Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Η σούπα ράμεν με noodles και καπνιστό χοιρινό. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
0

Δεν μαγειρεύουν πολύ συχνά στα σπίτια τους οι Ασιάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού ζει σε δύσκολες συνθήκες, σε σπίτια που δεν έχουν εξοπλισμό κουζίνας. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τρώνε καθημερινά στον δρόμο. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν στημένοι πάγκοι όπου μαγειρεύονται παραδοσιακά ασιατικά φαγητά, υπάρχουν μεγάλα food markets που πουλάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και, φυσικά, κυκλοφορούν δεκάδες ποδήλατα ή μηχανάκια που μεταφέρουν γυάλινες βιτρίνες με έτοιμο φαγητό ή καλάθια από τα οποία μπορείς να αγοράσεις βρασμένο ρύζι μέσα σε φύλλα μπανάνας ή καλαμπόκια για να συνοδεύσεις το γεύμα σου.

Αν η περιοχή είναι κοντά σε θάλασσα, θα βρεις σίγουρα πολλά σημεία με αυτοσχέδιες ψησταριές που ψήνουν φρέσκα ψάρια, τα οποία συνοδεύουν με καταπληκτικές πικάντικες σάλτσες. Έτσι, το street food για τους Ασιάτες δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη. Για εμάς τους Δυτικούς, πάλι, το ασιατικό φαγητό του δρόμου είναι μια υπέροχη ευκαιρία να μάθουμε την κουλτούρα τους, να βρεθούμε πιο κοντά στις συνήθειές τους.

Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη.


Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη. Σίγουρα, ο Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν μια σούπα ράμεν με noodles. Λαχανικά φρέσκα και τραγανά, βουτηγμένα σε ζωμό dashi με udon νούγιες και αυγό. Νόστιμο το καπνιστό χοιρινό, πρόσφερε έξτρα γεύση στο πιάτο, που αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Ίσως να ήθελα τη σούπα λίγο πιο καυτερή, αλλά, και πάλι, η σπιρτάδα υπήρχε.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Tο Pad Thai είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Δεύτερο πιάτο και τόσο κλασικό όσο και οι Chinatowns σε όλες τις ασιατικές πρωτεύουσες ήταν το Pad Thai με λαχανικά. Νούγιες ρυζιού, μπλεγμένες με φύτρες φασολιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τόφου και πούδρα τσίλι. Ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Εξαιρετικό στη γεύση, καυτερό όσο πρέπει και αρκετά πλούσιο, περιγράφει συνοπτικά τη φιλοσοφία της ταϊλανδέζικης κουζίνας και μυεί ευχάριστα τους επισκέπτες στις τολμηρές και αναπάντεχες γεύσεις της.


Στη συνέχεια, προστέθηκε στο τραπέζι ένα Grapow Chicken. Μπορεί στη Δύση ο κιμάς κοτόπουλου να μη συνηθίζεται τόσο, αλλά στην ασιατική κουζίνα το κοτόπουλο τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, σε αυτό το πιάτο ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Ο βασιλικός είναι βασικό στοιχείο στη κουζίνα της Ταϊλάνδης. Τον συναντάμε τόσο συχνά όσο και το λεμονόχορτο. Δεν είναι τυχαίο ότι συνηθίζουν να τον αποκαλούν «holy basil».

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Στο Grapow Chicken ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Έκλεισα το γεύμα μου με Mushrooms Dumplings. Πολλοί προτιμούν να απολαμβάνουν τα dumplings στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά εγώ προτιμώ να καθαρίζω τη γεύση μου με αυτά. Τα συγκεκριμένα ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας.


Πριν κλείσω, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα frozen cocktails που δοκίμασα. Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Εξαιρετική παρουσία είχαν και τα παιδιά στην ανοιχτή κουζίνα. Με chef de cuisine την Κατερίνα Λόζου, τα παιδιά ξεκάθαρα φαίνονταν να απολαμβάνουν την παρασκευή κάθε πιάτου. Ωραίο το Patpong και ιδανικό το νέο του σημείο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Θα το επισκεφτούμε και πάλι σύντομα.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τα Mushrooms Dumplings ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
O Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Patpong, Αθηναΐδος 11, 210 3315381

Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Ταξίδια / Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, άσχημους ουρανοξύστες και τρομακτική κίνηση, το Μέξικο Σίτι δεν είναι η πιο φιλική πόλη, αλλά έχει όλους τους λόγους που θα σε κάνουν να σχεδιάζεις την επιστροφή σου, προτού φύγεις καν
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ