H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου Facebook Twitter
5

Όταν το 2013 η Τουρκία συμμετείχε στην κούρσα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο. Παρόλο που η Κωνσταντινούπολη δεν θα είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες, η Τουρκία δεν εγκατέλειψε το σχέδιο της και προχωράει στην κατασκευή του.

Η διάσημη αρχιτεκτονική ομάδα Grimshaw η οποία έχει υπογράψει μερικά από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες μακέτες και πληροφορίες για το έργο.

H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου Facebook Twitter

Το "Istanbul Grand Airport" θα είναι το τρίτο αεροδρόμιο της πόλης και θα καταλαμβάνει έκταση 1 εκατ. τετραγωνικών ποδιών, 6 αεροδιαδρόμους και πολυτελείς χώρους. Υπολογίζεται πως ετησίως 130 εκατ. επιβάτες θα μετακινούνται από και προς αυτό ή θα τον χρησιμοποιούν ως ενδιάμεση στάση. Το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον τωρινό κάτοχο του ρεκόρ για το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση που είναι της Ατλάντα.

H Τουρκία ετοιμάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου Facebook Twitter

H στρατηγική της Τουρκίας είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν επιδιώκει αποκλειστικά τον εντυπωσιασμό. Η Κωνσταντινούπολη έχει τα τελευταία χρόνια μετατραπεί σε ένα πολύ θελκτικό προορισμό που ετησίως γνωρίζει ραγδαία αύξηση επισκεπτών και συναγωνίζεται προορισμούς όπως το Λονδίνο και το Παρίσι που χρόνια κατείχαν τα σκήπτρα της δημοφιλίας. Το δεύτερο όμως χαρτί στο οποίο η Τουρκία ποντάρει είναι πως αν δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις θα γίνει η "υποχρεωτική" στάση όλων των πτήσεων από τη Δύση προς την Ανατολή και το αντίστροφό, ενώ φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί λόγω γεωγραφικής θέσης και τις πτήσεις από και προς Ασία και κυρίως προς την Κίνα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να μπει στην διαδικασία να κατασκευάσει ένα κολοσσιαίο έργο που αν τελικά λειτουργήσει σύμφωνα με το πλάνο θα την κάνει κυρίαρχη στο χώρο των αερομεταφορών.

Design
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
Το παιχνίδι με τις αερομεταφορές που παίζει η Τουρκία είναι πολύ έξυπνο. Όταν η Αθηνά είχε την ευκαιρία να κάνει κάτι παρόμοιο (όταν το Ελ. Βενιζέλος ήταν ακόμα στα χαρτία) δεν άρπαξε την ευκαιρία και έφτιαξε αυτό το μετριοπαθές αεροδρόμιο που με τους υπερβολίκα υψηλούς φόρους έδιωξε σχέδον όλες τις αεροπορικές. Απο την άλλη η Τουρκία επένδυσε στην Turkish Airlines και πέτυχε. Εδραίωσε την Κωσταντινούπολη ως must προορισμό (και πραγματικα απο άποψη οργάνωσης και υποδομών είναι άψογη) και τώρα περνά στο τρίτο βήμα που είναι η δημιουργία ένος υπεραεολιμένα με στόχο όλα τα παραπάνω. Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα άφησε μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη την ώρα που η Τουρκία εκμεταλλέυεται στο έπαρκο όλα τα προτερήματα που έχει. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν βλέπω την Τουρκία ως την μισητη χώρα που μας είχε σκλαβωμένους 400 χρόνια και άρα δεν θέλω σε καμία περίπτωση να την υποτιμήσω.
Βγαλτε την τσιμπλα γιατι οταν το κανουν εμεις δεν θα εχουμε τελειωσει το αεροδρομιο στο Καστελι στην Κρητη.Καναμε 15 χρονια για 2 γραμες μετρο.Και αυτοι εχουν 5 με 250 χλμ.και 200!! σταθμους.Μην πω και για την υποθαλασια συνδεση 5 χλμ. στο Βοσπορο.Και μεις επειδη δεν θελαν οι οικολογοι στο Μαλιακο ακομα σκοτωνετε κοσμος και 3 χρονια εχουν φτιαξει το μισο δρομο.Που να καναμε και την υποθαλασσια συνδεση..Συνεχεια οι μπουνταλαδες Τουρκοι και οι εξυπνοι Ελληνες που χρωσταμε 360δις.Και η Τουρκια δανειστηκε απο το Δ.Ν.Τ. αλλα τα επεστρεψε ολα.Εμεις ψαχνουμε καμια λαμογια να μην πληρωσουμε.Αυτοι κατεβηκαν χιλιαδες και για μερες στην πλατεια Τακσιμ και τρωγανε σφαιρες.Εμεις οθτε 2000 δεν παμε στο Συνταγμα μην μας πειραξουν τα δακρυγονα οχι οι σφαιρες του Ερντογαν.
Ναι, δεν έχει καθόλου πτήσεις προς Τουρκία, και η οικονομία τους πάει κατα διαόλου. Ειρωνικό σχόλιο.Δεν κοιτάτε που είμαστε τουριστική χώρα, και η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς απ ευθείας πτήσεις για Αμερική.Που ζητάνε για πτήσεις εσωτερικού €150 χωρίς αποσκευές οι δικοί μας οι απατεώνες... Που έχουμε το δεύτερο ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης...