Tέλος στις πλαστικές σακούλες από την Κομισιόν

Tέλος στις πλαστικές σακούλες από την Κομισιόν Facebook Twitter
SOOC
8

H Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις μέχρι το 2025 τα κράτη μέλη δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας σε ποσοστό της τάξεως του 80%, ενώ τους δίνεται η διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν το προσφορότερο μέσο για να επιτύχουν τον σκοπό αυτό.

Στην πράξη η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν μελλοντικά ανακυκλώσιμες σακούλες ή σακούλες πολλαπλών χρήσεων, ενώ η χρήση πλαστικής σακούλας μπορεί να συνοδεύεται από χρηματική επιβάρυνση.


Η βουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων Μαργκρέτε Άουκεν από τη Δανία έκανε λόγο «ιστορικό μέτρο» ως προς την αντιμετώπιση ενός θέματος με σημαντικές περιβαλλοντικές προεκτάσεις ενώ όπως σημειώνει η Deutsche Welle είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ λαμβάνει δεσμευτικά μέτρα ως προς τη χρήση της πλαστικής σακούλας,


Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει στους κόλπους του ψήφισμα υπέρ της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας, ενώ η επίτευξη συμφωνίας δεν ήταν εξαρχής εύκολη. Στόχος της ΕΕ είναι να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μέχρι το 2025 με στόχο κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί 40 σακούλες κατά μέσο όρο ετησίως αντί των 176, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα του 2010.


H Γερμανία εξετάζει ήδη το θέμα της πρόσθετης φορολόγησης στην τιμή της πλαστικής σακούλας χωρίς ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση να έχει προς το παρόν συγκεκριμενοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταματήσει η κυκλοφορία της πλαστικής σακούλας σε μεγάλα πολυκαταστήματα και σε καταστήματα ρούχων.


Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρύπανσης των θαλασσών και ωκεανών από πλαστικές σακούλες. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν στους ωκεανούς, ενώ χρειάζονται έως 450 χρόνια για την πλήρη αποσύνθεσή τους. Παράλληλα πολλά ψάρια και θαλάσσια πτηνά εγκλωβίζονται σε πλαστικές σακούλες ή δηλητηριάζονται επειδή προσπαθούν να τι φάνε, νομίζοντας πως είναι τροφή.

πηγή: Deutsche Welle

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

σχόλια

6 σχόλια
Το θέμα είναι πού θα πετάμε τα σκουπίδια μας. Έχω τσάντες πολλαπλής χρήσης για να κάνω τα ψώνια μου και επίσης ανακυκλώνω όσες συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες. Και πάλι όμως χρειάζομαι κάμποσες σακούλες για τα σκουπίδια.
"...με στόχο κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί 40 σακούλες κατά μέσο όρο ετησίως αντί των 176, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα του 2010".Είμαι σίγουρος ότι το σούπερ μάρκετ της γειτονίας μου αυξάνει το μέσο όρο πανευρωπαϊκά. Οι ταμίες βάζουν σχεδόν κάθε προϊόν σε ξεχωριστή σακούλα. Προσπάθησα να πω ότι η σακούλα χωράει πολλά περισσότερα και με κοιτούσαν σαν οικογήινο (εξωγήινο οικολόγο).
πολύ σωστά όλα αυτά εννοείται, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση και με τις σακούλες σκουπιδιών...ή άλλος τρόπος αποκομιδής....γιατί έτσι όπως είναι τώρα η φάση, θες δε θες θα τη χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον για τα σκουπίδια
Στην ΝΥ παρόλο που είναι από τις λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις (και η χώρα γενικά), στο μαγαζί που δούλευα είχαν σακούλες που έμοιαζαν με πλαστικές αλλά ήταν biodegradable! Οπότε όταν τις πετούσες έλιωναν σε πολύ λιγο καιρό (45 με 90 μέρες) και ήταν φιλικές προς το περιβάλλον
Καλό θα είναι και εμείς οι ίδιοι να αποφεύγουμε να τις χρησιμοποιούμε και να τις ζητάμε. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να το κάνω αυτό. Στο φούρνο που μπορεί κανείς να πηγαίνει κάθε μέρα, ας μην παίρνει πλαστική σακούλα για το ψωμί. Επίσης, μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα για οικονομία στα καταστήματα και κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση. Π.χ. "έκπτωση το κόστος της σακούλας αν φέρνετε την ίδια και δε χρησιμοποιείτε τη δική μας". Στα μικρά καθημερινά, ίσως να φανεί η διαφορά ακόμη και στο οικονομικό [στο οικολογικό, σίγουρα].