ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Το Σεμπρεβίβα στα Πετράλωνα σερβίρει γεύσεις με αέρα Βόρειας Ελλάδας

Το Σεμπρεβίβα στα Πετράλωνα σερβίρει γεύσεις με αέρα Βόρειας Ελλάδας και πιάτα που ταιριάζουν στο καλοκαίρι Facebook Twitter
Αυτή τη στιγμή το μενού τους είναι καλά δομημένο και οι επιλογές που προσφέρει είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τον τελευταίο μήνα έτυχε να περάσω πολλές φορές από τη Χαμοστέρνας. Κάθε φορά το βλέμμα μου έπεφτε στην παλιά μονοκατοικία όπου ήταν κάποτε το Κολίμπρι, η οποία φαινόταν να ξαναπαίρνει ζωή.

Η απορία μου λύθηκε όταν ο φίλος whisky expert Πέτρος Χαρισόπουλος μού πρότεινε να επισκεφτώ το μαγαζί που άνοιξε ένας φίλος από τη Θεσσαλονίκη με την ομάδα του στην πλατεία Δεξαμενής των Πετραλώνων. Μιλούσε για το ίδιο μαγαζί που μου είχε τραβήξει την προσοχή, αυτό που έχει όνομα το λουλούδι των Κυθήρων και τελικά αποδείχθηκε μια ευχάριστη, γαστρονομική έκπληξη. 

Στο Σεμπρεβίβα πήγα για πρώτη φορά μια μέρα τεράστιας πείνας και κούρασης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν βοηθούν να έχεις σωστά κριτήρια. Παρ' όλα αυτά, κατάλαβα πως σε αυτό το μαγαζί κάτι καλό συμβαίνει. Γι’ αυτό και επέστρεψα γρήγορα για να δω αν θα επιβεβαιωνόταν η αρχική μου εντύπωση. Το πέτρινο σπίτι με την κόκκινη πόρτα έχει μια ξεχωριστή γοητεία.

Το φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά από την πλατεία Δεξαμενής φιλοξενεί όμορφα τα τραπεζάκια. Τα πιάτα είναι κομψά, τα κουβέρ έρχονται μέσα σε υφασμάτινες θήκες και για τον φωτισμό έχουν τοποθετηθεί επιδαπέδια φωτιστικά με λευκό καπέλο ανάμεσα στα τραπέζια. Τίποτα δεν υπερβάλλει ούτε ξενίζει. Σαν να είσαι στον κήπο φίλων και περιμένεις να μαζευτεί η παρέα για να αρχίσει το φαγητό.

Η Κατερίνα και ο Γιάννης έχουν τον ενθουσιασμό και το μεράκι του ερασιτέχνη. Ο ερασιτεχνισμός δεν αφορά την ποιότητα ή τη νοστιμιά του αποτελέσματος αλλά την αγωνία που διέκρινα στα μάτια τους, τη διάθεσή τους να πετύχουν το καλύτερο και τη χαρά που τους δίνει το νέο ξεκίνημα. 

Πριν μιλήσω, όμως, για το φαγητό, και επειδή πιστεύω μου είναι ότι τα μαγαζιά τα κάνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτά, αναζήτησα την Κατερίνα Βαμβούρη και τον Γιάννη Μουμτζή, ιδιοκτήτες αλλά και μάγειρες του μαγαζιού.

Η Κατερίνα έχει μεγάλη ιστορία και αυτό φαίνεται και στα μάτια και στα πιάτα της. Πριν από περίπου είκοσι πέντε χρόνια έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και πήγε στην Ύδρα για δέκα χρόνια, όπου έφτιαχνε και εμπορευόταν υπέροχα ασημένια κοσμήματα. Μετά γύρισε και πάλι στην πόλη της για να ανοίξει το καφενείο με τις γκουρμέ γεύσεις «Γιασεμί», πίσω από το Κρατικό Θέατρο. Εκεί, με τις επιρροές που είχε από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά της, κατάφερε να δημιουργήσει πιάτα που άφησαν ιστορία. Την περίοδο της καραντίνας εμβάθυνε στη μαγειρική παρακολουθώντας διαδικτυακά σεμινάρια μεγάλων σεφ.

Το Σεμπρεβίβα στα Πετράλωνα σερβίρει γεύσεις με αέρα Βόρειας Ελλάδας και πιάτα που ταιριάζουν στο καλοκαίρι Facebook Twitter
Είναι το μαγαζί όπου πας γιατί θα φας καλά και θα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς δεύτερη σκέψη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Κατερίνα Βαμβούρη και Γιάννης Μουμτζής Facebook Twitter
Η Κατερίνα Βαμβούρη και ο Γιάννης Μουμτζής, ιδιοκτήτες αλλά και μάγειρες του μαγαζιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Την ίδια περίοδο, η κόρη της έφυγε για την Αθήνα και την ακολούθησε ο σύζυγός της Γιάννης, αφήνοντας το πανκ/ροκ μπαρ «Μπάτε Σκύλοι» στον συνέταιρό του. Λίγο καιρό πριν, η Κατερίνα είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει και πάλι την πόλη της και να μοιράσει τη ζωή της μεταξύ Αθήνας και Αίγινας. Να ανοίξει ένα μαγαζί με τον Γιάννη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην κουζίνα και δούλεψε σε μεγάλα εστιατόρια, και να δοκιμάσουν μαζί τις δυνάμεις τους.

Ξεκινώντας να δουλεύουν μαζί το μενού και να πειραματίζονται με τις γεύσεις, κατάλαβαν πως ο ένας συμπληρώνει μαγικά τον άλλον. Αυτή ήταν μια καλή αρχή. Όπως καλή ήταν και η απόφαση να προσφέρουν τις γεύσεις που πίστευαν και άρεσαν και στους ίδιους, να σέβονται την εποχικότητα των υλικών και να προτιμούν τους μικρούς παραγωγούς και τους προμηθευτές που μπορούσαν να εμπιστευτούν.

Αυτήν τη στιγμή το μενού τους είναι καλά δομημένο και οι επιλογές που προσφέρει αρκετές και ενδιαφέρουσες. Είναι χειρόγραφο και τυπωμένο σε απλό χαρτί για να μπορούν να κάνουν όσες αλλαγές χρειαστούν έτσι ώστε να καταλήξουν με ακρίβεια σε ό,τι θέλουν να προσφέρουν. Θέλουν να ακούνε τη γνώμη των επισκεπτών τους και να έχουν την ευελιξία να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν κάτι.

Είναι περίεργο αυτό που θα πω και δεν θέλω να παρεξηγηθεί, αλλά η Κατερίνα και ο Γιάννης έχουν τον ενθουσιασμό και το μεράκι του ερασιτέχνη. Και το λέω αυτό αφού έχω επισκεφτεί το μαγαζί τρεις φορές, έχω δοκιμάσει τα περισσότερα πιάτα και έχω μείνει ικανοποιημένη απ’ όλα. Ο ερασιτεχνισμός, λοιπόν, δεν αφορά την ποιότητα ή τη νοστιμιά του αποτελέσματος αλλά την αγωνία που διέκρινα στα μάτια τους, τη διάθεσή τους να πετύχουν το καλύτερο και τη χαρά που τους δίνει το νέο ξεκίνημα. 

Από τα πιάτα που δοκίμασα και ξεχώρισα για τη δροσιά τους, την απαλή γεύση και τις εντάσεις τους που σκάνε διακριτικά αλλά και με συνέπεια στο στόμα είναι το καπνιστό χέλι Μεσολογγίου με το σπαγγέτι κολοκυθιού. Εμπλουτισμένο με κόκκινη μιζούνα, λευκό ταραμά και μαύρο χαβιάρι, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Εδώ θα πρότεινα για παρέα και τα μπλανσαρισμένα κολοκύθια με το κατσικίσιο τυρί και το φιστίκι Αιγίνης. Εξαιρετικές γεύσεις, ιδανικές για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. 

Καπνιστό χέλι Μεσολογγίου με το σπαγγέτι κολοκυθιού Facebook Twitter
Καπνιστό χέλι Μεσολογγίου με σπαγγέτι κολοκυθιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
γαύρος μαρινάτος Facebook Twitter
Μερακλίδικος και υπέροχος γαύρος μαρινάτος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το ίδιο καλή επιλογή για τους μήνες που διανύουμε είναι και το σεβίτσε γαρίδας. Η έμπνευση έχει έρθει από το κλασικό και αγαπημένο σαγανάκι γαρίδας, αλλά, φυσικά, μιλάμε για κάτι πολύ πιο απαλό και φίνο. Αρωματισμένο με ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο, είναι όμορφο στο μάτι και πεντανόστιμο. 

Μια ομάδα με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από το παιχνίδι τον μαρινάτο γαύρο. Μερακλίδικος και υπέροχος, ξεχωρίζει καθώς συνοδεύεται με λαχανικά, επίσης μαριναρισμένα στη δική τους μαρινάδα. Αγγούρι, καρότο και γλιστρίδα κάνουν κάθε μπουκιά απολαυστική. Αυτό, όμως, που απογειώνει το πιάτο είναι το γλυκό κουταλιού παντζάρι που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο τέλεια δένει τα υλικά. 

Σωστή προσθήκη και το θράψαλο σοταρισμένο άλλοτε με απάκι και άλλοτε με σύγκλινο. Συνοδεύεται με πουρέ κόκκινης φακής, γλυκοπατάτας και τζίντζερ, ενώ εμπνευσμένη θεωρώ τη συμμετοχή του σπαραγγιού της θάλασσας σε τουρσί. Μάλιστα, το τουρσί είναι μαζεμένο στην Αίγινα από την Κατερίνα, η οποία δεν αφήνει κανένα υλικό ανεκμετάλλευτο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει καταφέρει να φτιάξει παραπάνω από εβδομήντα πέντε διαφορετικά λικέρ με γεύσεις που δεν πάει ο νους μας. 

Mπριζόλα χοιρινού λαιμού Facebook Twitter
Mπριζόλα χοιρινού λαιμού, μαριναρισμένη παραπάνω από δώδεκα ώρες και σωστά ψημένη στη σχάρα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ένα ακόμη πιάτο που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι η μπριζόλα χοιρινού λαιμού, μαριναρισμένη παραπάνω από δώδεκα ώρες και σωστά ψημένη στη σχάρα. Είναι ζουμερή, αρωματισμένη με λάδι μαύρου σκόρδου, chili και σοκολάτα και συνοδεύεται με dots τυροκαυτερής για ένα έξτρα «τσίγκλισμα» στη γεύση.

Εξαιρετικές είναι ακόμη οι baby πατάτες με σπανάκι, φέτα και ηλιόσπορο, τα σκιουφιχτά με ραγού προβατίνας, τα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια με χειροποίητη ρώσικη σαλάτα. Μην ξεχάστε να δοκιμάσετε τα πιτάκια σχάρας που φτιάχνονται με μαλακή σταρένια ζύμη και έχουν γέμιση που διαφέρει από μέρα σε μέρα. Εμείς τα πετύχαμε με φέτα, βασιλικό, καρύδια και λιαστή τομάτα και ήταν πραγματικά αποκαλυπτικά. 

Στα πλεονεκτήματα του μαγαζιού, εκτός από το ζυμωτό ψωμί με λιναρόσπορο και βότανα, είναι η χαλαρή ατμόσφαιρα, η φιλική διάθεση, η άνεση και η απλότητα που υπάρχει. Είναι το μαγαζί όπου πας γιατί θα φας καλά και θα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς δεύτερη σκέψη. Και στο Σεμπρεβίβα οι άνθρωποι χαμογελάνε. Έτσι κάνουν τα καρντάσια. 

Σεβίτσε γαρίδας Facebook Twitter
Σεβίτσε γαρίδας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Καλλιρρόης 166, Πετράλωνα, 213 0381904

Γεύση
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Γεύση / Line: Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη της Αθήνας είναι αφιερωμένη στις ζυμώσεις

Κρασί χωρίς σταφύλι, νομαδικές ζυθοποιήσεις, προζυμένια ψωμιά: Στα Κάτω Πετράλωνα, σε έναν εντυπωσιακό και άκρως βιομηχανικό χώρο, τρία σημαντικά ονόματα της bar σκηνής θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα που θα εξελιχθεί ακολουθώντας τη «μέθοδο της αναρχίας». Εμείς θα τρώμε και θα πίνουμε όσα ωραία θα προκύψουν από αυτήν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Living / Υπάρχει η τουριστική Πλάκα, υπάρχει και η δική μας

Για κάθε σχεδόν πόλη του κόσμου, οι τουριστικοί οδηγοί χωρίζονται σε εκείνους που συγκεντρώνουν «τα Χ καλύτερα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε» και στους «ζήστε το σαν ντόπιος». Στην περίπτωση της Αθήνας, η περιοχή της Πλάκας μπαίνει σίγουρα στους πρώτους οδηγούς. Ποιος είπε όμως ότι δεν έχει να προσφέρει και στους Αθηναίους;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλέον, τα βράδια στην Πειραιώς 260 παίζει μουσική, φαγητό, ποτό και γενικά, φασάρα

Γεύση / Πλέον, τα βράδια στην Πειραιώς 260 παίζει μουσική, φαγητό, ποτό και, γενικά, φασάρα

Μετά τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στο βιομηχανικό προαύλιο του Ταύρου συγκεντρώνονται οι θεατρόφιλοι και όχι μόνο, αφού η ομάδα του six d.o.g.s έχει στήσει εκεί ένα σκηνικό που περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες street food προτάσεις της πόλης, παγωμένα κοκτέιλ, μπίρες και μουσικές από ένα μεγάλο ηχητικό φάσμα που βγαίνουν μέσα από ένα ανοιχτό κοντέινερ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ

Γεύση / Έτσι τρώμε τώρα στην Αθήνα!

Για τη μόδα και τις τάσεις της σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν τους αφορούν, και να το εννοούν. Συμβαίνει όμως το ίδιο με το φαγητό; Μάλλον όχι. Αυτές είναι οι 23 τάσεις που ορίζουν τώρα το πώς τρώμε στην Αθήνα (και όχι μόνο), και μας αρέσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη

Γεύση / To eylo στρώνει κυριακάτικα τραπέζια σε αναπάντεχα μέρη

Με εμπειρία στον χώρο της φιλοξενίας, η Νίκη Αλεξιάδου θα ανακοινώνει από εδώ και πέρα τις τοποθεσίες για τραπέζια που προάγουν την παράδοση με twisted τρόπους και που θα στήνονται σε αναπάντεχα σημεία όπως ένας μη επισκέψιμος αμπελώνας ή ένα μουσικό φεστιβάλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT