Πίνοντας ασύρτικα από αμπελώνες εκτός Σαντορίνης

ασύρτικα Facebook Twitter
Το ασύρτικο εκτός Σαντορίνης μπορείτε να το βρείτε σε μεγάλο εύρος τιμής, με κάποια από αυτά να είναι πολύ πιο προσιτά από τις «κλασικές Σαντορίνες», που λένε και οι σομελιέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Κατά πολλούς πρόκειται για την καλύτερη εγχώρια ποικιλία κρασιού, σίγουρα είναι μία από τις πιο γνωστές της χώρας μας που κάνει διεθνή καριέρα, σερβίρεται σε κορυφαία εστιατόρια του κόσμου και έχει ταυτιστεί με την πιο γνωστή και αναγνωρισμένη οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας.

Αυτή η κυκλαδίτικη ποικιλία αναδείχθηκε στο μοναδικό, ηφαιστειογενές terroir της Σαντορίνης και δεσπόζει σε αυτό, δίνοντας κρασιά υψηλού επιπέδου με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης,  που μπορούμε να συνδυάσουμε με ψάρια, θαλασσινά αλλά και με ένα λεμονάτο αρνί.

Όταν ο γνωστός Αυστραλός παραγωγός Peter Barry, γιος του Jim, που έχει δώσει το όνομά του στο οινοποιείο της Clare Valley, δοκίμασε σαντορινιό ασύρτικο στο νησί που το βγάζει, το ερωτεύτηκε, έτσι άλλαξε τον προγραμματισμό των διακοπών του προκειμένου να πάρει μαζί του κλήματα από το Κτήμα Αργυρού και να δοκιμάσει να τα φυτέψει στην πατρίδα του το 2012 για να παραγάγει τελικά το πρώτο κρασί της ποικιλίας εκτός συνόρων.

Στα δικά μας όμως, υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα ασύρτικου και εκτός Σαντορίνης που αποδεικνύουν ότι αυτή η δυναμική ποικιλία μπορεί να μεγαλουργήσει και σε άλλες περιοχές όπως η Δράμα, η Σύρος, η Κρήτη, η Εύβοια και να μας δώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά στο ποτήρι, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και το στυλ του κάθε παραγωγού.

Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα ασύρτικου και εκτός Σαντορίνης που αποδεικνύουν ότι αυτή η δυναμική ποικιλία μπορεί να μεγαλουργήσει και σε άλλες περιοχές όπως η Δράμα, η Σύρος, η Κρήτη, η Εύβοια

Γιατί να προτιμήσει κάποιος ασύρτικο από αλλού; Για να δοκιμάσει μια διαφορετική έκφρασή του με περισσότερο φρούτο, αφού για κάποιους τα ασύρτικα από τη Σαντορίνη είναι λίγο πιο δύσκολα κρασιά, αρκετά λεμονάτα και με ορυκτότητα στη γεύση. Επίσης, μπορεί να τα βρει σε μεγάλο εύρος τιμής, με κάποια από αυτά να είναι πολύ πιο προσιτά από τις «κλασικές Σαντορίνες», που λένε και οι σομελιέ, οι οποίες κινούνται αυτήν τη στιγμή στα 25 με 30 ευρώ (τιμή ραφιού).

Λάμπρος Σιαφάκας Facebook Twitter
Ο Λάμπρος Σιαφάκας είναι σομελιέ και μας πρότεινε δέκα διαφορετικά παραδείγματα ασύρτικου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Λάμπρος Σιαφάκας είναι σομελιέ και μας πρότεινε δέκα διαφορετικά παραδείγματα ασύρτικου. Μαζί με τον Βαγγέλη Ράγγο και τον Δημήτρη Μπαλανίκα, με τους οποίους δούλεψε σε άλλα wine bars της Αθήνας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανοίξουν το δικό τους ανεπιτήδευτο στέκι για κρασί στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο.

Το Lost Roots έχει ένα κρασί για όλους, δεν επικεντρώνεται μόνο στα φυσικά ή στα κλασικής οινοποίησης, η κάβα του είναι συνήθως μοιρασμένη εξίσου μεταξύ του ντόπιου και του ξένου αμπελώνα, ενώ, όσον αφορά τα της Ελλάδας, έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε σπάνιες και γηγενείς ποικιλίες. Και επειδή τους αρέσουν πολύ τα wine tastings, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα ασύρτικα εκτός Σαντορίνης εκεί και έπειτα να αποφασίσετε πιο είναι εκείνο που θα σας συνοδεύσει στο σπίτι.

Ασύρτικο 2019

Akrathos Newlands Winery

Από τη Χαλκιδική πίνουμε ένα ασύρτικο που συνδυάζει το υψόμετρο των 600 μέτρων με τη θαλάσσια αύρα, τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά και τη βιολογική καλλιέργεια. Ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμένει το λιγότερο για έξι μήνες με τις οινολάσπες. Βγάζει αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ροδάκινου, νότες ορυκτότητας και αλμύρας. Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. (€17,70)

Πίνουμε ασύρτικα εκτός Σαντορίνης Facebook Twitter
Από τη Χαλκιδική πίνουμε ένα ασύρτικο που συνδυάζει το υψόμετρο των 600 μέτρων με τη θαλάσσια αύρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Fine Assyrtiko 2021

Ανατολικός Αμπελώνας

Από τα Άβδηρα της Θράκης, το συγκεκριμένο ασύρτικο προέρχεται από τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας ‒ απέχει τρία χιλιόμετρα από τη θάλασσα και ο αέρας που έρχεται από κει επιδρά θετικά στο αμπέλι. Το χαρακτηρίζουν ο χειρωνακτικός τρύγος, οι γηγενείς ζύμες και η ωρίμανση με τις οινολάσπες για έξι μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πορτοκάλι, βερίκοκο, νεράντζι, βανίλια και βούτυρο είναι κάποια από τα αρώματα που θα συναντήσετε. Ένα πληθωρικό και λιπαρό κρασί που μπορεί να συνδυαστεί με ψάρια, θαλασσινά, οστρακοειδή, αρνί και άλλα πολλά. (€17,70)

Ασύρτικο Sur Lies 2022

Οινοποιία Βρυνιώτη

Προερχόμενο από τα Γιάλτρα στη Βόρεια Εύβοια, είναι ένα από τα πρώτα ασύρτικα εκτός Σαντορίνης που γνώρισε τεράστια επιτυχία και απέδειξε ότι κι άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορούν να δώσουν εξαιρετικά δείγματα της ποικιλίας. Προέρχεται από ένα ημιορεινό αμπελοτόπι, το «Αετός», που βρίσκεται στα τετρακόσια μέτρα υψόμετρο, έχει αμμώδες έδαφος και αρκετό βότσαλο. Παραμένει για έξι μήνες με τις οινολάσπες του και τακτικό bâtonnage, κάτι που το βοηθά να αποκτήσει πλούσιο χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Στο ποτήρι σας θα βγάλει εξωτικά φρούτα και mineral στοιχεία. Πρόκειται για ένα κρασί που παλαιώνει εξαιρετικά για αρκετά χρόνια. (€26)

Ασύρτικο Maison Viticole 2021

Κτήμα Λίγας

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο ασύρτικο από το Κτήμα Λίγα, μια και πρόκειται για μια πιο φυσική προσέγγιση με γηγενείς ζύμες και χωρίς θειώδη. Επίσης, δεν έχει καμιά προσθήκη ενζύμων και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Η ζύμωση γίνεται με τα στέμφυλα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το 50% ωριμάζει για δώδεκα μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια της σαμπάνιας Selosse. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και έντονο, με αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, κίτρου, μαρμελάδας ροδάκινου, μελιού, ξηρών καρπών και βοτάνων. (€28)

Πίνουμε ασύρτικα εκτός Σαντορίνης Facebook Twitter
Για κάποιους τα ασύρτικα από τη Σαντορίνη είναι λίγο πιο δύσκολα κρασιά, αρκετά λεμονάτα και με ορυκτότητα στη γεύση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σαν τα Μάραθα 2022

Οινοποιείο Σύρου

Από το νησί της Σύρου έχουμε ένα τρομερά value for money ασύρτικο που πήρε το όνομά του από τις μαραθιές που υπάρχουν παντού στο νησί. Από ένα σχετικά νέο οινοποιείο που ιδρύθηκε το 2011 από τον Νίκο Χατζάκη, με λεμονάτα και φρουτώδη χαρακτηριστικά αλλά και με τη γνώριμη υψηλή οξύτητα της ποικιλίας, είναι το κρασί που από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, το 2014, πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις με τα καλύτερα ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. (€14,20)

Clos Stegasta Ασύρτικο 2022

Οινοποιείο Τ-Οίνος

Το ασύρτικο που έβαλε την Τήνο για τα καλά στον οινικό χάρτη. Με προσεκτική διαλογή των σταφυλιών, ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες και παραμονή με τις οινολάσπες για έξι μήνες προκύπτει ένα premium κρασί από τον αμπελώνα Στεγαστά και τα φτωχά εδάφη του νησιού, με τρομερές δυνατότητες παλαίωσης. Θα μυρίσετε εσπεριδοειδή, θα νιώσετε τον ορυκτό του χαρακτήρα και την πολύ υψηλή του οξύτητα. (€75)

Ασύρτικο Αγέλη 2020

Οινοποιείο Λύκου

Από έναν αμπελώνα στα Βάγια Βοιωτίας παίρνουμε ένα κρασί με δυναμικό στυλ που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Η σοδειά μοιράζεται σε αυστριακά βαρέλια, τσιμεντένια αυγά-αμφορείς και σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Εδώ έχουμε αυθόρμητη ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με σταθερή θερμοκρασία. Έπειτα η μισή ποσότητα του κρασιού περνάει οκτώ μήνες με τις λεπτές οινολάσπες σε παλιά βαρέλια τριάντα ετών από την Ουγγαρία, η υπόλοιπη παραμένει σε δεξαμενή, ενώ γίνεται περιοδική ανάδευση. Στο ποτήρι θα βρείτε βότανα και φρούτα, ορυκτότητα και μια μεταλλικότητα που την οφείλει στο μικροκλίμα της περιοχής. (€16)

Πίνουμε ασύρτικα εκτός Σαντορίνης Facebook Twitter
Από έναν αμπελώνα στα Βάγια Βοιωτίας παίρνουμε ένα κρασί με δυναμικό στυλ που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δάκρυ του Πεύκου 2021

Οινοποιείο Κεχρής

Το κρασί που άλλαξε την εικόνα που είχαμε για την παρεξηγημένη ρετσίνα, που άνοιξε τον δρόμο για να προκύψουν κι άλλες σύγχρονες και ποιοτικές εκδοχές της, οι οποίες κάνουν καριέρα εντός και εκτός συνόρων. Η ζύμωση και η ωρίμανση του κρασιού γίνονται σε καινούργια δρύινα βαρέλια όπου παραμένει για έξι μήνες με τις οινολάσπες, ενώ έχουμε και τακτικό bâtonnage. Βασισμένη στο ασύρτικο, η ρετσίνα αυτή έχει πολυπλοκότητα, όγκο και απίστευτη ένταση στη μύτη ‒ η μαστίχα, το πεύκο, το θυμάρι, η βανίλια και τα εσπεριδοειδή είναι κάποια από τα αρώματά του. Έχει πολύ καλά ενσωματωμένο βαρέλι, πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Πρόκειται για ένα εμβληματικό και βραβευμένο κρασί που πρέπει να δοκιμάσετε. (€16,50)

Ασύρτικο Βόιλα 2021

Κτήμα Λυραράκη

Στην περιοχή της Σητείας και σε υψόμετρο 580 μέτρων το αμπελοτόπι Βόιλα έχει αμπέλια ηλικίας περίπου τριάντα ετών και επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη ποικιλία μπορεί να ανθίσει και στην Κρήτη. Είναι αποτέλεσμα χειρωνακτικού τρύγου, χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων και ζύμωσης σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Μέσα στη φιάλη του κλείνονται λευκόσαρκα φρούτα, λεμόνι, lime, νότες βοτάνων. Ένα κρασί με ορυκτότητα. (€15)

Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2022

Κτήμα Τέχνη Οίνου

Από το Μικροχώρι Δράμας έρχεται ένα από τα πιο γνωστά και ωραία «βαρελάτα» ασύρτικα που κυκλοφορούν. Η ζύμωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια με bâtonnage για περίπου έξι μήνες τού δίνει όγκο αλλά και κρεμώδη αίσθηση. Στα αρώματά του θα συναντήσετε ροδάκινο, νεκταρίνι, γκρέιπφρουτ, εσπεριδοειδή, βανίλια και ξηρούς καρπούς. Πολύπλοκο και με μακρά επίγευση, ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια στη σχάρα και πληθωρικά πιάτα όπως ένα ριζότο μανιταριών και αρνί στον φούρνο. (€18)

Lost Roots, Ηρακλειδών 30, Θησείο, 210 3457644

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alice Feiring: «Όσοι υποστηρίζουν ότι κανένα κρασί δεν μπορεί να είναι απολύτως φυσικό είναι  εσκεμμένα αδαείς»

Τα Φυσικά Κρασιά / Alice Feiring: «Όσοι υποστηρίζουν ότι κανένα κρασί δεν είναι απολύτως φυσικό είναι εσκεμμένα αδαείς»

Βραβευμένη συγγραφέας και αρθρογράφος στους μεγαλύτερους ξένους τίτλους, η grande dame του φυσικού κρασιού βρίσκεται πίσω από το πρώτο ανεξάρτητο newsletter για αυτού του είδους τα κρασιά στον κόσμο. Προσπαθεί να δουλεύει σαν ανθρωπολόγος, την ελκύουν οι απλές μέθοδοι οινοποίησης, οι αποτελεσματικές πρακτικές αιώνων. Μας μίλησε για τα κρασιά που αγαπά και αυτήν τη στιγμή αποτελούν αναδυόμενη τάση στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Εσοδεία 2022, μια χρονιά με ποιοτικές διαφοροποιήσεις

Γεύση / Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Αμπελουργοί, οινοποιοί και οινολόγοι απαντούν

Ζητήσαμε τις εκτιμήσεις αμπελουργών, οινολόγων και οινοποιών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για τα κρασιά που θα πιούμε από την εσοδεία του 2022, σύμφωνα με τους καλλιεργητικούς παράγοντες και τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ