Είναι ένα ποτό με πολλά πρόσωπα και ιστορίες να το περιτριγυρίζουν. Σκεφτείτε ότι οι γνώστες λένε για κάποιους από τους παραγωγούς τους πως κλείνουν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στις φιάλες.
Το κρασί χρειάζεται διάβασμα, δοκιμές και εξάσκηση, θέλει χρόνο για να το εξερευνήσετε. Όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουμε με αυστηρούς οινικούς όρους αλλά με τη χαλαρότητα που φέρνει ο Αύγουστος, τουλάχιστον για όσους δεν ασχολούμαστε με τον τρύγο και απλά απολαμβάνουμε τους καρπούς του.
Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά.
Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.
Alexandre Filaine Cuvée Speciale
Αν κάποιος γνωρίζει πόσο μου αρέσουν οι σαμπάνιες, θα καταλάβει για ποιον λόγο ξεκινάω έτσι τη λίστα μου. Ο Filaine είναι ένας μικρός παραγωγός στο Damery της Champagne και οι ελάχιστες φιάλες που παράγει είναι από ιδιόκτητα αμπέλια. Αυτό το κρασί θα ταιριάξει με τα αυγά μάτια της κυρίας Ελένης στην Ικαρία, με τις τηγανητές πατάτες του Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, με τη μακαρονάδα με αυγοτάραχο του Θοδωρή στον Νέο Κόσμο αλλά και με τα ποπκόρν στο θερινό σινεμά, που συνηθίζετε να επιλέγετε.
Βασάλτη Νασίτης
Το πρωί θα επισκεφθείτε το οινοποιείο του Βασάλτη στο Βουρβούλο, θα ενθουσιαστείτε από τη Σαντορίνη Δεξαμενής 2019, θα ερωτευτείτε την Gramina 2018. Αργότερα ίσως θελήσετε κάτι πιο ανάλαφρο. Ο Νασίτης 2020 είναι το κρασί που μπορείτε να απολαύσετε, ενώ το βλέμμα σας χάνεται στην καλντέρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Έχει αυτή την αλμύρα και την οξύτητα που χαρίζει στα κρασιά το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, έτσι που θα θέλετε να μην τελειώσει το μπουκάλι.
Heymann-Löwenstein Riesling «Schieferterrassen»
Με αυτό το riesling οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σπουδαία ποικιλία. Είναι ένα κρασί ήπιας παρέμβασης, αφού αφήνεται να ζυμωθεί αυθόρμητα μέσα σε μεγάλα, παλιά βαρέλια. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσετε ωμά ψάρια και όστρακα.
Σκλάβου Τσαούσι
Έχει φτάσει Δεκαπενταύγουστος και βρίσκεστε ακόμα στην άδεια Αθήνα. Μπορείτε να πάρετε ένα φορητό ψυγειάκι γεμάτο πάγο, φρούτα, δύο ποτήρια και το Τσαούσι του Σκλάβου και να κάνετε πικνίκ σε ένα πάρκο. Μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, προμηθευτείτε από την πιο κοντινή ταβέρνα καλαμαράκια τηγανητά, πατάτες, ταραμοσαλάτα και μια ντοματοσαλάτα. Πρόκειται για ένα άκρως γαστρονομικό κρασί, είναι όσο πρέπει λιπαρό, έχει τόση οξύτητα που δεν θα χρειαστείτε καθόλου λεμόνι για τα καλαμαράκια σας, είναι από μόνο του πραγματικά νόστιμο.
Τετράμυθος Laurier Noir
Ας υποθέσουμε ότι δεν απολαμβάνετε το καλοκαίρι, τουλάχιστον με τον κλασικό τρόπο. Αν ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν το κοντοσούβλι κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού παρά τα μπαρμπούνια δίπλα στη θάλασσα, επιλέξτε μια νέα ξηρή Μαυροδάφνη του Τετράμυθου Laurier Noir και απολαύστε την, αφού την έχετε βάλει είκοσι λεπτά στον πάγο. Μπορεί να αναρωτηθείτε «κόκκινο κρασί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και μάλιστα κρύο;». Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού.
Mr. Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 7250862