Επειδή οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι απαραίτητο να ξεκινούν και να τελειώνουν με ένα πλοίο, η Μεσσηνία είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο και σε περίπου τρεις ώρες, εφόσον έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα, να φτάσουν σε ένα μέρος όπου μπορούν να τα έχουν όλα: εξωτικές παραλίες, γραφικά χωριουδάκια, σύγχρονες πόλεις, ιστορικά μνημεία, μοναδικά μουσεία και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες για τους λάτρεις της αδρεναλίνης και της φύσης.
Όσοι δεν πάτε στα νησιά λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία να ανακαλύψετε την τεράστια και ανεξερεύνητη Μεσσηνία και αν μάλιστα κουραστήκατε το πρόγραμμα διακοπών να περιορίζεται κυρίως στο τρίπτυχο «θάλασσα - φαγητό - κοκτέιλ», στη Μεσσηνία θα βρείτε τόσο πολλά μονοπάτια, δάση και καταρράκτες που φτάνουν για να γεμίσουν όσες μέρες άδειας έχετε για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εμείς ξεχωρίσαμε δέκα εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αν επισκεφθείτε τη Μεσσηνία:
Η Μεσσηνία είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο και σε περίπου τρεις ώρες, εφόσον έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα, να φτάσουν σε ένα μέρος όπου μπορούν να τα έχουν όλα.
Ταξίδι στον χρόνο στην Αρχαία Μεσσήνη
Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, απλώνεται η Αρχαία Μεσσήνη, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Στα ευρήματα που έχουν δει το φως –εικάζεται πως αποτελούν λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο της αρχαίας πόλης– ξεχωρίζει το εντυπωσιακό θέατρο, του οποίου η χωρητικότητα άγγιζε τους 10.000 θεατές, καθώς επίσης και το καλοδιατηρημένο στάδιο που αποτελείται από 18 σειρές καθισμάτων, περιστοιχισμένες από δωρικές στοές, μέσα στις οποίες στεγαζόταν το γυμνάσιο.
Πεζοπορία στο Φαράγγι Βυρού
Ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια της Ελλάδας που, πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας, αφού από αυτό περνούσε η αρχαία «βασιλική οδός» που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης.
Έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα και διάφορες αφετηρίες για πεζοπορία, η καθεμία με τον δικό της βαθμό δυσκολίας και τις δικές της ιδιαιτερότητες, ανάλογα με την απόσταση που θέλει κανείς να διανύσει. Ενδεικτικά, μπορείτε να το περπατήσετε ως τις πηγές του ποταμού Βυρού, όπου σώζονται πολλοί παλιοί αλευρόμυλοι – μια μαγευτική πεζοπορία που θα κρατήσει περίπου δυόμισι ώρες. Προμηθευτείτε νερό και τα κατάλληλα παπούτσια και η διαδρομή θα σας φανεί σαν βόλτα.
Καγιάκ και παραπέντε
Οι εκδρομές με καγιάκ στη Στούπα, ένα χωριό χτισμένο μεταξύ Μεσσηνιακού Κόλπου και Ταΰγετου, είναι ένας μοναδικός τρόπος να εξερευνήσετε κωπηλατώντας κρυμμένους όρμους, θαλάσσια σπήλαια και ειδυλλιακές παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής, κι όλα αυτά ενώ ξαφνικά μια θαλάσσια χελώνα θα κολυμπάει κάτω από το καγιάκ σας. Ένα από τα κορυφαία spots της διαδρομής είναι η Μπλε Σπηλιά και το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που δημιουργεί το φως του ήλιου εκεί, καθώς περνά από μια ρωγμή και αντανακλάται στον βυθό.
Αν, τώρα, θέλετε να βάλετε στην bucket list και την εμπειρία του παραπέντε, ο Μεσσηνιακός Κόλπος είναι από ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για διθέσια πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, αφού ανατολικά της Καλαμάτας βρίσκεται το βουνό Καλάθι με σημείο απογείωσης σε υψόμετρο 940 μέτρων.
Βουτιές στα παγωμένα νερά του Πολυλίμνιου
Κοντά στο χωριό Χαραυγή, σε απόσταση 34 χλμ. από την Καλαμάτα, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα λιμνών που λόγω της ανομοιογένειας του εδάφους δημιουργούν με τη σειρά τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η πιο γνωστή απ’ όλες είναι η λίμνη Κάδη, ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος με έναν επιβλητικό καταρράκτη, απότομα βράχια τριγύρω και κρυστάλλινα (και παγωμένα) νερά. Αν τολμήσετε τελικά βουτιά, μπορείτε να απολαύσετε και ένα φυσικό μασάζ στο σημείο όπου πέφτουν ορμητικά τα νερά του καταρράκτη από ύψος μεγαλύτερο των 20 μέτρων. Δίπλα ακριβώς υπάρχει και μια ανεμόσκαλα για βουτιές.
Την ίδια στιγμή, η εξερεύνηση των φαραγγιών αποτελεί μια διαφορετική πρόκληση για περιπατητές και φυσιολάτρες, καθώς η πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο τοπίο αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Προσοχή μόνο στα παπούτσια επειδή πολλά σημεία γλιστράνε, καλό είναι να αποφύγετε τις σαγιονάρες.
«Τροπική» απόδραση στον καταρράκτη Καλαμάρη
Ο καταρράκτης Καλαμάρης (ή Καλαμάρη) βρίσκεται σε έναν κατάφυτο λόφο λίγα χιλιόμετρα από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και είναι must-go για δροσιά, μπάνιο, μια μίνι πεζοπορία και τις πιο instagrammable φωτογραφίες. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα κατάφυτο στενό μονοπάτι με πουρνάρια, βελανιδιές και πεύκα. Mετά από 15 λεπτά πεζοπορίας θα βρεθείτε σε ένα ξέφωτο περιστοιχισμένο από πλατάνια και αφού διασχίσετε μια μικρή γέφυρα, θα φτάσετε στον καταρράκτη με τη μικρή λίμνη.
Στα συν υπολογίστε ότι είναι εύκολα προσβάσιμο για μικρά παιδιά και προσεγγίζεται με συμβατικό αυτοκίνητο μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου. Στα πλην ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να μην έχει πολύ νερό, αλλά και πάλι η εμπειρία είναι υπέροχη.
Επίσκεψη στο σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη
Το ιστορικό σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη είναι ένα από τα ομορφότερα σε όλη τη Μεσόγειο και από εκείνα τα σημεία της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.
Τοποθετημένο σε μια πραγματικά μαγική τοποθεσία, περιτριγυρίζεται από έναν μεσογειακό κήπο που φτάνει ως τη θάλασσα, γεμάτο κυπαρίσσια, ελιές, σκίνους, άσπρες πικροδάφνες και αγριολούλουδα, ενώ κρυμμένα σχεδόν στον κήπο βρίσκονται τρία πετρόκτιστα οικήματα: η κυρίως κατοικία, ο χώρος εργασίας του και ένα ακόμα μικρό σπίτι.
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ ήταν συγγραφέας, λόγιος, παρασημοφορημένος ήρωας πολέμου και μία από τις πιο χαρισματικές, γοητευτικές και περιπετειώδεις προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του και τη δεκαετία του ’60 έφτιαξε το εξαιρετικό αυτό σπίτι στην Καρδαμύλη, βάζοντας προσωπική δουλειά αλλά και με τη βοήθεια ντόπιων παραδοσιακών τεχνιτών και κατοίκων. Έζησε εκεί με τη συζυγό του μέχρι το τέλος της ζωής του το 2011.
Πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό, ωστόσο είναι απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίου μέσω του Μουσείου Μπενάκη, στο οποίο άλλωστε δώρισε το σπίτι το 1996.
Σπηλαιοκατάδυση στο «Καταφύγιο»
Το σπήλαιο «Καταφύγιο» (ή Καταφύγι) υπήρξε ιδανική κρυψώνα (εξού και η ονομασία) ιδίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, λόγω του μεγάλου μήκους του σε συνδυασμό με την πολυμορφία και την αφθονία των στοών του. Στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε με τα χρόνια μια εντυπωσιακή φυσική παραλία με λείους βράχους –για πολλούς η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας– που είναι ιδανικοί για να ξαπλώσετε κάτω από τον ήλιο. Bonus το υποθαλάσσιο σπήλαιο κάτω από την επιφάνεια, ιδανικό για σπηλαιοκατάδυση.
Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας για birdwatching
Αν σας συναρπάζει η φύση, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και μια επίσκεψη στον πρώτο σταθμό των αποδημητικών πουλιών που ταξιδεύουν από την Αφρική για τη βόρεια Ευρώπη. Στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας φιλοξενούνται 275 είδη πουλιών, ανάμεσά τους ερωδιοί, κορμοράνοι και φλαμίνγκο, ενώ όλη η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια που έχουν εδώ τον βιότοπό τους. Σε αυτόν τον βιότοπο ζει επίσης το σπανιότατο σε όλη την Ευρώπη είδος αφρικανικού χαμαιλέοντα, που θεωρείται ότι είναι υπό εξαφάνιση.
Περίπου 8 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, πρόκειται για έναν από τους μεγάλους υγρότοπους της νότιας Ευρώπης και τον πιο κοντινό στην Αφρική, που αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης, τροφοληψίας και αναπαραγωγής για δεκάδες είδη πουλιών, οπότε πιθανώς να συναντήσετε εκεί και διάφορους φυσιοδίφες και εξερευνητές.
Στη Φοινικούντα για camping
Αν τώρα ανήκετε στην κατηγορία που έχει συνδυάσει τις καλοκαιρινές με σκηνή, θα κατενθουσιαστείτε με το Camping Finikes που βρίσκεται μόλις δυο χιλιόμετρα έξω από το γραφικό χωριό της Φοινικούντας και υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία κάμπινγκ σε ένα εξωτικό σκηνικό με φυσική σκιά, δίπλα σε μια ατελείωτη παραλία και κυρίως low budget.
Στη Φοινικούντα υπάρχει επίσης το «Θίνες» πάνω στη μεγάλη παραλία Μακρυνάμμος, αν και γενικά η περιοχή είναι γεμάτη κάμπινγκ που μπορείτε να αναζητήσετε σε κοντινή απόσταση.
Στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Μπίρας
Αν βρεθείτε στην Καλαμάτα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αναζητήστε το 3rd Peloponnese Beer Festival (4-6 Αυγούστου) και το 1ο Μεσσηνιακό Γαστρονομικό - Μουσικό Φεστιβάλ (11-13 Αυγούστου) για να απολαύσετε πάνω από 250 ετικέτες χειροποίητης μπίρας από ελληνικές ζυθοποιίες αποκλειστικά αλλά και τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας, όπως παστό, λάδι, κρασί, ούζο, μέλι, δίπλες, λαλάγγια, κομπόστες, παστέλι, χυλοπίτες και λουκάνικα.
Στο Φεστιβάλ Χειροποίητης Μπίρας, που σημειωτέον είναι μοναδικό στην Ελλάδα, θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες ελληνικές craft μπίρες με διάφορα αρώματα και γεύσεις, ενώ το μενού περιλαμβάνει επίσης street food με vegan επιλογές. Οι εκδηλώσεις της δεύτερης διοργάνωσης κορυφώνονται με μουσικές βραδιές (τραγουδούν, μεταξύ άλλων, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μπίγαλης, Μαντώ, Σοφία Βόσσου και Γωγώ Τσαμπά) και δρώμενα, όπως σεμινάριο γκράφιτι και barista.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.