Πέντε κρασιά για τον Αύγουστο από το Mr. Vertigo

Mr. Vertigo wines Facebook Twitter
Ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Είναι ένα ποτό με πολλά πρόσωπα και ιστορίες να το περιτριγυρίζουν. Σκεφτείτε ότι οι γνώστες λένε για κάποιους από τους παραγωγούς τους πως κλείνουν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στις φιάλες.

Το κρασί χρειάζεται διάβασμα, δοκιμές και εξάσκηση, θέλει χρόνο για να το εξερευνήσετε. Όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουμε με αυστηρούς οινικούς όρους αλλά με τη χαλαρότητα που φέρνει ο Αύγουστος, τουλάχιστον για όσους δεν ασχολούμαστε με τον τρύγο και απλά απολαμβάνουμε τους καρπούς του. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Alexandre FilaineAlexandre Filaine Cuvée Speciale

Αν κάποιος γνωρίζει πόσο μου αρέσουν οι σαμπάνιες, θα καταλάβει για ποιον λόγο ξεκινάω έτσι τη λίστα μου. Ο Filaine είναι ένας μικρός παραγωγός στο Damery της Champagne και οι ελάχιστες φιάλες που παράγει είναι από ιδιόκτητα αμπέλια. Αυτό το κρασί θα ταιριάξει με τα αυγά μάτια της κυρίας Ελένης στην Ικαρία, με τις τηγανητές πατάτες του Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, με τη μακαρονάδα με αυγοτάραχο του Θοδωρή στον Νέο Κόσμο αλλά και με τα ποπκόρν στο θερινό σινεμά, που συνηθίζετε να επιλέγετε. 

NasitisΒασάλτη Νασίτης

Το πρωί θα επισκεφθείτε το οινοποιείο του Βασάλτη στο Βουρβούλο, θα ενθουσιαστείτε από τη Σαντορίνη Δεξαμενής 2019, θα ερωτευτείτε την Gramina 2018. Αργότερα ίσως θελήσετε κάτι πιο ανάλαφρο. Ο Νασίτης 2020 είναι το κρασί που μπορείτε να απολαύσετε, ενώ το βλέμμα σας χάνεται στην καλντέρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Έχει αυτή την αλμύρα και την οξύτητα που χαρίζει στα κρασιά το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, έτσι που θα θέλετε να μην τελειώσει το μπουκάλι. 

HeymannHeymann-Löwenstein Riesling «Schieferterrassen»

Με αυτό το riesling οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σπουδαία ποικιλία. Είναι ένα κρασί ήπιας παρέμβασης, αφού αφήνεται να ζυμωθεί αυθόρμητα μέσα σε μεγάλα, παλιά βαρέλια. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσετε ωμά ψάρια και όστρακα. 

TsaousiΣκλάβου Τσαούσι

Έχει φτάσει Δεκαπενταύγουστος και βρίσκεστε ακόμα στην άδεια Αθήνα. Μπορείτε να πάρετε ένα φορητό ψυγειάκι γεμάτο πάγο, φρούτα, δύο ποτήρια και το Τσαούσι του Σκλάβου και να κάνετε πικνίκ σε ένα πάρκο. Μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, προμηθευτείτε από την πιο κοντινή ταβέρνα καλαμαράκια τηγανητά, πατάτες, ταραμοσαλάτα και μια ντοματοσαλάτα. Πρόκειται για ένα άκρως γαστρονομικό κρασί, είναι όσο πρέπει λιπαρό, έχει τόση οξύτητα που δεν θα χρειαστείτε καθόλου λεμόνι για τα καλαμαράκια σας, είναι από μόνο του πραγματικά νόστιμο. 

TetramythosΤετράμυθος Laurier Noir

Ας υποθέσουμε ότι δεν απολαμβάνετε το καλοκαίρι, τουλάχιστον με τον κλασικό τρόπο. Αν ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν το κοντοσούβλι κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού παρά τα μπαρμπούνια δίπλα στη θάλασσα, επιλέξτε μια νέα ξηρή Μαυροδάφνη του Τετράμυθου Laurier Noir και απολαύστε την, αφού την έχετε βάλει είκοσι λεπτά στον πάγο. Μπορεί να αναρωτηθείτε «κόκκινο κρασί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και μάλιστα κρύο;». Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού. 

Mr. Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 7250862

www.mrvertigo.wine

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητώντας στην Ανάφη τον χαμένο χρόνο

Γεύση / Πίνοντας το πολύτιμο κρασί της Ανάφης

Στις μικροσκοπικές, άνυδρες πεζούλες της Ανάφης, ένας επίμονος αμπελουργός, ο Στέφανος Μιχάλης του Κτήματος Φλαμουρού, έχει δημιουργήσει ένα μικρό οινολογικό θαύμα, φροντίζοντας παλιά κλήματα ή φυτεύοντας νέα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Γεύση / Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα από το να πίνει απλώς χαλαρά με την παρέα του, πρέπει να έχει στο μυαλό του τέσσερις παράγοντες: συνεχείς δοκιμές, μπόλικο διάβασμα, ταξίδια σε οινοπέδια και γνωριμία με τους ανθρώπους που το παράγουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ