H Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις μέχρι το 2025 τα κράτη μέλη δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας σε ποσοστό της τάξεως του 80%, ενώ τους δίνεται η διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν το προσφορότερο μέσο για να επιτύχουν τον σκοπό αυτό.
Στην πράξη η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν μελλοντικά ανακυκλώσιμες σακούλες ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων, ενώ η χρήση πλαστικής σακούλας μπορεί να συνοδεύεται από χρηματική επιβάρυνση.
Η βουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων Μαργκρέτε Άουκεν από τη Δανία έκανε λόγο «ιστορικό μέτρο» ως προς την αντιμετώπιση ενός θέματος με σημαντικές περιβαλλοντικές προεκτάσεις ενώ όπως σημειώνει η Deutsche Welle είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ λαμβάνει δεσμευτικά μέτρα ως προς τη χρήση της πλαστικής σακούλας,
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει στους κόλπους του ψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας, ενώ η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν εξαρχής εύκολη. Στόχος της ΕΕ είναι να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μέχρι το 2025 με στόχο κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί 40 σακούλες κατά μέσο όρο ετησίως αντί των 176, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα του 2010.
H Γερμανία εξετάζει ήδη το θέμα της πρόσθετης φορολόγησης στην τιμή της πλαστικής σακούλας χωρίς ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση να έχει προς το παρόν συγκεκριμενοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσει η κυκλοφορία της πλαστικής σακούλας σε μεγάλα πολυκαταστήματα και σε καταστήματα ρούχων.
Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρύπανσης των θαλασσών και ωκεανών από πλαστικές σακούλες. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν στους ωκεανούς, ενώ χρειάζονται έως 450 χρόνια για την πλήρη αποσύνθεσή τους. Παράλληλα πολλά ψάρια και θαλάσσια πτηνά εγκλωβίζονται σε πλαστικές σακούλες ή δηλητηριάζονται επειδή προσπαθούν να τι φάνε, νομίζοντας πως είναι τροφή.
πηγή: Deutsche Welle
σχόλια