ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους για την ίδια λέξη στις περισσότερες γλώσσες της Γης

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους για την ίδια λέξη στις περισσότερες γλώσσες της Γης Facebook Twitter
4

Ανεξάρτητα σε ποια γωνιά του πλανήτη ζουν οι άνθρωποι και ποια γλώσσα μιλάνε, όταν αναφέρονται στην ίδια λέξη, τείνουν να χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία ανέλυσε σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαρχουσών γλωσσών.


Έτσι, για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι λένε «στρογγυλό» ή «ερυθρό», σε οποιαδήποτε γλώσσα, οι αντίστοιχες λέξεις είναι πολύ πιθανό ότι θα περιέχουν τον ήχο «ρ», ενώ όταν λένε, «φύλλο», είναι πιθανό ότι στην αντίστοιχη λέξη θα περιέχεται ο ήχος «λ» ή «π».


Οι ερευνητές ανέλυσαν δειγματοληπτικά περίπου 100 λέξεις του καθημερινού λεξιλογίου στο 62% των τουλάχιστον 6.000 γλωσσών που μιλιούνται ακόμη στον πλανήτη μας και βρήκαν μια σημαντική στατιστική συσχέτιση όσον αφορά τους ήχους των λέξεων. Αυτή η διαπίστωση θέτει σε αμφισβήτηση την παλαιά πεποίθηση των γλωσσολόγων ότι η συσχέτιση ανάμεσα στους ήχους μιας λέξης και στο νόημά της είναι κατά βάση αυθαίρετη. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αμφισβητεί με τόσο πειστικά επιχειρήματα αυτό το «δόγμα».


Οι επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Μόρτεν Κρίστιανσεν, καθηγητή ψυχολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), επεσήμαναν ότι «βεβαίως δεν έχουν όλες οι λέξεις τους ίδιους ήχους, όμως αυτό συμβαίνει σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση την τύχη».


Η ηχητική ομοιότητα αφορά κυρίως τα κοινά καθημερινά αντικείμενα και τις κοινές έννοιες, από τα μέρη του σώματος και τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι τα φαινόμενα της φύσης. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι στους επιστήμονες, φαίνεται πως οι άνθρωποι είχαν και έχουν την τάση να χρησιμοποιούν παρεμφερείς ήχους για να περιγράψουν αυτά τα πράγματα.


Η πιο σαφής ηχητική ομοιότητα αφορά τις λέξεις που περιγράφουν τα μέρη του σώματος. Από την άλλη, για άγνωστους λόγους, σε ορισμένες λέξεις, όπως το «εγώ» και το «εσύ», είναι σχεδόν απαγορευμένοι ορισμένοι ήχοι, όπως «π», «ρ», «τ», «σ» κ.α.


«Τα ίδια ηχητικά πρότυπα εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο, άσχετα από τη γεωγραφική διασπορά των ανθρώπων και την καταγωγή της γλώσσας τους. Φαίνεται πως κάτι τους οδηγεί σε αυτή την επιλογή. Δεν γνωρίζουμε τι είναι, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει», δήλωσε ο Κρίστιανσεν.


Το γιατί συμβαίνει αυτό, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, που θα διερευνηθεί περαιτέρω. Πιθανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργούν ο νους και ο εγκέφαλος.

4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM