Πέντε κρασιά για τον Αύγουστο από το Mr. Vertigo

Mr. Vertigo wines Facebook Twitter
Ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Είναι ένα ποτό με πολλά πρόσωπα και ιστορίες να το περιτριγυρίζουν. Σκεφτείτε ότι οι γνώστες λένε για κάποιους από τους παραγωγούς τους πως κλείνουν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στις φιάλες.

Το κρασί χρειάζεται διάβασμα, δοκιμές και εξάσκηση, θέλει χρόνο για να το εξερευνήσετε. Όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουμε με αυστηρούς οινικούς όρους αλλά με τη χαλαρότητα που φέρνει ο Αύγουστος, τουλάχιστον για όσους δεν ασχολούμαστε με τον τρύγο και απλά απολαμβάνουμε τους καρπούς του. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Alexandre FilaineAlexandre Filaine Cuvée Speciale

Αν κάποιος γνωρίζει πόσο μου αρέσουν οι σαμπάνιες, θα καταλάβει για ποιον λόγο ξεκινάω έτσι τη λίστα μου. Ο Filaine είναι ένας μικρός παραγωγός στο Damery της Champagne και οι ελάχιστες φιάλες που παράγει είναι από ιδιόκτητα αμπέλια. Αυτό το κρασί θα ταιριάξει με τα αυγά μάτια της κυρίας Ελένης στην Ικαρία, με τις τηγανητές πατάτες του Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, με τη μακαρονάδα με αυγοτάραχο του Θοδωρή στον Νέο Κόσμο αλλά και με τα ποπκόρν στο θερινό σινεμά, που συνηθίζετε να επιλέγετε. 

NasitisΒασάλτη Νασίτης

Το πρωί θα επισκεφθείτε το οινοποιείο του Βασάλτη στο Βουρβούλο, θα ενθουσιαστείτε από τη Σαντορίνη Δεξαμενής 2019, θα ερωτευτείτε την Gramina 2018. Αργότερα ίσως θελήσετε κάτι πιο ανάλαφρο. Ο Νασίτης 2020 είναι το κρασί που μπορείτε να απολαύσετε, ενώ το βλέμμα σας χάνεται στην καλντέρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Έχει αυτή την αλμύρα και την οξύτητα που χαρίζει στα κρασιά το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, έτσι που θα θέλετε να μην τελειώσει το μπουκάλι. 

HeymannHeymann-Löwenstein Riesling «Schieferterrassen»

Με αυτό το riesling οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σπουδαία ποικιλία. Είναι ένα κρασί ήπιας παρέμβασης, αφού αφήνεται να ζυμωθεί αυθόρμητα μέσα σε μεγάλα, παλιά βαρέλια. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσετε ωμά ψάρια και όστρακα. 

TsaousiΣκλάβου Τσαούσι

Έχει φτάσει Δεκαπενταύγουστος και βρίσκεστε ακόμα στην άδεια Αθήνα. Μπορείτε να πάρετε ένα φορητό ψυγειάκι γεμάτο πάγο, φρούτα, δύο ποτήρια και το Τσαούσι του Σκλάβου και να κάνετε πικνίκ σε ένα πάρκο. Μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, προμηθευτείτε από την πιο κοντινή ταβέρνα καλαμαράκια τηγανητά, πατάτες, ταραμοσαλάτα και μια ντοματοσαλάτα. Πρόκειται για ένα άκρως γαστρονομικό κρασί, είναι όσο πρέπει λιπαρό, έχει τόση οξύτητα που δεν θα χρειαστείτε καθόλου λεμόνι για τα καλαμαράκια σας, είναι από μόνο του πραγματικά νόστιμο. 

TetramythosΤετράμυθος Laurier Noir

Ας υποθέσουμε ότι δεν απολαμβάνετε το καλοκαίρι, τουλάχιστον με τον κλασικό τρόπο. Αν ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν το κοντοσούβλι κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού παρά τα μπαρμπούνια δίπλα στη θάλασσα, επιλέξτε μια νέα ξηρή Μαυροδάφνη του Τετράμυθου Laurier Noir και απολαύστε την, αφού την έχετε βάλει είκοσι λεπτά στον πάγο. Μπορεί να αναρωτηθείτε «κόκκινο κρασί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και μάλιστα κρύο;». Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού. 

Mr. Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 7250862

www.mrvertigo.wine

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητώντας στην Ανάφη τον χαμένο χρόνο

Γεύση / Πίνοντας το πολύτιμο κρασί της Ανάφης

Στις μικροσκοπικές, άνυδρες πεζούλες της Ανάφης, ένας επίμονος αμπελουργός, ο Στέφανος Μιχάλης του Κτήματος Φλαμουρού, έχει δημιουργήσει ένα μικρό οινολογικό θαύμα, φροντίζοντας παλιά κλήματα ή φυτεύοντας νέα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Γεύση / Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα από το να πίνει απλώς χαλαρά με την παρέα του, πρέπει να έχει στο μυαλό του τέσσερις παράγοντες: συνεχείς δοκιμές, μπόλικο διάβασμα, ταξίδια σε οινοπέδια και γνωριμία με τους ανθρώπους που το παράγουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT