Από επιστημονική άποψη, η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να σκεφτούμε κάτι πρωτότυπο μέσα από τις συνδέσεις μεταξύ γνώσεων που προϋπάρχουν στο μυαλό μας.
Ο μόνος τρόπος για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας είναι να κάνουμε διάλειμμα – εκτός κι αν έχουμε κάποιο μυστικό όπλο, όπως περιγράφει το TNW.
Κάθε πότης καφέ είναι εξοικειωμένος με την επίδραση ενός φλιτζανιού.
Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη εμποδίζει τους υποδοχείς αδενοσίνης, ξεγελώντας το μυαλό μας ότι έχουμε ακόμη πολλή ενέργεια. Αυτό το φαινόμενο κρατάει μόλις πέντε λεπτά αφού πιούμε τον καφέ.
Έτσι, μπορεί κανείς να πιστεύει ότι ο καφές του δίνει ενέργεια, αλλά απλά λέει στο σώμα ότι τα αποθέματα ενέργειας είναι περισσότερα από όσο είναι στην πραγματικότητα.
Το αλκοόλ έχει έναν άλλον τρόπο να επηρεάζει τη δημιουργικότητα.
Μετά από δύο μπίρες είμαστε λιγότερο επικεντρωμένοι και αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε λιγότερο για το τι συμβαίνει γύρω μας. Αλλά όπως έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αυτό μπορεί να είναι προς όφελος της δημιουργικότητας.
Αν και το αλκοόλ δεν είναι το ποτό της επιλογής όταν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και επικεντρωμένοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, φαίνεται ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο όταν θέλουμε να κατεβάσουμε ιδέες.
Τόσο ο καφές όσο και το αλκοόλ (με μέτρο) έχουν αποδειχτεί χρήσιμα βοηθήματα σε ορισμένους τύπους εργασιών, ωστόσο δε θα πρέπει να πίνετε τίποτα από τα δύο όταν πρέπει να επικεντρωθείτε σε λεπτομέρειες ή σε αναλύσεις, όπως είναι τα οικονομικά σας.
Αν αποφασίσετε να πιείτε καφέ και μπύρα ενώ δουλεύετε, θα έπρεπε να μείνετε στα δύο φλιτζάνια καφέ ή σε δύο μπύρες και να μην το κάνετε περισσότερο από μια με δύο φορές την εβδομάδα.
Ο καφές και η μπύρα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως μαγικά φάρμακα για τη δημιουργικότητα.
σχόλια