Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει

Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει Facebook Twitter
Κτίρια γκρεμισμένα ή ακατάλληλα για χρήση μένουν μέχρι και σήμερα να θυμίζουν στους κατοίκους την καταστροφή. ©Αρχείο Χρήστου Κουνινιώτη
0

Τι κάνει ένας φαρμακοποιός στην Αϊτή; Πώς πήρε την απόφαση να μην ακολουθήσει την πεπατημένη με βάση τις σπουδές του αλλά να ξεκινήσει αποστολές με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα; Ποιο είναι ένα τυπικό 24ωρό του στην αποστολή; Mετά από έξι μήνες, o Χρήστος Κουνινιώτης μόλις επέστρεψε από τη δεύτερη αποστολή του στην Αϊτή και περιγράφει την εμπειρία του από μια κατεστραμμένη από τους σεισμούς χώρα που του λείπει ήδη.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που με ωθούν να φεύγω σε αποστολές με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Πρώτα απ' όλα είναι το αίσθημα κοινωνικής προσφοράς. Νιώθω πραγματικά ότι χρησιμοποιώ τις γνώσεις μου για έναν ανώτερο σκοπό, ανακουφίζω τον πόνο των συνανθρώπων μας και αυτό είναι δώρο ανεκτίμητο. Έπειτα, μεγάλο κίνητρο για μένα είναι το πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Ξένο και ντόπιο προσωπικό με τόσο διαφορετικά ήθη και παραδόσεις συνεργάζεται. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Αποτελεί όμως μια πρόκληση για μένα, μέσα από την οποία μαθαίνω τον κόσμο και κατ’ επέκταση τον εαυτό μου. Επίσης, η ίδια η φύση της δουλειάς μου σε πιο ακραίες συνθήκες και με πολύπλευρες δυσκολίες με συναρπάζει.

Η ειδικότητα του φαρμακοποιού αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Στην Αϊτή η μητρική θνησιμότητα είναι πολύ αυξημένη και με το πρόγραμμά μας επεμβαίνουμε δραστικά στο νότιο τμήμα της χώρας, προστατεύοντας την υγεία μητέρας και παιδιού. Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού πρέπει να φτάσουν έγκαιρα και με ασφάλεια στην περιοχή, διατηρώντας πάντα τα υψηλά χαρακτηριστικά ποιότητας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο ανεφοδιασμός του νοσοκομείου μας αλλά και των κέντρων υγείας που υποστηρίζουμε με φάρμακα και εξοπλισμό δεν είναι εύκολος τόσο λόγω των κακών οδικών δικτύων όσο και λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας και των συμμοριών που δρουν στη χώρα.

Στην Αϊτή η μητρική θνησιμότητα είναι πολύ αυξημένη και με το πρόγραμμά μας επεμβαίνουμε δραστικά στο νότιο τμήμα της χώρας, προστατεύοντας την υγεία μητέρας και παιδιού. Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού πρέπει να φτάσουν έγκαιρα και με ασφάλεια στην περιοχή, διατηρώντας πάντα τα υψηλά χαρακτηριστικά ποιότητας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ως φαρμακοποιός ήμουν υπεύθυνος για τον έγκαιρο εφοδιασμό των δομών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ σε περίπτωση ελλείψεων, σε συνεργασία με τους γιατρούς της οργάνωσης, πρότεινα εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με βάση τα αποθέματα φαρμάκων που διαθέταμε.

Μια βαθιά ταλαιπωρημένη χώρα

14 Αυγούστου 2021: Ένας ακόμη φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ χτυπάει την πάμφτωχη Αϊτή. Κτίρια γκρεμισμένα ή ακατάλληλα για χρήση μένουν μέχρι και σήμερα να θυμίζουν στους κατοίκους την καταστροφή. Ο σεισμός έγινε πρωινή ώρα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε πάρα πολλά θύματα, καθώς οι κάτοικοι ήταν ήδη στους δρόμους για τις δουλειές τους. Ο Νότος, εκεί όπου λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ήμουν κι εγώ, επλήγη περισσότερο, ενώ ακόμη και τώρα, πολλούς μήνες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι αναζητούν λύσεις στέγασης.

Η βάση μας καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ήταν θέμα τύχης ότι δεν τραυματίστηκε κάποιος συνάδελφος, ενώ το νοσοκομείο είχε τεράστιες ρωγμές και αναγκαστήκαμε να το εγκαταλείψουμε. Παρ' όλα αυτά, δεδομένων των προβλέψεων για αυξανόμενες ανάγκες μητρικής φροντίδας, αποφασίσαμε να παραμείνουμε στη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της περιοχής. Το νοσοκομείο μας ξαναφτιάχνεται, ενώ επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας με τα απομονωμένα κέντρα υγείας προκειμένου οι γυναίκες να έχουν ασφαλείς τοκετούς ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά στο βουνό.

Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει Facebook Twitter
©Αρχείο Χρήστου Κουνινιώτη

Ένα 24ωρό μου στην αποστολή

Καθημερινά ξυπνούσα γύρω στις έξι με εξίμισι προκειμένου να απολαύσω το πρωινό και τον καφέ μου. Μετά τον σεισμό μέναμε σε ξενοδοχείο σε διπλανή πόλη (δέκα χιλιόμετρα από το νοσοκομείο), επομένως στις επτά φεύγαμε με το αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να πάμε στο γραφείο.

Τις ώρες της δουλειάς η παρουσία μου μοιραζόταν μεταξύ του γραφείου και του νοσοκομείου, σε επισκέψεις στα κέντρα υγείας και στην κεντρική αποθήκη των φαρμάκων μας. Τελειώνοντας τη δουλειά της ημέρας, εγώ και άλλοι δύο συνάδελφοι επιλέγαμε το τρέξιμο για να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Ήταν μια ευχάριστη συνήθεια που με βοηθούσε να χαλαρώνω μετά τους απαιτητικούς ρυθμούς της δουλειάς.

Στο ξενοδοχείο, καθώς δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε πεζή μετά τη δύση του ηλίου λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, η ζωή ήταν πιο περιορισμένη: ταινία, επιτραπέζιο, μουσική και ιστορίες που διηγούμασταν μαζί με τους συναδέλφους από τις άλλες χώρες.

Εκτός από το τρέξιμο, αυτό που με βοηθούσε να χαλαρώνω ήταν η γιόγκα, οι βόλτες το Σαββατοκύριακο στην όμορφη φύση γύρω από το ξενοδοχείο, το μαγείρεμα και ο μπαγλαμάς μου, τον οποίο είχα πάρει μαζί και μου κρατούσε συντροφιά. 

Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει Facebook Twitter
©Αρχείο Χρήστου Κουνινιώτη

Παλεύοντας με τις λαϊκές δοξασίες

Αυτό πραγματικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε μια κοινωνία όπως αυτή της Αϊτής, όπου τα βουντού, τα μαραμπού και οι λαϊκές δοξασίες είναι καλά ριζωμένα. Ακόμη και το καλύτερο νοσοκομείο να στήσει η οργάνωση, οι μητέρες δεν θα έρθουν από μόνες τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των προαγωγών υγείας, οι οποίοι με απλά λόγια εξηγούν τα οφέλη τού να γεννάς σε ένα ασφαλές ιατρικό περιβάλλον. Πρέπει επίσης να προσεγγίσεις τους θρησκευτικούς ηγέτες στα απομονωμένα χωριά προκειμένου να έχεις καλύτερη συνεργασία μαζί τους.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η τοπική κοινωνία σέβεται το έργο μας και όλο και περισσότερες γυναίκες έρχονται να γεννήσουν στις υποδομές μας. Προσωπικά, πιστεύω ότι ιδιαίτερα μετά τον σεισμό εκτίμησαν περισσότερο τη στάση μας καθώς είμαστε από τους λίγους φορείς υγείας που παραμένουμε στην περιοχή. Φυσικά, αποτελούμε και έναν μεγάλο εργοδότη στην περιοχή, η οποία μαστίζεται από μεγάλους δείκτες ανεργίας. 

Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει Facebook Twitter
Ο Χρήστος Κουνινιώτης. ©Αρχείο Χρήστου Κουνινιώτη

Τι κρατάω από την αποστολή

«Η Αϊτή είναι μια πολύ όμορφη χώρα με περήφανο παρελθόν και αμφίβολο μέλλον. Αυτό που θα μου μείνει είναι οι άνθρωποι, που έχουν μάθει να χαμογελούν και να είναι αλληλέγγυοι, παρά τις άπειρες δυσκολίες τους. Νιώθω ότι αυτά που κέρδισα συναισθηματικά στην αποστολή αυτή είναι περισσότερα από αυτά που πρόσφερα και είναι δύσκολο να τα αποτυπώσω με λέξεις. Σίγουρα η χώρα του "pa gwen pwoblem" (δεν υπάρχει πρόβλημα) ήδη μου λείπει».

Στο Port a Piment, όπου βρισκόταν για έξι μήνες ο Χρήστος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εστιάζουν σε προγράμματα για τη μητέρα και τα παιδιά. Προσφέρουν υπηρεσίες σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη μαιευτική φροντίδα, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε σχέση με τη σεξουαλική και μητρική υγεία.

Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει Facebook Twitter
©Αρχείο Χρήστου Κουνινιώτη
Ο Χρήστος γύρισε μόλις από την Αϊτή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και νιώθει ήδη ότι του λείπει Facebook Twitter
©Αρχείο Χρήστου Κουνινιώτη
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ