποσυρθεί και να πεθάνει μόνος του, παρά να επιτρέψει σε μια «φιλανθρωπία» να σκιάσει τη λάμψη της εικόνας του.
ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ