Τήνος: Μεγάλη η χάρη της

Τήνος: Μεγάλη η χάρη της Facebook Twitter
Η Τήνος διαθέτει υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα. Φωτο: Andrea Bonetti / SOOC
0

Την Τήνο τη σώζει τουριστικά η εκκλησία της Παναγίας της Μεγαλόχαρης. («Μμμμ, ευχαριστώ για την πληροφορία», θα σκεφτεί κάποιος.) Επιμένω, ωστόσο, στη διατύπωση. Και δεν αναφέρομαι στο αυτονόητο της διαπίστωσης περί θρησκευτικού τουρισμού αλλά στο ακριβώς αντίθετο. Αυτό της θρησκευτικής της φήμης που έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ορδές τουριστών, αφήνοντας αυτό το «χειροποίητο νησί» του Καστοριάδη πρόσφορο σε όσους θέλουν να το ανακαλύψουν, έκθαμβοι από τον υψηλού επιπέδου τουρισμό του που μπορεί να διατηρείται σε ανθρώπινη κλίμακα διακοπών με αξιοπρεπείς όρους. Που σημαίνει: καταλύματα, παραλίες, αξιοθέατα, «μυστικά», φαγητό, διασκέδαση, όλα πάνω από τον μέσο όρο.


Η αλήθεια είναι ότι μία από τις δεκάδες διαμονές μου στο νησί συνέπεσε με τον Δεκαπενταύγουστο! Ε, ακόμα και αυτά τα φαινόμενα θρησκευτικής υστερίας, αν τα παρατηρήσει κάποιος αποστασιοποιημένα και κοινωνιολογικά, έχουν το χάζι τους. Έχει ενδιαφέρον π.χ. η εικόνα Ρομά που φτάνουν με κατά κανόνα πραγματικά πανάκριβα έως απλησίαστα αυτοκίνητα στο νησί, τα παρκάρουν στο λιμάνι και το υπόλοιπο της παραμονής τους κοιμούνται εκεί σε κουρελούδες, φροντίζοντας το πρωί να διασχίσουν πρηνηδόν τη διαδρομή μέχρι το θρησκευτικό τους καθήκον.

Δεν μπορείς παρά να λατρέψεις το νησί που για πολλά τουριστικά ερωτήματα σου δίνει την απάντηση «όλα» («ποια χωριά αξίζει να επισκεφτώ;») ή «παντού» («πού έχει καλό φαγητό;»).


Να κι ένα οξύμωρο. Το νησί που έχει συνδεθεί τόσο με την Ορθοδοξία, έχοντας εγγυηθεί όμως και την αγαστή συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων, ομνύει κατά τα άλλα σε ένα αρχαιοελληνικό πνεύμα σκέψης, ελευθερίας, ηδονών, αποθεωτικού αιγαιοπελαγίτικου φωτός, μιας απολύτως δικής του ενέργειας που θαρρείς ότι εκπέμπει μουσική, της υψηλής τέχνης του μέγιστου Γιαννούλη Χαλεπά που το «επιθεωρεί» από τα ψηλά του Πύργου και παραλιών που τολμούν να ονομάζονται ιερόσυλα «Αγία Θάλασσα».

Τήνος: Μεγάλη η χάρη της Facebook Twitter
Η θρησκευτική φήμη του νησιού έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις ορδές τουριστών, αφήνοντας αυτό το «χειροποίητο νησί» του Καστοριάδη πρόσφορο σε όσους θέλουν να το ανακαλύψουν. Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC


Ε, δεν μπορεί παρά να λατρέψει κάποιος ένα νησί που έχει μια (υπέροχη) παραλία βαφτισμένη Αγία Θάλασσα, ανάμεσα σε πολλές άλλες υπέροχες, για όλα τα γούστα. Θες οργανωμένη; Στον Άγιο Φωκα, στην Κολυμβήθρα. Ερημική; Παχιά Άμμος. Άγρια ομορφιά; Λιβάδα, όταν τα μποφόρ είναι χαμηλά. Παιχνίδι του «θησαυρού» (αν επιμείνεις στη διαδρομή, κέρδισες!); Στο Βαθύ. Γοητευτική –όλη μέρα με το μαγιό και τσίπουρα– χαλαρότητα; Άγιος Σώστης, Καρδιανή, Υστέρνια και πάει λέγοντας.

Ε, ναι. Δεν μπορεί κανείς παρά να λατρέψει το νησί με τους «περιστερώνες» και τις ξερολιθιές που ύμνησε κάποτε ο Καστοριάδης. Με το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, του Έλληνα «ομότιμου» του Ροντέν και βάλε. Με τα μαρμαρόγλυπτα τραπεζάκια στην πλατεία του Πύργου (εκεί και το Μουσείο και η Σχολή Μαρμαροτεχνίας που χάρισε τους σπουδαιότερους τεχνίτες στις εργασίες συντήρησης της Ακρόπολης), για να χαρείς στη δροσιά των υπέργηρων γιγαντιαίων πλατάνων το απογευματάκι ελληνικό καφέ και το διάσημο γαλακτομπούρεκο.


Ε, ναι, δεν μπορείς παρά να λατρέψεις το νησί που για πολλά τουριστικά ερωτήματα σου δίνει την απάντηση «όλα» («ποια χωριά αξίζει να επισκεφτώ;») ή «παντού» («πού έχει καλό φαγητό;»). Τα χωριά είναι όλα όμορφα κι αυτό δεν είναι πρωτότυπο όταν μιλάμε για Κυκλάδες. Το πρωτότυπο της Τήνου είναι όμως ότι κάθε (όμορφο) χωριό της –και τα ηπειρωτικά– έχει και την ολόδική του προσωπικότητα: Αγάπη, Καρδιανή (με τη συγκλονιστική θέα), Κτικάδο, Τριαντάρος, Τριπόταμος, Στενή και, βέβαια, ο βγαλμένος από τη φαντασία του Ισαάκ Ασίμωφ, Βώλακας, που «στριμώχνεται» ανάμεσα στους λείους γρανιτόλιθους.

Τήνος: Μεγάλη η χάρη της Facebook Twitter
Η πλατεία του Πύργου.


Φαγητό (από θαλασσινά μέχρι φουρτάλιες); Είπαμε παντού, αλλά αν δεν πάτε στο Θαλασσάκι των Υστερνίων, στο Νουάρ στη Στενή (για κρέας), στο καφενείο της Δήμητρας στην Καρδιανή (για φουρτάλια, σοκολατόπιτα και θέα), στην ταβέρνα της Τερέζας στον Άγιο Φωκά (για κουνέλι αλλά και ό,τι έχει), στην Ελένη και στον Ταρσανά στη Χώρα, θα βρεθείτε στην επιστροφή αδιάβαστοι.


Εξυπακούεται ότι θα περάσετε για καφέ και παγωτό ή αμυγδαλωτό από το Μεσκλιέ στη Χώρα. Και το βράδυ, στην πανέμορφη ψαγμένη ροκ μπάρα του Κουρσάρου να μου φιλήσετε δύο από τις γνωστές περσόνες του νησιού (που θα σας μάθουν και τα μυστικά της Τήνου), τον Νάτσιο και τον δάσκαλο Γιώργο Θεοδοσίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT