H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου Facebook Twitter
5

Όταν το 2013 η Τουρκία συμμετείχε στην κούρσα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο. Παρόλο που η Κωνσταντινούπολη δεν θα είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες, η Τουρκία δεν εγκατέλειψε το σχέδιο της και προχωράει στην κατασκευή του.

Η διάσημη αρχιτεκτονική ομάδα Grimshaw η οποία έχει υπογράψει μερικά από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες μακέτες και πληροφορίες για το έργο.

H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου Facebook Twitter

Το "Istanbul Grand Airport" θα είναι το τρίτο αεροδρόμιο της πόλης και θα καταλαμβάνει έκταση 1 εκατ. τετραγωνικών ποδιών, 6 αεροδιαδρόμους και πολυτελείς χώρους. Υπολογίζεται πως ετησίως 130 εκατ. επιβάτες θα μετακινούνται από και προς αυτό ή θα τον χρησιμοποιούν ως ενδιάμεση στάση. Το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον τωρινό κάτοχο του ρεκόρ για το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση που είναι της Ατλάντα.

H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου Facebook Twitter

H στρατηγική της Τουρκίας είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν επιδιώκει αποκλειστικά τον εντυπωσιασμό. Η Κωνσταντινούπολη έχει τα τελευταία χρόνια μετατραπεί σε ένα πολύ θελκτικό προορισμό που ετησίως γνωρίζει ραγδαία αύξηση επισκεπτών και συναγωνίζεται προορισμούς όπως το Λονδίνο και το Παρίσι που χρόνια κατείχαν τα σκήπτρα της δημοφιλίας. Το δεύτερο όμως χαρτί στο οποίο η Τουρκία ποντάρει είναι πως αν δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις θα γίνει η "υποχρεωτική" στάση όλων των πτήσεων από τη Δύση προς την Ανατολή και το αντίστροφό, ενώ φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί λόγω γεωγραφικής θέσης και τις πτήσεις από και προς Ασία και κυρίως προς την Κίνα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μπει στην διαδικασία να κατασκευάσει ένα κολοσσιαίο έργο που αν τελικά λειτουργήσει σύμφωνα με το πλάνο θα την κάνει κυρίαρχη στο χώρο των αερομεταφορών.

Design
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

4 σχόλια
Το παιχνίδι με τις αερομεταφορές που παίζει η Τουρκία είναι πολύ έξυπνο. Όταν η Αθηνά είχε την ευκαιρία να κάνει κάτι παρόμοιο (όταν το Ελ. Βενιζέλος ήταν ακόμα στα χαρτία) δεν άρπαξε την ευκαιρία και έφτιαξε αυτό το μετριοπαθές αεροδρόμιο που με τους υπερβολίκα υψηλούς φόρους έδιωξε σχέδον όλες τις αεροπορικές. Απο την άλλη η Τουρκία επένδυσε στην Turkish Airlines και πέτυχε. Εδραίωσε την Κωσταντινούπολη ως must προορισμό (και πραγματικα απο άποψη οργάνωσης και υποδομών είναι άψογη) και τώρα περνά στο τρίτο βήμα που είναι η δημιουργία ένος υπεραεολιμένα με στόχο όλα τα παραπάνω. Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα άφησε μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη την ώρα που η Τουρκία εκμεταλλέυεται στο έπαρκο όλα τα προτερήματα που έχει. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν βλέπω την Τουρκία ως την μισητη χώρα που μας είχε σκλαβωμένους 400 χρόνια και άρα δεν θέλω σε καμία περίπτωση να την υποτιμήσω.
Βγαλτε την τσιμπλα γιατι οταν το κανουν εμεις δεν θα εχουμε τελειωσει το αεροδρομιο στο Καστελι στην Κρητη.Καναμε 15 χρονια για 2 γραμες μετρο.Και αυτοι εχουν 5 με 250 χλμ.και 200!! σταθμους.Μην πω και για την υποθαλασια συνδεση 5 χλμ. στο Βοσπορο.Και μεις επειδη δεν θελαν οι οικολογοι στο Μαλιακο ακομα σκοτωνετε κοσμος και 3 χρονια εχουν φτιαξει το μισο δρομο.Που να καναμε και την υποθαλασσια συνδεση..Συνεχεια οι μπουνταλαδες Τουρκοι και οι εξυπνοι Ελληνες που χρωσταμε 360δις.Και η Τουρκια δανειστηκε απο το Δ.Ν.Τ. αλλα τα επεστρεψε ολα.Εμεις ψαχνουμε καμια λαμογια να μην πληρωσουμε.Αυτοι κατεβηκαν χιλιαδες και για μερες στην πλατεια Τακσιμ και τρωγανε σφαιρες.Εμεις οθτε 2000 δεν παμε στο Συνταγμα μην μας πειραξουν τα δακρυγονα οχι οι σφαιρες του Ερντογαν.
Ναι, δεν έχει καθόλου πτήσεις προς Τουρκία, και η οικονομία τους πάει κατα διαόλου. Ειρωνικό σχόλιο.Δεν κοιτάτε που είμαστε τουριστική χώρα, και η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς απ ευθείας πτήσεις για Αμερική.Που ζητάνε για πτήσεις εσωτερικού €150 χωρίς αποσκευές οι δικοί μας οι απατεώνες... Που έχουμε το δεύτερο ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης...