Στην ντουλάπα της Ελληνίδας Μαρί Κόντο

Στην ντουλάπα της Ελληνίδας Μαρί Κόντο Facebook Twitter
Έχουμε περισσότερα ρούχα απ’ όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, όμως κατά τη δημιουργό του Walking Closet δεν φταίει μόνο αυτό που δεν μπορούμε να βάλουμε τις ντουλάπες μας σε τάξη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα κρατήσετε μόνο όσα ρούχα σάς χρειάζονται πραγματικά, όσα είναι στο νούμερό σας, αυτά που νιώθετε ότι σας πάνε και δεν έχουν φθορές. Ομαδοποιήστε τα ανά είδος. Αλλάξτε όλες τις κρεμάστρες ώστε να είναι όμοιες μεταξύ τους και επανατοποθετήστε τα ρούχα. Δοκιμάστε να οργανώσετε κάθετα τα συρτάρια σας. Μια και είμαστε ήδη στο φθινόπωρο, τα παραπάνω βήματα-τακτικές συμμαζέματος θα σας φανούν χρήσιμα.

Έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το 2011 η Μαριλένα Πατέρα εργαζόταν ως visual merchandiser. Τότε ήταν που άρχισε να σκέφτεται ότι μια ντουλάπα σπιτιού θα μπορούσε να μοιάζει με κατάστημα (πολυτελές μάλιστα), ότι κάθε πρωί θα μπορούσε να «ψωνίζει» από αυτή. «Ξεκίνησα οργανώνοντας τη δική μου ντουλάπα, συνέχισα με ντουλάπες φίλων και συγγενών».

To 2019 ίδρυσε τη δική της επιχείρηση. Από τότε έχει οργανώσει περισσότερες από πενήντα ντουλάπες, ενώ παράλληλα εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ ελληνικής εταιρείας ρούχων. «Πολύ σύντομα ετοιμάζομαι να κάνω το επόμενο βήμα, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες μου στην οργάνωση σπιτιού αλλά και επαγγελματικών χώρων».

Μέσα από την οργάνωση κερδίζουμε χρόνο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μειώνουμε το στρες μας κι έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Όταν άρχισε να περιγράφει την ιδέα του Walking Closet στον στενό της κύκλο, κανείς δεν πίστεψε ότι η κίνηση που ήθελε να κάνει θα ήταν επιτυχημένη. «Μοναδική εξαίρεση ήταν η μαμά μου, που νομίζω θα με παρότρυνε να πάω και στο φεγγάρι. Όταν ξεκίνησα, όλο αυτό φάνταζε τρελό όνειρο. Τώρα ονειρεύομαι τη στιγμή που η οργάνωση σπιτιού θα γίνει επάγγελμα, δεν υπάρχει σχετικός ΚΑΔ γι’ αυτό».

Έκανε την «πρακτική» της στην ντουλάπα της καλύτερης της φίλης, «σίγουρα της χρωστάω μεγάλο μέρος της εμπειρίας μου, καθώς ήταν πολύ δύσκολη αποστολή. Ο όγκος των ρούχων ήταν μεγάλος, οι χώροι περιορισμένοι και η δυσκολία της να αποχωριστεί πράγματα αρκετά μεγάλη. Πλέον κάθε που αλλάζει η σεζόν συναντιόμαστε πάλι στην ντουλάπα της.

Όσο γι’ αυτή που με έχει δυσκολέψει περισσότερο, ήταν η πρώτη αντρική ντουλάπα που έφτιαξα ως professional organizer πια. Θα πω μόνο ότι –μετά από πολύ κόπο– βρέθηκαν μέσα σε αυτήν πάνω από εξήντα μαύρα μπλουζάκια».

Στην ντουλάπα της Ελληνίδας Μαρί Κόντο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δύο είναι τα λάθη που έχει εντοπίσει και μπορεί να πει ότι κάνουμε οι περισσότεροι στους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού μας. «Το πρώτο είναι ότι δεν αποφασίζουμε εύκολα να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα».

Όπως συμβουλεύει η παγκοσμίως γνωστή εμπνεύστρια της μεθόδου τακτοποίησης KonMari, συγγραφέας τεσσάρων σχετικών μπεστ σέλερ και πρωταγωνίστρια δύο εκπομπών στο Netflix, Μαρί Κόντο, πρέπει να βγάλουμε όλα μας τα πράγματα έξω και να τα αξιολογήσουμε ένα προς ένα, να ξανασκεφτούμε τι θέλουμε και τι όχι.

«Το δεύτερο λάθος μας είναι ότι δεν τοποθετούμε τα ρούχα μας με βάση τις καθημερινές μας συνήθειες και τις ανάγκες μας. Το ιδανικό είναι να ομαδοποιήσουμε τα ρούχα μας, βάζοντας στα σημεία που έχουμε ευκολότερη πρόσβαση εκείνα που χρησιμοποιούμε συχνότερα. Βλέπω πετσέτες και σεντόνια να πιάνουν χώρο σε συρτάρια, ενώ καθημερινές μπλούζες και παντελόνια καταχωνιάζονται στο βάθος της ντουλάπας. Ποια χρειαζόμαστε όμως πιο συχνά;».

Έχουμε περισσότερα ρούχα απ’ όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, όμως κατά τη δημιουργό του Walking Closet δεν φταίει μόνο αυτό που δεν μπορούμε να βάλουμε τις ντουλάπες μας σε τάξη.

«Η οργάνωση όχι μόνο της ντουλάπας αλλά και όλου του σπιτιού απαιτεί δέσμευση. Πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι η θέση για το κάθε τι και μετά από κάθε χρήση να το επιστρέφεις σε αυτή. Επίσης, αρκετά μεγάλη σημασία παίζει και ο σχεδιασμός της ντουλάπας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που μία από τις υπηρεσίες που παρέχω είναι ο σχεδιασμός ντουλάπας στα μέτρα σου, με βάση τα ρούχα και τις ανάγκες σου».

«Όλα ξεκινούν από την ντουλάπα σου», αυτό είναι το μότο της. «Αν το καλοσκεφτείς, η κάθε μέρα και η κάθε σημαντική στιγμή της ζωής μας ξεκινάει από το τι θα φορέσουμε. Η διάθεσή μας μπορεί να αλλάξει αν μας ξανακάνει ένα τζιν, αν βρήκαμε εύκολα το πουλόβερ που ταιριάζει με την τσάντα που θέλουμε να κρατήσουμε, αν η αγαπημένη μας κούπα είναι καθαρή και στη θέση της για να πιούμε τον πρωινό μας καφέ σε αυτή. Μέσα από την οργάνωση κερδίζουμε χρόνο για εμάς και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μειώνουμε το στρες μας κι έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση». 

Διαβάζω στη σελίδα της ότι η διαδικασία οργάνωσης της ντουλάπας μας θα φέρει τις βασικές αλλαγές που αναζητάμε «για να ανέβουμε επίπεδο στη ζωή μας». Βέβαια υπάρχει και μια άλλη έρευνα που συμφέρει πολλούς, αφού στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα συμπέραναν το 2017 ότι οι ευφυείς άνθρωποι είναι αθυρόστομοι, μένουν ξύπνιοι ως αργά και δεν τους απασχολεί η ακαταστασία γύρω τους.

«Έχω γνωρίσει ανθρώπους που είναι οργανωμένοι μέσα στο χάος τους, γνωρίζουν πάντα πού είναι αυτό που ψάχνουν κι αν προσπαθήσεις να τους βάλεις “σε τάξη” αποσυντονίζονται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Σίγουρα η οργάνωση σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Συνηθίζω να τονίζω ότι όποια μέθοδο οργάνωσης κι αν ακολουθήσει κανείς, σημασία έχει να βρει τι είναι λειτουργικό για τον ίδιο. Γι’ αυτό και δεν μπορώ ποτέ να απαντήσω σε ερωτήσεις του τύπου “τα παντελόνια διπλωμένα ή κρεμασμένα;”. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην οργάνωση, υπάρχει λειτουργικό ή μη για σένα».

Στις ΗΠΑ πολλοί από τους συμβούλους οργάνωσης που παρακολουθεί γιορτάζουν μια δεκαετία ως επαγγελματίες και μάλιστα φτιάχνουν ομάδες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των πρότζεκτ που τους ανατίθενται.

Μέχρι να πάρετε απόφαση να αφιερώσετε τον ελεύθερό σας χρόνο στις ντουλάπες σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το «The Home Edit», τις ειδικές Κλία και Τζοάνα να τακτοποιούν τα πράγματα της Έβα Λονγκόρια, της Ρις Γουίδερσπουν, της Κλόι Καρντάσιαν, του Νιλ Πάτρικ Χάρις. Η Μαριλένα Πατέρα παρακολουθεί φανατικά την Corinne Morahan του «Grid & Glam».

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ