Οι επιστήμονες είναι κοντά στη δημιουργία μορφίνης χωρίς παπαρούνα

Οι επιστήμονες είναι κοντά στη δημιουργία μορφίνης χωρίς παπαρούνα Facebook Twitter
0


Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέτυχαν ένα σημαντικό βήμα για την παρασκευή οπιοειδών, όπως μορφίνης, με βάση τη μαγιά χωρίς να χρησιμοποιούν παπαρούνα, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανακάλυψή τους στο εμπόριο ναρκωτικών.


Χρησιμοποιώντας ζάχαρη και γενετικά τροποποιημένη μαγιά, οποιοσδήποτε έχει βασικές γνώσεις βιολογίας θα μπορούσε να παρασκευάσει στο σπίτι του μορφίνη, προειδοποίησαν άλλοι ειδικοί.


Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Chemical Biology, οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας εξηγούν ότι εισήγαγαν στη μαγιά της μπίρας ένα γονίδιο του παντζαριού. Το γονίδιο αυτό επιτρέπει στη μαγιά να μετατρέπει την τυροσίνη --ένα οξύ που προέρχεται από τη ζάχαρη-- σε ρετικουλίνη από την οποία στη συνέχεια είναι δυνατόν να παραχθεί μορφίνη, κωδεΐνη και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως αναλγητικά.
Η μετατροπή της ρετικουλίνης σε μορφίνη με τη χρήση μαγιάς ήταν ήδη γνωστή. Όμως έλειπε μέχρι τώρα το στάδιο της μετατροπής της τυροσίνης σε ρετικουλίνη ώστε να παραχθούν οι ουσίες αυτές χωρίς να απαιτείται η χρήση παπαρούνας.


Οι ερευνητές δεν "έφτιαξαν" μορφίνη, όμως πιστεύουν ότι μέσα σε δύο χρόνια θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ένας τροποποιημένος ζυμομύκητας, ικανός να παράξει την ουσία αυτή. Στόχος της μελέτης τους ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την παρασκευή λιγότερο ακριβών αναλγητικών και να περιοριστεί η εξάρτηση από τα φάρμακα που προέρχονται από την παπαρούνα.


Ταυτοχρόνως, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι από την ανακάλυψή τους θα ήταν δυνατόν να επωφεληθούν οι έμποροι ναρκωτικών και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ