Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία

Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
0

Δύο νέες τοιχογραφίες φιλοτέχνησε πρόσφατα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας ο Φίκος. Ο street artist πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει αυτά τα νέα έργα θεωρώντας πως η κυπριακή πρωτεύουσα χρειάζεται περισσότερη street art, πόσο μάλλον εικόνες με ιστορικό περιεχόμενο, ενώ δηλώνει την επιθυμία να συνεχίσει να δουλεύει στην πόλη της Λευκωσίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Ο Φίκος περιγράφει τις ιστορικές αναφορές των δύο νέων έργων του:

Η πρώτη τοιχογραφία είναι ένα αφιέρωμα στη Λευκωσία, η οποία κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν –μεταξύ άλλων– Λήδρα. Απεικονίζει τον Ονασαγόρα (7ος αι.), τον μόνο γνωστό βασιλιά της Λήδρας, η οποία βρίσκεται προσωποποιημένη δίπλα του.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα φανταστικό πρόσωπο, ο Λεύκος (ή Λεύκων), ο οποίο ήταν δήθεν γιος του Πτολεμαίου και ξαναέχτισε την πόλη κάπου στο 300 π.Κ.Ε.

Καθώς η Λευκωσία δεν είχε κάποιον γνωστό ιδρυτή από την αρχαιότητα, φαίνεται πως ο Λεύκος πλάστηκε από την ανάγκη των βυζαντινών Λευκωσιατών να έχουν κι αυτοί έναν ιδρυτή, όπως κάθε άλλη πόλη της Κύπρου.

Έκανα αυτή την τοιχογραφία ως υπενθύμιση της ελληνικής ιστορίας του νησιού, που πάει πίσω στο Μυκηναϊκό πολιτισμό, περίπου 3.400 χρόνια πριν από το σήμερα.

Τέλος, βλέπουμε την προσωποποιημένη πόλη της Λευκωσίας κομμένη στη μέση, τονίζοντας το θλιβερό γεγονός πως η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Έκανα αυτή την τοιχογραφία ως υπενθύμιση της ελληνικής ιστορίας του νησιού, που πάει πίσω στο Μυκηναϊκό πολιτισμό, περίπου 3.400 χρόνια πριν από το σήμερα.

Η τοιχογραφία βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα μεταξύ ελεύθερης πλευράς και της Πράσινης Γραμμής (ή Νεκρής Ζώνης) που φρουρείται από στρατιώτες του ΟΗΕ.

Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Λεπτομέρειες από την τοιχογραφία.

Η δεύτερη τοιχογραφία αποτελεί έναν εικαστικό διάλογο με το ποίημα του Κύπριου ποιητή Μηχανικού, «Ο Ονήσιλος»:

Δίπλα μου ήτανε ο Ονήσιλος
βγαλμένος απ' την ιστορία και το θρύλο
ολοζώντανος.

Αρχιλεβέντης βασιλιάς αυτός
κρατούσε στο χέρι ό,τι του ΄χε απομείνει:
ένα καύκαλο
―το δικό του κρανίο―
γεμάτο μέλισσες.

Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος
να μας κεντρίσουν
να μας ξυπνήσουν
να μας φέρουν ένα μήνυμα.

Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος
κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα
χωρίς τίποτα να νιώσουμε.

Κι όταν το ποδοβολητό των βαρβάρων
έφτασε στη Σαλαμίνα
φρύαξε ο Ονήσιλος.

Άλλο δεν άντεξε.
Άρπαξε το καύκαλό του
και το θρυμμάτισε απάνω στο κεφάλι μου.

Κ' έγειρα νεκρός.
Άδοξος, άθλιος,
καταραμένος απ' τον Ονήσιλο.

— Παντελής Μηχανικός, Ονήσιλος (1975)

Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
 

Ο Ονήσιλος ήταν ο βασιλιάς της αρχαίου κυπριακού βασιλείου της Σαλαμίνας. Το 499 π.Κ.Ε. ένωσε όλα τα κυπριακά βασίλεια (πλην Αμαθούντας) και επαναστάτησε εναντίων των Περσών που είχαν καταλάβει την Κύπρο. Προδόθηκε, έπεσε στη μάχη, και το κεφάλι του κρεμάστηκε στην κεντρική πλατεία της Αμαθούντας.

Αργότερα, το κρανίο του μετατράπηκε σε κυψέλη από ένα σμήνος μελισσών, σημάδι –σύμφωνα με χρησμό που δόθηκε στους Αμαθούσιους– πως ο Ονήσιλος έπρεπε να αναγνωριστεί ως ήρωας και να θαφτεί με τιμές.

Βρίσκω αυτό το ποίημα τόσο συγκλονιστικό και συγκινητικό – οι πολλαπλοί συμβολισμοί, οι εικόνες που δημιουργεί...

Μόλις μερικούς μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974), ο νεκρός Ονήσιλος –σύμβολο του αγώνα των Κύπριων για ελευθερία– επιστρέφει στη ζωή, κοιτάζοντας το ίδιο του το κρανίο, συλλογιζόμενος, όχι «Να ζει κανείς ή να μη ζει» αλλά «Να μάχεται κανείς ή να μη μάχεται» – άξιζε την προσπάθεια ο χαμένος αγώνας;

Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter

Ενδιαφέρον, κατά την άποψή μου, είναι πως ο ποιητής δεν κατηγορεί τους εισβολείς ούτε τις Μεγάλες Δυνάμεις γι' αυτή την τραγωδία, αλλά τον κυπριακό λαό, που στρεφόμενος προς την καταναλωτική ευμάρεια, δεν μπόρεσε να αφουγκραστεί τα μηνύματα την ιστορίας.
«Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος, κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα, χωρίς τίποτα να νιώσουμε».

Βρίσκω αυτή την αλήθεια τόσο διαχρονική, τόσο οικουμενική. Όποιος κλείνει τα μάτια και τ' αυτιά στα μαθήματα της ιστορίας –είτε αυτός είναι άτομο, είτε κοινωνική ομάδα, είτε ένα έθνος– θα αντιμετωπίσει δύσκολες μέρες στο μέλλον.

Ο Ονήσιλος ζει ακόμα και μας στέλνει τις μέλισσές του να μας υπενθυμίζουν αυτή την αλήθεια: 47 χρόνια από την εισβολή, 47 μέλισσες στην τοιχογραφία.

Μπορούμε να ακούσουμε τη βουή των φτερών τους;

Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Ο Φίκος παρουσιάζει δύο νέες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε στη Λευκωσία Facebook Twitter
Ο Φίκος επί το έργο.

Instagram: @fikosantonios

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά

Εικαστικά / Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά

Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΟΤΑΡΑΚΗΣ
Ο Φίκος φτιάχνει εντυπωσιακές τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους σε όλο τον κόσμο

Urban Culture / Ο Φίκος φτιάχνει εντυπωσιακές τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους σε όλο τον κόσμο

Ο νεαρός εικαστικός που επινόησε τον όρο «σύγχρονη βυζαντινή ζωγραφική» μιλάει στο LiFO.gr για τη δουλειά του, το street art στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την Αθήνα, «την πιο βανδαλισμένη από graffiti πόλη που έχει δει»
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ