Ποιες ομάδες ατόμων υποφέρουν περισσότερο από πονοκεφάλους;

Ποιες ομάδες ατόμων υποφέρουν περισσότερο από πονοκεφάλους; Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με επιδημιολογική καταγραφή 906 ασθενών με κεφαλαλγία που εισήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, κατά τη διετία 2010-2012, από πονοκέφαλο υποφέρει το 63,80% των γυναικών έναντι 36,20% των ανδρών, το 54,50% των έγγαμων, το 36,10% των ιδιωτικών υπαλλήλων(15,80% των δημοσίων υπαλλήλων) και το 67,30% των αποφοίτων γυμνασίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Εταιρίας Ιατρικων Σπουδών και διευθυντής χειρουργός του «Αγίου Σάββα» Ιωάννης Καραϊτιανός εξήγησε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κεφαλαλγίας τάσης και του στρες ως αναφερόμενου εκλυτικού παράγοντα.

Το 93,3% των ασθενών με κεφαλαλγία τάσης και το 90% με ημικρανία αναφέρουν επεισόδια κεφαλαλγίας κατόπιν έντονου στρες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στη χώρα μας ένα εκατομμύριο άτομα υποφέρουν από κεφαλαλγία και από αυτά τα 2/3 είναι γυναίκες, οι οποίες κατά μέσο όρο έχουν 1-3 κρίσεις κεφαλαλγίας το μήνα. Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρουν, ότι το 47% των ανθρώπων που ζουν στο δυτικό κόσμο είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κεφαλαλγίας στο τελευταίο έτος.

Oι συχνότερες αιτίες για τον πονοκέφαλο, συσχετίζονται με την καθημερινότητα μας. Ο νούμερο ένα εχθρός, είναι το άγχος, αφού το 80% των περιπτώσεων κεφαλαλγίας οφείλονται στο στρες. Όπως είπε ο κ. Καραϊτιανός δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και το φυσικό και σωματικό στρες (π.χ. απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, κα), τα οποία είναι και αυτά αίτια για την πρόκληση κεφαλαλγιών και πιθανολογείται ότι ο πονοκέφαλος αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια του εγκεφάλου μας να προσαρμοστεί σε αυτό. Πονοκέφαλο ή και ημικρανίες προκαλούν οι ορμονικές διαταραχές και πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η έμμηνο ρύση,εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Επίσης, οι έντονες και δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και οι δυνατοί ή πολύ οξείς ήχοι, η έκθεση σε έντονο φως, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, αλλά και ο καιρός. Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πολύ πιο συχνές οι εμφανίσεις των πονοκεφάλων, λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις. Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο σύμφωνα με έρευνες αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Επίσης η αφυδάτωση αποτελεί γνωστό εκλυτικό παράγοντα κεφαλαλγιών τάσεως, ακόμη και ημικρανιών.

Σε αυξημένες ποσότητες ο καφές μπορεί από σύμμαχος να γίνει εχθρός. Η διακοπή κατανάλωσης καφέ από κάποιον που πίνει σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να πυροδοτήσει πονοκέφαλο. Επίσης, το αλκοόλ είναι και παράγοντας πρόκλησης κεφαλαλγιών. Περίπου το 1/3 αυτών που πάσχουν από κεφαλαλγίες αναφέρουν ότι αλκοολούχα ποτά πυροδοτούν επεισόδια πονοκεφάλου ή ημικρανίας. Πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει και η έντονη γυμναστική.

Όπως είπε ο κ. Καραϊτιανός, ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους του ανθρώπους, για κάποιους μπορεί να αποτελεί ρουτίνα και «κομμάτι της ζωής τους», ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν σχεδόν ποτέ πονοκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης, ενώ κάποτε μπορεί να αποτελεί προοίμιο σοβαρότατων καταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ