ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

H αϋπνία μεθάει

H αϋπνία μεθάει Facebook Twitter
1

Η σύγχυση που βιώνουμε τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημα – ένα φαινόμενο που ονομάζεται επίσης confusion arousal – μελετήθηκε για πρώτη φορά σε έναν γενικό πληθυσμό ενηλίκων, και σύμφωνα με μια δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό Neurology, αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά κοινή.

Σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με περισσότερα από 19.000 άτομα, το περίπου 15% ανέφερε κάποιου είδους επεισόδιο κατά το τελευταίο έτος και το 8% ανέφερε ότι συμβαίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οι περισσότερες από τις ιστορίες ήταν αρκετά αστείες, είπε ο ψυχίατρος Dr. Maurice M. Ohayon του πανεπιστημίου Στάνφορντ κι επικεφαλής της έρευνας. Ένας άντρας μπέρδεψε το ξυπνητήρι του για τηλέφωνο και κρατώντας του, έκανε μια συνομιλία δύο λεπτών. Μια γυναίκα ξύπνησε μέσα στη νύχτα και δεν μπορούσε να βρει το μπάνιο στο ίδιο της το σπίτι. Άλλα κοινά παραδείγματα είναι τα πρωινά με αίσθηση του επείγοντος, πριν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σαββατοκύριακο, ή όταν ξυπνάμε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και για λίγο δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, και ειδικά αν αυτό συμβαίνει σπάνια, δεν είναι σημάδι ανησυχίας. Αλλά για τους ανθρώπους που το βιώνουν μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο, θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου. Θα μπορούσε να είναι και σημάδι στέρησης ύπνου – αυτό το φαινόμενο είναι συχνό σε άτομα που δηλώνουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη μέρα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υπερβολικό ύπνο, αφού παρουσιάζεται και σε άτομα που δήλωσαν ότι κοιμούνται περισσότερο από εννιά ώρες τη μέρα.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή τη σύγχυση, κάποιες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα δίνουν κάποια στοιχεία: το ξαφνικό ξύπνημα ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό που επιτρέπει στα ζώα (άρα, πιθανότατα, και στους ανθρώπους) να αντιδρούν άμεσα σε πιθανές απειλές. Για τον μισοκοιμισμένο μας εγκέφαλο το ξαφνικό ξύπνημα σηματοδοτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια