Δυο λόγια για την Λίλη Παπαγιάννη, που απεβίωσε σήμερα

Δυο λόγια για την Λίλη Παπαγιάννη, που απεβίωσε σήμερα Facebook Twitter
Η Παπαγιάννη ήταν χάρμα οφθαλμών στην "Εκδρομή" δίπλα στον Άγγελο Αντωνόπουλο.
3

Δυο λόγια για την Λίλη Παπαγιάννη, που απεβίωσε σήμερα Facebook Twitter
Ο κινηματογραφικός ρόλος της ζωής της ήταν στην ταινία του Κανελλόπουλου "Η Εκδρομή".

 

Την απολαύσαμε ως αντροχωρίστρα Λελέ στην κινηματογραφική μεταφορά της ''Χαρτοπαίχτρας'' του Ψαθά δίπλα στη Βλαχοπούλου και τον Κωνσταντάρα. Ως ζωντοχήρα Αθηνά, επίσης, που παρότρυνε την Καρέζη να εκθηλυνθεί στο ''Δεσποινίς διευθυντής'' του Δημόπουλου. Αυτές οι εμφανίσεις μαζί με πολλές άλλες σε ταινίες της χρυσής εποχής του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου έκαναν την ηθοποιό Λίλη Παπαγιάννη περιζήτητη από τους παραγωγούς και δημοφιλή από τον κόσμο.

Μετά τα συντηρητικά ταγεράκια της ΦΙΝΟΣ ή τα ρούχα που υπαινίσσονταν το φινετσάτο σεξ-απίλ της, στα χέρια του Κανελλόπουλου έγινε ο απόλυτος συνδυασμός του κοριτσιού της διπλανής πόρτας με την πιο τολμηρή, ηθικά και κοινωνικά, γυναίκα της εποχής της.

Κι όμως! Ο κινηματογραφικός ρόλος της ζωής της ήταν σίγουρα αυτός της Ειρήνης, γυναίκας ασυμβίβαστης που εν μέσω του ελληνοϊταλικού πολέμου ακολουθούσε τον παράνομο λοποτάκτη εραστή της για να βρει μαζί του τον θάνατο. Επρόκειτο για την ταινία ''Εκδρομή'' που γύρισε το 1966 ο ευαίσθητος Τάκης Κανελλόπουλος σε σενάριο Γιώργου Κιτσόπουλου με πρωταγωνίστρια την Παπαγιάννη δίπλα στον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Κώστα Καραγιώργη και την Πόπη Πασχαλίδου. Μουσική από τον Νίκο Μαμαγκάκη, λυρική, υπέροχη, βραβευμένη κι αυτή από την ΕΚΚΑ (Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών). Στο ίδιο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το υπ'αριθμ. 7, η ΕΚΚΑ τίμησε και τη Λίλη Παπαγιάννη με το βραβείο α΄γυναικείου ρόλου.

Η ''Εκδρομή'' είναι από τις πλέον αγαπημένες ταινίες στη φειδωλή φιλμογραφία του πρόωρα χαμένου Κανελλόπουλου (1933 - 1990). Ένα κράμα από ασπρόμαυρη ρομαντική μελαγχολία, θανατολάγνα ερωτική έλξη και ένα πλανάρισμα δομημένο με τις αρχές των μεγαλύτερων ποιητών του σινεμά παγκοσμίως. Με μία υποκειμενική εκτίμηση, εάν ο Βισκόντι - λόγου χάριν - έφτιαχνε ταινία το ίδιο θέμα, οι ήρωες του θα φορούσαν πομπώδεις στολές της εποχής και θα κινούνταν σε εξίσου πομπώδη ντεκόρ. Ο Κανελλόπουλος ως γνήσιος Έλληνας, λάτρης της θάλασσας και του φωτός, μηδένισε το κοντέρ του φιλμικού χρόνου: Φόρεσε μέχρι και μαγιό στο παράνομο ζευγάρι, τόνισε το απέραντο πάθος τους και έκανε το θεατή να ξεχάσει πως λίγο πιο μακριά τους μαίνεται ένας φοβερός πόλεμος.

Η Παπαγιάννη ήταν χάρμα οφθαλμών στην "Εκδρομή". Μετά τα συντηρητικά ταγεράκια της ΦΙΝΟΣ ή τα ρούχα που υπαινίσσονταν το φινετσάτο σεξ-απίλ της, στα χέρια του Κανελλόπουλου έγινε ο απόλυτος συνδυασμός του κοριτσιού της διπλανής πόρτας με την πιο τολμηρή, ηθικά και κοινωνικά, γυναίκα της εποχής της.

Από δω και πέρα, το υγρό βλέμμα της Παπαγιάννη και ο χαρακτηριστικός θηλυκότατος τόνος της φωνής της θα συμπλέουν για πάντα με τους δαχτυλισμούς στην κιθάρα του Γεράσιμου Μηλιαρέση και εκείνο το αέρινο τραγούδισμα της Πόπης Αστεριάδη πάνω στους στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Μαμαγκάκης στα καλύτερα του!

* Η Λίλη Παπαγιάννη γεννήθηκε το 1935 και έφυγε σήμερα το πρωί σε ηλικία 80 ετών. Η υγεία της τελευταία είχε επιβαρυνθεί. Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Ανδρέα Φιλιππίδη μέχρι το θάνατο του στα 1989. Απόφοιτη του Θεάτρου Τέχνης, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ από το 1969 μέχρι το ΄88. Εμφανίστηκε σε δέκα ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ υπηρέτησε και το θέατρο για το ραδιόφωνο. Κηδεύεται μεθαύριο, Πέμπτη στις 12.00, από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Μπράβο! Αξίζει ένα, έστω μικρό (και ουσιώδες), αφιέρωμα στη μνήμη της. Από πολύ μικρός θυμάμαι ότι με γοήτευε η πολύ όμορφη και φινετσάτη παρουσία της!Σ.Σ.: «Η Παπαγιάννη ήταν χάρμα οφθαλμών στην "Εκδρομή". Μετά τα συντηρητικά ταγεράκια της ΦΙΝΟΣ ή τα ρούχα που υπαινίσσονταν το φινετσάτο σεξ-απίλ της..»Πράγματι. Όταν οι γυναίκες (οι περισσότερες της γενιάς της) μπορούσαν και ήταν αληθινά ερωτικές!