Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Η σούπα ράμεν με noodles και καπνιστό χοιρινό. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
0

Δεν μαγειρεύουν πολύ συχνά στα σπίτια τους οι Ασιάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού ζει σε δύσκολες συνθήκες, σε σπίτια που δεν έχουν εξοπλισμό κουζίνας. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τρώνε καθημερινά στον δρόμο. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν στημένοι πάγκοι όπου μαγειρεύονται παραδοσιακά ασιατικά φαγητά, υπάρχουν μεγάλα food markets που πουλάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και, φυσικά, κυκλοφορούν δεκάδες ποδήλατα ή μηχανάκια που μεταφέρουν γυάλινες βιτρίνες με έτοιμο φαγητό ή καλάθια από τα οποία μπορείς να αγοράσεις βρασμένο ρύζι μέσα σε φύλλα μπανάνας ή καλαμπόκια για να συνοδεύσεις το γεύμα σου.

Αν η περιοχή είναι κοντά σε θάλασσα, θα βρεις σίγουρα πολλά σημεία με αυτοσχέδιες ψησταριές που ψήνουν φρέσκα ψάρια, τα οποία συνοδεύουν με καταπληκτικές πικάντικες σάλτσες. Έτσι, το street food για τους Ασιάτες δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη. Για εμάς τους Δυτικούς, πάλι, το ασιατικό φαγητό του δρόμου είναι μια υπέροχη ευκαιρία να μάθουμε την κουλτούρα τους, να βρεθούμε πιο κοντά στις συνήθειές τους.

Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη.


Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη. Σίγουρα, ο Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν μια σούπα ράμεν με noodles. Λαχανικά φρέσκα και τραγανά, βουτηγμένα σε ζωμό dashi με udon νούγιες και αυγό. Νόστιμο το καπνιστό χοιρινό, πρόσφερε έξτρα γεύση στο πιάτο, που αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Ίσως να ήθελα τη σούπα λίγο πιο καυτερή, αλλά, και πάλι, η σπιρτάδα υπήρχε.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Tο Pad Thai είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Δεύτερο πιάτο και τόσο κλασικό όσο και οι Chinatowns σε όλες τις ασιατικές πρωτεύουσες ήταν το Pad Thai με λαχανικά. Νούγιες ρυζιού, μπλεγμένες με φύτρες φασολιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τόφου και πούδρα τσίλι. Ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Εξαιρετικό στη γεύση, καυτερό όσο πρέπει και αρκετά πλούσιο, περιγράφει συνοπτικά τη φιλοσοφία της ταϊλανδέζικης κουζίνας και μυεί ευχάριστα τους επισκέπτες στις τολμηρές και αναπάντεχες γεύσεις της.


Στη συνέχεια, προστέθηκε στο τραπέζι ένα Grapow Chicken. Μπορεί στη Δύση ο κιμάς κοτόπουλου να μη συνηθίζεται τόσο, αλλά στην ασιατική κουζίνα το κοτόπουλο τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, σε αυτό το πιάτο ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Ο βασιλικός είναι βασικό στοιχείο στη κουζίνα της Ταϊλάνδης. Τον συναντάμε τόσο συχνά όσο και το λεμονόχορτο. Δεν είναι τυχαίο ότι συνηθίζουν να τον αποκαλούν «holy basil».

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Στο Grapow Chicken ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Έκλεισα το γεύμα μου με Mushrooms Dumplings. Πολλοί προτιμούν να απολαμβάνουν τα dumplings στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά εγώ προτιμώ να καθαρίζω τη γεύση μου με αυτά. Τα συγκεκριμένα ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας.


Πριν κλείσω, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα frozen cocktails που δοκίμασα. Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Εξαιρετική παρουσία είχαν και τα παιδιά στην ανοιχτή κουζίνα. Με chef de cuisine την Κατερίνα Λόζου, τα παιδιά ξεκάθαρα φαίνονταν να απολαμβάνουν την παρασκευή κάθε πιάτου. Ωραίο το Patpong και ιδανικό το νέο του σημείο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Θα το επισκεφτούμε και πάλι σύντομα.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τα Mushrooms Dumplings ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
O Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Patpong, Αθηναΐδος 11, 210 3315381

Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Ταξίδια / Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, άσχημους ουρανοξύστες και τρομακτική κίνηση, το Μέξικο Σίτι δεν είναι η πιο φιλική πόλη, αλλά έχει όλους τους λόγους που θα σε κάνουν να σχεδιάζεις την επιστροφή σου, προτού φύγεις καν
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ