Οι Editors λατρεύουν τον γύρο

Οι Editors λατρεύουν τον γύρο Facebook Twitter
6

Aπό τη Μαρία Παππά

 

Έχει καταντήσει λίγο κωμικό. Όποιο ξένο μουσικό ρωτήσεις τι θέλει να κάνει όταν φτάσει στην Αθήνα σου απαντάει να πάει για φαΐ – άντε και να δει τα αρχαία. Το ίδιο και ο Russell Leetch.  Ο μπασίστας των Editors δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πιο αγαπημένη του ανάμνηση από Ελλάδα, μου λέει, «ήταν όταν παίξαμε σε ένα φεστιβάλ με τους Franz Ferdinard, βγήκαμε όλοι μαζί για γύρους και μπύρες σε μια πλατεία της Αθήνας. Ήταν ένα πανέμορφο βράδυ.»

Φυσικά το φεστιβάλ που αναφέρεται ήταν το Rockwave του 2006. Στο ίδιο line-up, εκτός από τους Franz Ferdinard, έπαιζαν οι Dandy Warhols, οι θρυλικοί Mecano, κ.α. Θυμάμαι την εμφάνιση τους τότε πολύ έντονα. Είχαν παίξει με σκοπό να κλέψουν τις εντυπώσεις. Και τις έκλεψαν άνετα με ένα καταπληκτικό σόου. Ο τραγουδιστής και βασικός συνθέτης του γκρουπ Tom Smith όργωνε στην κυριολεξία την σκηνή. Αποδείχτηκε απίστευτα κινητικός και χαρισματικός. Από τότε έγιναν οι χαϊδεμένοι του ελληνικού κοινού και απολύτως δικαιολογημένα. Ο ήχος τους σκοτεινός, φέρνει στο νου τους Joy Division, τους Echo & the Bunnymen και γενικά πολλά ανάλογα συγκροτήματα της δεκαετίας του 80.

Οι Editors εξάλλου άνηκαν στο κίνημα της post-punk αναβίωσης που ξεκίνησαν λίγα χρόνια νωρίτερα οι Interpol και οι Strokes στην Αμερική. Ένας ήχος που αποδείχτηκε καθοριστικός στην Βρετανική μουσική των τελευταίων χρόνων. Σε μια εποχή που η Brit Pop ήταν επίσημα νεκρή, από τις στάχτες της αναδύθηκαν όλο και περισσότερο νέα συγκροτήματα στην Γηραιά Αλβιόνα που ακολούθησαν το παράδειγμα της Αμερικής.

Σήμερα ο Leetch είναι κατηγορηματικός όταν τον ρωτάω: «Όχι ποτέ δεν ανήκαμε σε καμία συγκεκριμένη σκηνή και ποτέ δεν πρόκειται. Από τότε που ξεκινήσαμε έχει αλλάξει όλη η μουσική βιομηχανία και δεν νομίζω πια ότι μας νοιάζει τι σκέφτεται ο κόσμος για μας πλέον. Έχουμε βαρεθεί να ασχολούμαστε με τον μουσικό τύπο. Δεν προσέχω καν τι παίζει στην μουσική σκηνή της Βρετανίας. Έχω περάσει το σημείο του να με νοιάζει. Τσεκάρω τα αγαπημένα μου μουσικά sites και μπλογκ για να ακούσω νέα κομμάτι και καλλιτέχνες αλλά δεν διαβάζω κριτικές. Βρίσκω πάντως το ότι βγαίνει από την ηλεκτρονική σκηνή πολύ δυνατό αυτή τη στιγμή, ίσως περισσότερο σε σύγκριση με ότι βγαίνει από διάφορα συγκροτήματα εδώ.  Όσον αφορά την μουσική βιομηχανία,  το δωρεάν downloading, το streaming, το Spotify, η google, το pirate bay, αυτά έχουν το πάνω χέρι τώρα.»

Έχει ένα δίκιο σίγουρα. Οι Editors σε όλο αυτό το διάστημα που είναι ενεργοί,  έχουν πουλήσει εκατομμύρια δίσκους και έχουν κάνει άπειρες sold-out εμφανίσεις και περιοδείες. Έχουν ανανεωθεί σαν συγκρότημα, προσθέτοντας δύο νέα μέλη στο ενεργητικό τους, τους  Justin Lockey στην κιθάρα και τον Elliott Williams στα πλήκτρα.

«Από την αρχή, έλπιζα ότι κάποια στιγμή θα είχαμε ένα αρκετά μεγάλο κοινό ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε κάπως από την μουσική. Ποτέ δεν ξέρεις  αν θα κάνεις κάποια επιτυχία, τι θα μείνει στις αναμνήσεις του κόσμου ή τι θα γράψουν για σένα. Μερικά πράγματα σκεφτόμουν ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε κάποια στιγμή, αλλά η αλήθεια είναι ότι βρέθηκα τελικά προ εκπλήξεως σε ορισμένα. Θα ήθελα βέβαια να έπινα λιγότερες μπύρες όλα αυτά τα χρόνια επειδή τελευταία έχω αποκτήσει μπάκα. Μουσικά, παίζουμε και τους τέσσερις δίσκους μας και βρίσκουμε απολαυστικά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του καθενός. Όλοι έχουμε διαφορετικά γούστα και αυτό μας κάνει να έχουμε αναπτύξει μια πολύ ευχάριστη μουσική φιλία.»

Έχεις κάποιο όνειρο που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη;

«Θα ήθελα να βάλω ένα γκολ για την Aston Villa αλλά δεν νομίζω ότι θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.»

 

Επόμενα σχέδια;

«Θέλουμε να παίξουμε πολλές ακόμη τεράστιες συναυλίες μπροστά στους υπέροχους ανθρώπους της Ελλάδας!»

 

 

Μουσική
6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια