Οδηγός επιβίωσης για φοιτητές: 10 tips για να προσαρμοστείς ομαλά στη νέα σου ζωή

Οδηγός επιβίωσης για φοιτητές: 10 tips για να προσαρμοστείς ομαλά στη νέα σου ζωή Facebook Twitter
Είναι σημαντικό να ξεκινάς τη φοιτητική σου ζωή έχοντας προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και, κυρίως, γνωρίζοντας τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις
0

Το καλοκαίρι τελείωσε, απόλαυσες τις πρώτες ενήλικες διακοπές σου, έχοντας τελειώσει επιτέλους το σχολείο, κι είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις μια νέα ζωή. Από τη μια μετράς αντίστροφα όλο ενθουσιασμό – ίσως και να έχεις ήδη μια λίστα με τις εμπειρίες που θέλεις να αποκτήσεις μέχρι το τέλος του πρώτου έτους. Από την άλλη, δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Θα είναι οργανωμένη η σχολή; Θα κάνεις εύκολα παρέες; Πώς θα είναι να ζεις για πρώτη φορά χωρίς τους γονείς σου σε ένα μέρος μακριά απ’ όλα όσα θεωρούσες δεδομένα; Προβληματίζεσαι και είναι απόλυτα λογικό – κι αν κάποιος σου λέει πως δεν πέρασε ούτε ένα βράδυ στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, προσπαθώντας να βάλεις τις σκέψεις του σε τάξη και να φανταστεί το μέλλον, μάλλον δεν είναι αρκετά ειλικρινής.

Παρακάτω θα δεις μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς ευκολότερα στη νέα καθημερινότητα και να απολαύσεις τα φοιτητικά σου χρόνια.

Μάθε την πόλη σου

Είναι πολύ σημαντικό να κινείσαι με άνεση στις περιοχές γύρω από τη σχολή, ειδικά αν μετακομίζεις σε ένα μέρος όπου δεν ξέρεις κανέναν. Μια ιδέα είναι να περιμένεις να αποκτήσεις έναν σχετικά μεγάλο κύκλο και να ανακαλύψετε όλοι μαζί τα νέα σας στέκια. Ωστόσο, μπορείς να πάρεις μια πρώτη γεύση με μοναδική παρέα τον εαυτό σου, χωρίς να επηρεαστείς από κανέναν. Να περπατήσεις φορώντας τα ακουστικά σου, να αποφασίσεις τι αρέσει σ’ εσένα, να ξεκινήσεις να κινείσαι χωρίς το GPS στο χέρι, να περιπλανηθείς στα πάρκα και να αισθανθείς άνετα.

Βγάλε τον εαυτό σου προς τα έξω

Είναι κλισέ, αλλά ισχύει: δεν υπάρχει πρωτοετής φοιτητής που μπαίνει στη σχολή και δεν ψάχνει για παρέα. Είστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, όλοι το ίδιο μαγκωμένοι, χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα γι’ αυτό που σας περιμένει. Κάποιος πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση, να πει αυτό το «γεια» – δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, θα κάνετε παρέα αυτόματα. 

Καλό είναι, όμως, να αποκτήσεις έναν ευρύτερο κύκλο και να μην περιοριστείς στους συμφοιτητές σου. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει να ξεκινήσεις χόμπι κοντά στη σχολή μεν, αλλά όχι μέσα. Πήγαινε γυμναστήριο, ασχολήσου με την κεραμική, μάθε μια ξένη γλώσσα – εν γένει, επίλεξε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις κόσμο χωρίς κόπο.

Κοινωνικοποιήσου στα social media

Κάθε τμήμα που σέβεται τον εαυτό του, έχει κλειστό γκρουπ στα social media. Αναζήτησε το δικό σου, λοιπόν, και γίνε μέλος – ιδανικά, προτίμησε την ομάδα των πρωτοετών, αν υπάρχει.

Μάθε όσα μπορείς για τη σχολή σου

Ένας από τους λόγους που έκανες ό,τι μπορούσες στη Γ’ Λυκείου, ήταν η υπόσχεση που σου έδιναν όλοι για τη ζωή που θα ακολουθούσε, τις παρέες, τους έρωτες, τα πάρτι, τους καφέδες που διαρκούν ατέλειωτες ώρες. Η φοιτητική ζωή, ωστόσο, δεν είναι παραδεισένια. Χρειάζεται να οργανωθείς και όσο νωρίτερα το κάνεις, τόσο ευκολότερη θα σου φανεί η μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της σχολής σου και να διαβάσεις τον οδηγό σπουδών. Θα πάρεις μια πρώτη γεύση των μαθημάτων και θα διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου, ανάλογα με τις προσδοκίες που έχεις από το αντικείμενο σπουδών σου.

Βάλε τις προτεραιότητές σου σε τάξη 

Είναι σημαντικό να ξεκινάς τη φοιτητική σου ζωή έχοντας προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και, κυρίως, γνωρίζοντας τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις μικρές θυσίες για να πετύχεις τους στόχους σου – αν επιλέξεις να είσαι συνεπής, ενδεχομένως να χρειαστεί π.χ. να απέχεις από ορισμένα πάρτι που διοργανώνονται λίγο πριν από την εξεταστική περίοδο.

Οδηγός επιβίωσης για φοιτητές: 10 tips για να προσαρμοστείς ομαλά στη νέα σου ζωή Facebook Twitter
Καλό είναι να προμηθευτείς ένα laptop που θα καλύπτει ιδανικά τις ανάγκες σου και θα γίνει ο σύμμαχος που δεν περίμενες, για να πλησιάσεις περισσότερο τους στόχους σου.

Εφοδιάσου με τον κατάλληλο εξοπλισμό

Είτε επειδή ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσεις online διαλέξεις είτε για να ολοκληρώνεις τις εργασίες σου άμεσα και ξεκούραστα, καλό είναι να προμηθευτείς ένα laptop που θα καλύπτει ιδανικά τις ανάγκες σου και θα γίνει ο σύμμαχος που δεν περίμενες, για να πλησιάσεις περισσότερο τους στόχους σου. Επιπλέον, μπορείς να επενδύσεις σε ένα tablet που θα σου «λύσει τα χέρια» όχι μόνο για τις σημειώσεις που θα κρατάς αλλά και για οτιδήποτε άλλο θελήσεις να κάνεις στο σπίτι.

Φτιάξε την καθημερινότητα που σου αρέσει

Πλέον, ενδεχομένως να έχεις την αυτονομία και την ελευθερία που συνοδεύουν τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Μαζί με τις ευθύνες όμως μπορείς να βρεις τα μικρά, καθημερινά πράγματα που θα σου προσφέρουν χαρά μέσα στη μέρα. Μπορείς να ξεκινήσεις να μαθαίνεις διάφορες συνταγές με τα φαγητά που σου αρέσουν και να τις υλοποιείς ή να φτιάξεις ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που θα σου προσφέρει ευεξία και ενέργεια. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα νέο άθλημα ή να βρεις γυμναστήρια στην περιοχή σου που προσφέρουν και ομαδικά προγράμματα, για να κάνεις και νέες γνωριμίες.

Κράτα λίγο χρόνο για ξεκούραση

Η νέα σου πραγματικότητα θα είναι σίγουρα γεμάτη νέες ασχολίες, διάβασμα, εξεταστικές και, ας είμαστε ειλικρινείς, αρκετές εξόδους. Όλα αυτά είναι, άλλωστε, που κάνουν τα χρόνια αυτά τόσο ξεχωριστά. Δεν πρέπει να ξεχνάς, όμως, πόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι καλά έτσι ώστε να μπορείς να αντεπεξέρχεσαι. Μπορεί τώρα να νιώθεις πως ο ύπνος δεν είναι προτεραιότητά σου –κατανοητό– αλλά πού και πού οργάνωνε μια βραδιά για ταινία στο σπίτι, με τα αγαπημένα σου σνακ, και κοιμήσου σχετικά νωρίς. Θα δεις πως θα κάνει διαφορά.

Φτιάξε το πλάνο των εξόδων σου

Ξέρουμε, δεν είναι το πιο διασκεδαστικό tip της λίστας, αλλά είναι αναγκαίο. Ειδικά αν έχεις περιορισμένο budget, χρειάζεται να φτιάξεις ένα πλάνο με τα εβδομαδιαία ή μηνιαία έξοδά σου έτσι ώστε να μην ξεμένεις συνεχώς από χρήματα. Υπολόγισε περίπου πόσα χρήματα χρειάζεσαι για το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας, επισκέψου την τοπική λαϊκή αγορά ή το μπακάλικο της γειτονιάς σου για φρέσκα λαχανικά και φρούτα και προσπάθησε να θέσεις συγκεκριμένες μέρες μέσα στην εβδομάδα που θα παραγγέλνεις φαγητό με delivery (δεν είναι όλες οι μέρες για μαγείρεμα). Δώσε ένα περιθώριο στον εαυτό σου για να ξοδέψεις χρήματα σε πράγματα που σου αρέσουν και σε όσα είναι απαραίτητα (π.χ. λογαριασμοί ρεύματος και λοιπές υποχρεώσεις). Αν ακολουθείς το πλάνο που έχεις φτιάξει και σου ταιριάζει, μην ξεχνάς να δίνεις και ένα μικρό περιθώριο σπατάλης στον εαυτό σου, όποτε μπορείς – το αξίζεις.

Απόλαυσέ το

Κι αυτό είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Τα φοιτητικά χρόνια είναι μια εποχή που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Φρόντισε να την απολαύσεις όσο μπορείς.

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια τρελή, τρελή συγκατοίκηση

Στιγμιότυπα / Μια τρελή, τρελή συγκατοίκηση

Ήταν μια ακόμη μέρα στη φοιτητική του ζωή, όταν ο Φίλιππος βρήκε έναν γνωστό του πανικόβλητο, εξαιτίας μιας ξεχασμένης βρύσης που πλημμύρισε το σπίτι του. Δεν ήξερε ότι αυτή θα ήταν αρχή μιας απρόσμενης συγκατοίκησης γεμάτης με ευτράπελα σκηνικά που θα του δίδασκαν πολλά για την υπομονή, τη συμβίωση και τη σημασία της φιλίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ