«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του

«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Για τρεις μέρες το κάστρο της Μονεμβασιάς αλλά και το ομώνυμο χωριό ήταν γεμάτα από ένα πολύχρωμο πλήθος.
0

Το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου, το «Περιώνυμον Άστυ» του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’, η βυζαντινή Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, πριν αποτελέσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, ούσα πανέμορφη, υπήρξε ο γενέθλιος τόπος ενός μυθικού κρασιού, του Μονεμβασία-Malvasia.

«Η κυριαρχία του ελληνικού κρασιού Μονεμβασία-Malvasia στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης κράτησε πέντε ολόκληρους αιώνες: άρχισε να παράγεται πριν από τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά. Κανένα άλλο κρασί δεν απόχτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα αλλά και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία», γράφει η Σταυρούλα Κουράκου, πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Το 1214 συναντάμε την πρώτη σχετική μαρτυρία, καθώς ο μητροπολίτης Εφέσου Νικόλαος Μεσαρίτης αναφέρει ότι ο περίφημος για την ποιότητά του Μονεμβάσιος οίνος προσφερόταν σε μεγάλη αφθονία στο αυτοκρατορικό τραπέζι της λατινοκρατούμενης Κωνσταντινούπολης («ο Μονεμβάσιος εις πλησμονήν ημίν εκιρνάτο).

Το μυθικό κρασί που αγάπησαν αυτοκράτορες και κουρσάροι, συγγραφείς και ζωγράφοι, το συναντάμε και στα δημοτικά μας τραγούδια: «Φέρτε κρασί της Μαλβασιάς, κρασί της Μοναβασίας, που πίνουνε οι άρρωστοι και βρίσκουν την υγειά τους». 

Στις πλαγιές του Πάρνωνα (Μαλεβός) καλλιεργούνταν τοπικές ποικίλες σταφυλιών, με κυριότερη τη Μονεμβασιά, από τις οποίες παραγόταν γλυκός λιαστός οίνος, ο Μονεμβάσιος ή Μονεμβασιώτης ή Μονεμβασία. Καθώς η Μονεμβασιά ήταν κέντρο ανεφοδιασμού των διερχόμενων πλοίων από Ανατολή και Δύση, οι Μονεμβασιώτες εμπορεύονταν το κρασί, το οποίο οι Βενετοί και Γενουάτες έμποροι πωλούσαν με το όνομα «Malvasia». Κατά τον 14ο αιώνα μεγάλες ποσότητες Μαλβαζία εξάγονταν από τη Μονεμβασιά μέσω των νησιών της Πάρου/Κυκλάδων και της Κρήτης (Candia).

Το 1514 η διοίκηση της Βενετίας χορήγησε σε είκοσι καταστηματάρχες άδεια να ανοίξουν μαγαζιά στην πόλη για να πουλούν αποκλειστικά κρασί Μαλβαζία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το κρασί Μαλβαζία ήταν τόσο διαδεδομένο μεταξύ των Βενετών εμπόρων, που ονόμασαν τα οινοπωλεία τους «Malvasie».

«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Παλιός χάρτης της Μονεμβασιάς.

Η φήμη του Μαλβαζία απλώνεται παντού, όλοι μιλούν γι' αυτόν. «Να με πνίξετε σ’ ένα βαρέλι με κρασί Μαλβαζία», θα ζητήσει ο Γεώργιος Πλανταγενέτης, δούκας του Κλάρενς, στον «Ριχάρδο ΙΙΙ» του Σαίξπηρ (1592-1594). Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι θα αποκτήσει τον δικό του μικρό αμπελώνα με Μαλβαζία στο Μιλάνο, ενώ ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι καλλιεργούσε Μαλβαζία στην Carpera της Σαρδηνίας. Ο νομπελίστας συγγραφέας Τόμας Μαν φέρνει από το κελάρι δύο φιάλες Μαλβαζία στο έργο του «Buddenbrooks». Ο Μαρτίνος Λούθηρος αναφέρεται συχνά στον Μαλβαζία, όπως και ο Αλέξανδρος Δουμάς και ο Γκι ντε Μοπασάν. Ο Τζουζέπε Βέρντι ήταν, επίσης, πολύ καλός φίλος του Μαλβαζία.

Το μυθικό κρασί που αγάπησαν αυτοκράτορες και κουρσάροι, συγγραφείς και ζωγράφοι, το συναντάμε και στα δημοτικά μας τραγούδια: «Φέρτε κρασί της Μαλβασιάς, κρασί της Μοναβασίας, που πίνουνε οι άρρωστοι και βρίσκουν την υγειά τους». 

Η Μονεμβασιά θα πέσει στα χέρια των Τούρκων τον 16ο αιώνα, οι κάτοικοι θα φύγουν, τα αμπέλια θα καταστραφούν… Ο Μονεμβασίτης οίνος θα εκλείψει, η παραγωγή του Malvasia, όμως, θα συνεχιστεί στις Κυκλάδες και στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη. Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα θα ταξιδέψει σε όλες τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης, σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Κρασιά Μαλβαζία παραγωγής 2010.

Σήμερα, η καλλιέργεια των σταφυλιών Malvasia διαφόρων τύπων και η παραγωγή κρασιού Malvasia εκτός από τη Μεσόγειο και την Ευρώπη (Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) έχει εξαπλωθεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Αριζόνα, Νέο Μεξικό), η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Αυστραλία.

Το όνομα Μαλβαζία έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες ποικιλίες αμπέλου καθώς και παρόμοια κρασιά, συχνά πολύ διαφορετικά από το αρχικό κρασί της Μονεμβασιάς. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την παραγωγή του Μαλβαζία σε πολλές περιοχές, χτίζοντας τον δικό του μύθο για την ποικιλία και τον οίνο, ενίοτε με διαφωνίες σχετικά με την προέλευση της ποικιλίας, την αυθεντικότητά της, ακόμη και την επιστημονική τεκμηρίωση.

Στην Ελλάδα η αναβίωση του Μαλβαζία ξεκίνησε στη Μονεμβασιά από τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ο Γιώργος και η Έλλη Τσιμπίδη, με τη στήριξη της δρ. Σταυρούλας Κουράκου και τη συμβολή του Ινστιτούτου Οίνου και των Γεωπονικών Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έφεραν και πάλι μετά από πέντε αιώνες το μυθικό γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια –ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia από το 2010– στο «Υπερνεφελές Κάστρο». Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται τέσσερις ΠΟΠ Malvasia οίνοι: στη Μονεμβασιά, στην Πάρο και στην Κρήτη (Χάνδακας-Candia, Σητεία).

«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Φωτογραφία από δρώμενο του φεστιβάλ.

Έχοντας ως αφορμή τον στίχο του Μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Και τι ήταν; Αντεστραμμένος χρόνος;», πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Ιουνίου 2023 το «Malvasia Festival Monemvasia», το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία με έδρα τη Μονεμβασιά, σηματοδοτώντας την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο τού πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας.

Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος του Έργου Διακρατικής Συνεργασίας –ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία– με τίτλο «The Malvasia Myth», που προωθεί τη δικτύωση, τη συνεργασία και την ανάδειξη των περιοχών παραγωγής Μαλβαζία οίνου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, δηλαδή την ιστορία, την παράδοση, τη φύση, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.

Στόχος είναι η μελέτη και καταγραφή των ιστοριών από όλες τις περιοχές παραγωγής Μαλβαζία, χτίζοντας ένα συνολικό αφήγημα, έναν «μύθο» για την ιστορία και τον πολιτισμό του Μαλβαζία οίνου, με σύγχρονο τρόπο και ματιά, δημιουργώντας ένα νέο «cultural brand» για τη μυθική διαδρομή του οίνου, για τη διαφορετική εμπειρία που προσφέρει κάθε περιοχή παραγωγής και για την πολιτιστική αξία των «Δρόμων κρασιού του Μαλβαζία».

«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Γευστικές δοκιμές Μαλβαζία οίνου από οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Κρασιά Μαλβαζία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για τρεις μέρες το κάστρο της Μονεμβασιάς αλλά και το ομώνυμο χωριό ήταν γεμάτα από ένα πολύχρωμο πλήθος. Ντόπιοι, καλεσμένοι του φεστιβάλ αλλά και τουρίστες αγκάλιασαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πολλές και ποικιλόμορφες εκδηλώσεις. Περιηγήσεις στο Κάστρο, δρώμενα, συναυλίες, γευστικές δοκιμές Μαλβαζία οίνου από οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσίαση του έργου «Γαστρονομικοί προορισμοί» αλλά και γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, ήταν μερικά μόνο από όσα επιφύλαξε το φεστιβάλ σε όσους το παρακολούθησαν.

Η ημερίδα «Εμπειρίες Μαλβαζία του κόσμου», με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών από περιοχές παραγωγής Μαλβαζία οίνου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία, τράβηξε την προσοχή όποιων επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις εμπειρίες και τις πρακτικές όσων ασχολούνται με τον οίνο αλλά και την ανάδειξη και προβολή του μύθου του.

«Malvasia Festival Monemvasia»: Ένα μυθικό κρασί επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο Facebook Twitter
Συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν το masterclass που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Ανδρέα Ματθίδη, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά 14 οίνους Μαλβαζία από τις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. 

Τέλος, με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του κύκνειου άσματος της μεγάλης κυρίας του ελληνικού κρασιού, Σταυρούλας Κουράκου, «MALVASIA, ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα». Η «κυρά των αμπελιών», η συμβολή της οποίας υπήρξε ανεκτίμητη και καθοριστική στην αναβίωση του Μονεμβασία-Malvasia, αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ήταν από τα πρόσωπα που σφράγισαν το «Malvasia Festival Monemvasia». 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

47’ λεπτά με την Paisley Tara Kennett

Paisley Tara Kennett / «Ο καλός σομελιέ οφείλει να τους κάνει όλους να νιώθουν ευπρόσδεκτοι»

Το πιο πιθανό είναι ότι οι σομελιέ θα είναι οι επόμενοι σταρ της αθηναϊκής εστίασης και εμείς μιλήσαμε με μία από εκείνους που διαμορφώνουν αυτήν τη στιγμή την άποψη που έχει η πόλη για το κρασί. Η general manager του Pharaoh, που μαγεύτηκε απ’ όσα δίνει ο ελληνικός αμπελώνας, εξηγεί γιατί η φιλοξενία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καριέρα και όχι ως κάτι ευκαιριακό, ενώ μας προτείνει να δοκιμάσουμε να συνδυάσουμε τη λιπαρότητα μιας γαλατόπιτας με την οξύτητα μια σαμπάνιας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Γεύση / Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Η νεαρή οινοποιός που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γουμένισσας και Θεσσαλονίκης φτιάχνει κρασιά για τα οποία μπορεί να ακούσετε ότι «είναι πολύ σωστά για να είναι φυσικά», αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και καλό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ